A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Porsanger brannvesen

Oppfordring fra Porsanger brannvesen

Nå nærmer det seg tiden, der statistikken for brann i private hjem øker.

Porsanger brannvesenDesember er den klart verste brannmåneden i året. Faktisk brenner 50% flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnitlig måned ellers i året. Dette er skremmende tall, og Porsanger brannvesen vil derfor gi innbyggerne en påminnelse om at alle må være ekstra oppmerksom på brannfaren i julemåneden.

Det er de typiske brannårsakene som øker i desember. Glemte gryter på komfyren og uforsiktighet ved bruk av levende lys, bruk av elektrisk julebelysning m.v.

Porsanger brannvesen oppfordrer innbyggerne til å lese sikkerhetstipsene til Norsk brannvernforening på http://www.brannvernforeningen.no .

Porsanger brannvesen vil spesielt trekke frem følgende forebyggende tiltak:

Baking
Julekaker har ofte kort steketid, og brann i komfyren kan i verste fall bli resultatet dersom en glemmer disse i ovnen.

Smultgryter
Overopphetede kasseroller med smult kan plutselig antenne. Vær til stede hele tiden, og ha et lokk klart for å legge på kasserollen dersom uhellet skulle være ute.

Levende lys
Bruk gode og solide ubrennbare lysestaker hvor lyset står støtt i staken, og sørg for at staken står støtt. Bruk helst sikkerhetslys med T for trygghet. Unngå lysmansjetter. Forlat aldri et rom hvor det brenner lys. Telys må ikke benyttes i for tette telysholdere slik at det samler seg (uforbrente) gasser som kan antenne.

Ekstra strømforbruk
Mange nye juledekorasjoner og ekstra lys i mørketiden krever ekstra stikkontakter. Sørg for å benytte ekstra strømuttak som ikke er gammelt og dårlig. El-feil kan føre til lysbue og brann. Høyt strømforbruk i forhold til sikringskursen kan overbelaste sikringen og føre til brann. Når en eller flere pærer ikke virker i en ranke, øker belastningen på de andre pærene. Dette kan også føre til brann.

Bruk av ildsted
På kalde dager kan sprengfyring og rundbrenning friste. Husk å ha god og riktig trekk når du fyrer og ikke ha fyr på peisen når du ikke er hjemme.

Oppfordring fra Porsanger brannvesen

Tips en venn Skriv ut