Fredag 1.mars 2013 publiserte Finnmarksmuseene sine kulturhistoriske foto og gjenstander på det nasjonale nettstedet Digitalt museum. De fem museumsenhetene med totalt 16 museum har det siste året jobbet med ulike registrering og digitaliseringsarbeid for å komme i mål innen fristen. På nettstedet vil du finne alt fra samtidsduodji, Ellisiv Wessel fotografier, fiske- og jordbruksredskaper og fotografier fra by og bygd i Finnmark

 

RDM-Porsanger museum viser utstilling om Digitalt museum på Porsanger biblioteket 28.4.-23.05.2014.

Det er mulig å bruke datamaskiner på biblioteket for å bli kjent med Digitalt museum. Utstillingen er produsert av Monica Milch Gebhardt, samlingsrådgiver i Finnmark og prosjektleder for digitalisering i "Felles løft for Finnmarkshistorien". Runhild Sveen har designet plakatene. Utstillinger har tidligere blitt vist på Fylkestinget 11.desember 2013.

 

Utstillingen består av 4 plakater:

Hva er Digitalt museum?

Skatter fra Finnmark på nett I

Skatter fra Finnmark på nett II

Om digitaliseringsarbeidet og Felles løft.

 

Konservator Riinakaisa Laitila gir veiledning til bruken av Digitalt museum på biblioteket mandager 28.4. / 5.5. / 12.5. / 19.5. kl. 12-14.

 

Det ligger mange spennende verktøy i Digitalt museum som publikum kan glede seg over. Kommentarmulighet, geotagging, linking til Wikipedia og oppretting av egne mapper. Vi er spesielt interessert i å få publikum til å engasjere seg og å komme med tilbakemelding, såkalt crowdsourcing, slik at den kollektive kunnskapen kommer institusjonene til gode.

 

RiddoDuottarMuseat-Porsanger museum har også publisert deler av sine samlinger under RidduDuottarMuseat sin fellessamling. Vi holder på å registrere samlingene på samisk, kvensk og norsk. Hvis man skriver for eksempel «Porsanger museum» på søkefeltet, kommer det søkeresultat med gjenstand og fotografi fra Porsanger. RDM-Porsanger museum registrerer og publiserer kontinuerlig fotografier og gjenstander på Digitalt museum. Det er mulig å sende kommentarer til fotografi og gjenstand på Digitalt museum. Vi ønsker tilbakemelding og tilleggsinformasjon fra publikum for å registrere samlingene enda bedre. Bli med!

 

”For meg har noe av det mest spennende med dette arbeidet vært å få innblikk i de unike samlingene rundt på museene i Finnmark, som nå tilgjengeliggjøres for publikum gjennom Digitalt museum”, sier Monica Milch Gebhardt, samlingsrådgiver i Finnmark og prosjektleder for digitalisering i "Felles løft for Finnmarkshistorien". Milch Gebhardt er fast ansatt for Finnmarksmuseene og jobber for å samordne og dele kunnskap museene i mellom. Finnmarksmuseene består av 5 enheter; Museene for kystkultur og gjenreisning IKS, RiddoDuottarMuseat, Deanu ja Várjjat Museasiida/Tana og Varanger Museumssiida, Varanger museum IKS og Verdensarvsenter for bergkunst – Alta museum IKS.

 

Digitalt museum er en felles nasjonal katalog over samlinger i norske kunst– og kulturhistoriske museer. Databasen utvikles av KulturIT ANS, eies av Maihaugen og Norsk Folkemuseum og utviklingen finansieres av Norsk Kulturråd. Tjenesten ble opprettet 2009 og per i dag finnes det 1 377 505 objekter, 24 utstillinger fra 141 ulike museum.

 

Finnmarkshistorien er mangelfullt dokumentert som en følge av systematisk brenning under krigen, hvor mye gjenstand- og fotomateriale gikk tapt. Vi ønsker gjennom prosjektet "Felles løft for Finnmarkshistorien" å komplettere historien og samle inn der vi har mangelfull dokumentasjon. Første del av prosjektet har fokus på digitalisering mens andre del, med prosjektleder Mari Strifeldt Arntzen i spissen, vil utforme en framtidig felles innsamlingsplan.