Astrid Olea Nilsen. Foto utlånt av Valerius Hildonen-NilsenFylkesordfører har oppfordret alle kommunene i Finnmark til å støtte initiativet med etablering av en minnespark over de som døde som følge av tvangsevakureinga fra Finnmark på slutten av 2. verdenskrig. Flere av de døde var fra Porsanger. Ordfører har bevilget 5 000 kr fra ordførers konto, til realisering av minnesparken med bauta. Dette for å minne Porsangers egne og deres historie.
Minnesparken skal ha beliggenhet i Narvik hvor de fleste som døde ligger begravet.

Ordfører har fått tillatelse av Valerius Hildonen-Nilsen til å bruke denne lille historien fra reisen:
 
"Yngste søster til min far, Astrid Olea Nilsen, født 26. april 1934, døde 8. januar 1945 i Narvik og er begravet der. Karl Arp gikk fra Billefjord med 1850 mennesker stuet sammen på båtens dekk og ikke minst i skipets lasterom. 25 mennesker døde. "Karl Arp" som gikk fra kaia i Billefjord til Narvik oktober 1944.
 
Det var den 6 000 tonns skipet fra Hamburg, "Karl Arp" som skulle få disse tvangsevakuerte menneskene sørover i landet og ut av Finnmark. Med minesveipere foran, oppmålingskip på sidene og lasteskip akter var det som utgjorde denne konvoien som dro ut Porsangerfjorden. Hva Richard Rasmussen forteller til Fremover (9. februar 2008) så ble skipet fylt med 1859 mennesker. Båten hadde gått fra Tana og videre til Billefjord i Porsanger før den satte kursen sørover.

Folk var stuet sammen som sild i en tønne i skipets akterom og det knapt mulig å bevege seg. Det var kun en oppgang fra rommet og opp på dekk. Forøvrig var skipet lastet med ammunisjon og våpen, bl.a. store kanoer. Var kun to toaletter som kunne benyttes og de kunne stå timesvis i kø, forteller Johan til Framover, han skriver: "Det fæleste må være dasskøen, de sto der i timevis, ja halve dagen og stadig kom det flere til køen, nye kom til, noen gjorde seg ut. Vi unge for bak noen kanoner som sto der og gjorde fra oss. Så der var ekskrementer over alt på dekket." Han var bare tretten år da han ble evakuert fra sitt hjem på Bringes i Porsanger. Været var godt på turen ned til Narvik. "Vi unge gikk over hele båten om dagen, der vi hade lov, og så mye, " forteller han.

I Hammerfest ble de liggende å vente, slik at de kunne gå i konvoi til Tromsø, mens derimot fra Tromsø og sørover gikk de alene til Narvik uten konvoibeskyttelse. På dekk lå det døde mennesker under presseninger og hvor en kunne se bare føttene stikke fram.
 
Mange pådro seg dysenteri, difteri eller tyfus. Karl Arp kom til Narvik ved 18-tiden den 10. november 1944. På forhånd ble det meldt om at det skule være 1 800 mennesker ombord, derav mange syke."