A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Release konsert

Ordførers hjørne - Ukeslutt #9 2019

Jeg benyttet anledningen lørdag og søndag til lange turer ute i naturens apotek. For meg handler turene ut i naturen både om den fysiske fostringen som er viktig nok i seg selv, men det gir også en fantastisk anledning å rydde hodet etter ei uke og ei tid som har gitt dype inntrykk. 

Jeg har tenkt mye på vår kjære sogneprest Arne Skare, som står sammen med oss i glede og sorg på en måte som er beundringsverdig. Han er vår stødige klippe når han møter ungdommer som skal konfirmeres, par som skal gifte seg eller døpe sine barn, og pårørende i sorgen over å miste sine nærmeste.

Fredag fulgte vi en av våre ungdommer til sin siste hvile. Det ble en nydelig og verdig avskjed i Lakselv kirke. En omsorgsfull, inkluderende og glad gutt som betydde så mye for så mange er borte. Min dypeste medfølelse går til familie og venner som sitter igjen med spørsmål de aldri vil få svar på. Og en sorg som aldri vil forsvinne.

Det jeg har sett denne uka gjør meg likevel stolt. Jeg ser ungdommer og et samfunn som har vært flinke til å ta vare på hverandre i sorgen. Og det er godt å være en del av et samfunn som stiller opp når andre trenger det. Det aller viktigste fremover er å se og ta vare på hverandre. Lukke minnene inn i våre hjerter. Kjenne på egne grenser og be om hjelp om du føler verden faller sammen rundt deg. Du trenger ikke klare alt selv.

Nå slukker flomlyset og hverdagen vil favne oss. Strekk ut ei hånd. Vit at du er en del av noe større enn deg selv og betyr mye for andre og fellesskapet. Et fellesskap som kan skape så utrolig mye sammen om vi ser og anerkjenner hverandre.

Konfirmasjonstid

Dette er også ei tid for glede, og mange av 9. klassingene våre har valgt å stå til konfirmasjon. De fleste velger kirka som ramme, noen velger humanistisk konfirmasjon og andre velger å ikke bli konfirmert. Uansett hva de har valgt, og hvordan de velger å gjøre det, er dette en tid for feiring, refleksjon og fellesskap for mange - en brytningstid som markerer overgangen fra barn til voksen.

Jeg håper alle kan kjenne på gleden, håpet og fremtidstroen. Kjenne seg som en del av et fellesskap, og føle seg inkludert og anerkjent av de som er rundt.

Jeg ønsker alle konfirmanter og foresatte til lykke med feiringen i denne viktige tida!

Releasekonsert Elävät ja elläimet 

Fredag 24.5 var det duket for releasekonsert for musikkprosjektet Elävät ja elläimet (Ville dyr og husdyr. Dette er et kvensk barnemusikkprosjekt som skal gjøre barn kjent med kvensk språk gjennom musikk). Prosjektet har spilt inn albumet Elävät ja elläimet.

Barn fra prosjektene Kvensk språkreir og Kvensk språkdusj har vært med i barnemusikkprosjektet, der 13 barn fra Porsanger og 6 barn fra Nordreisa gjennom vinteren og våren har deltatt i sanggruppa Lasten lauluroikka.

Gjennom musikkprosjektet har de fått styrket kvenskopplæringa, og har samtidig fått lære om kvenske musikktradisjoner og hvordan man kan hente inspirasjon fra verdens musikktradisjon.

Det var et forventningsfullt publikum som fylte Kvensk Institutt for å høre hva disse flinke barna hadde å by på. Og det ble en nydelig reise i kvensk språk og musikkens verden. Det er utrolig inspirerende å få være et tidsvitne til det som nå skjer innenfor det kvenske, der den yngre generasjonene gir barna sine i gave å lære språket besteforeldregenerasjonen mistet.

Du kan kjøpe CD hos Kvensk Institutt, eller høre låtene på Spotify. 

Porsangerfjorden 2.0

Denne uka har stått i Porsangerfjordens tegn. Kommunestyret fikk tirsdag en orientering om mulighetsstudien som Havforskningsinstituttet har gjort for oss. Torsdag hadde vi et dialogmøte, der blant annet Fiskeridirektoratet og representanter for fiskerne var til stede. Jeg har skrevet om prosjektet tidligere, og skal ikke komme inn på detaljene igjen, men tenker at vi nå har fått konkrete tilbakemeldingene at det gir oss det nødvendige grunnlaget for å ta prosjektet videre.

Porsangerfjorden.jpg

Det er Porsanger kommune som er arealmyndighet og som skal ta stilling til det videre arbeidet, og kommunestyret vil få en sak til behandling i løpet av tidlig høst. Jeg oppfatter at alle er enige om målet – mer fisk i fjorden vår. Så er det opplagt at diskusjonen vil gå rundt problemstillingene knyttet til om en skal sette av deler av fjorden til produksjonsområder, og i en periode begrense uttaket av fisk i disse områdene.

Fiskeridirektoratet er som kjent ingen tilhenger av fredning, og ga signaler om at det kan finnes andre måter å ivareta hensynet til prosjektet på. Vi vil drøfte dette i det videre arbeidet, men erfaringsmessig vet vi jo at idet bestandene tar seg opp i fjorden vil det automatisk også øke fisketrykket, så her må vi finne en god modell for å prøve ut tiltak som kan gi oss mer fisk i fjorden.

Personlig handler Porsangerfjorden 2.0 om mye mer enn bare forvaltningen av og oppbygging av fiskebestandene i fjorden, selv om det i seg selv er svært verdifullt. Det handler om det store prosjektet, å skape en bærekraftig og fremtidsrettet utvikling for Porsangersamfunnet. Det handler om menneskene som bor her og det vi skal arbeide med i fremtiden. Bygd og sentrum i et sterkt fellesskap. Verdiskaping. Språk, natur, kultur og å ta vare på tradisjonell kunnskap. Samarbeid med nabokommuner. Lakselv som logistikk-knutepunkt.  Og det handler om å gi generasjonene som kommer etter oss muligheten til å høste av de rike naturressursene vi omgir oss med. 

Trav

Onsdag denne uka hadde Lakselv trav- og kjørelag besøk av styreleder i Det norske travselskap, sammen med Nord Norsk travforbund og travlaget i Karasjok. Jeg var som snarest innom og hilste på, og er glad for å høre at banen her i Lakselv nærmer seg ferdigstilling og at den legges merke til som en bane som kan samle travmiljøet i Finnmark.

Trav.png

Jeg er imponert over det arbeidet ildsjeler som Kurt Roger Pedersen og hans mannskap har fått til rundt etableringen av travbanen. Dette er uten tvil et bolyst-tiltak som kan samle hesteinteresserte fra øst til vest og nord til sør.

På tur i Porsanger

Tilbake til det jeg startet med. Vi har et fantastisk naturlig apotek i Porsanger. Til topps i Porsanger og Perletur har samlet en oversikt over mange turer med forskjellig vanskelighetsgrad. Perleturene er rett rundt hjørnet for oppstart og du kan samle poeng i Trimpoeng-appen på Til topps turene.

Skjermbilde[2].PNG

Jeg anbefaler alle å ta i bruk Naturens apotek. Her et bilde fra Caskilvarre. God tur :)

Neste uke

Vi er inne i ei tid for generalforsamlinger. Tirsdag står FIMIL sin på dagsorden. Onsdag er det årsmøte i Luostejok Kraftlag. Jeg kan og garantere at det dukker opp spennende saker underveis. 

Da gjenstår å avslutte med ønske om ei strålende uke :)

Tips en venn Skriv ut