Râhkis buohkat. Ollu lihkku beivviin!

Kaikki rakkhaat. Paljon onnee päiväle!

Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen!

Ethvert samfunn trenger helter og forbilder. Dere har i snart 50 år vært Porsanger og Finnmark sine helter! Gjennom tusenvis av flytimer, til små og store hendelser, har dere levert trygghet i de svære nordområdene.

Hvem skulle trodd, den 18. juli 1973, at Sea Kingen skulle operere i de aller tøffeste områdene, nesten lengst nord i verden, i nesten 50 år.

Den kan nok beskrives på mange måter, men det hersker ingen tvil om at en traust og stødig arbeidshest har tatt farvel med Banak for siste gang.

Den gangen var det Luftforsvarets tilstedeværelse som landet beslutningen om lokalisering. Det hersker ingen tvil om at Sea Kingen har vært et viktig bidrag til å bygge Lakselv og Porsanger.

Det ble bygd et eget boligfelt for befalet som skulle bemanne helikopteret, og sammen med annen forsvarsaktivitet på Banak utviklet Lakselv seg til å bli et regionsenter midt i Finnmark.

Lokale gründere så mulighetene, og det ble etablert både byggevareforretninger, møbelbutikk, klesforretninger, bakeri, hoteller, renseri, elektro- og rørleggerbedrifter. Alt for å dekke behovet for tjenester som følge av ringvirkningene som kom i kjølvannet av forsvarets behov, herunder også 330 skv og redningstjenestens behov.       

Det kan likevel aldri være primæroppgaven for en overordnet nasjonal redningstjeneste å dekke lokalpolitikeres ønske om arbeidsplasser, hvor mye vi enn skulle ønske at det kunne være styrende. Vi minnes Fostervoldutvalget og diskusjonen om flytting av basen til Hammerfest på slutten av 90-tallet.

Nå vi likevel står her i dag, er Porsangersamfunnet både takknemlige, glade og stolte over at 330 skvadronen og redningstjenesten fortsatt står som en bauta i samfunnet vårt. Og jeg er ganske sikker på at de beslutningene som er tatt om lokalisering, er den beste for å gi en solid redningstjeneste i Finnmark også de neste 50 år.

330 skv er en viktig del av Porsangeridentiteten, og jeg håper at også dere vil være med oss i det alltid pågående arbeidet for å rekruttere og beholde dyktige fagfolk, som kan bidra til å utvikle Porsanger og Finnmark videre.

Vi skal gjøre vårt som vertskommune for å tilrettelegge for et attraktivt samfunn å bo og leve i. Og vi trenger dere på laget!

Sea Kingen var i sin tid den indirekte årsaken til at jeg i sin tid «landet» i Lakselv. Og når jeg ser tilbake, har jeg vært vitne til store endringer. Fra kommuneleger på beredskap til anestesileger. Fra hjemmevakt til tilstedevakt.

Fra sterke familie- og arbeidsfellesskap til mer distanserte relasjoner fordi mange pendler. Men også en profesjonalisering som både har gitt befolkninga vår og de som ferdes i våre områder, og dere som jobber i tjenesten, en mye tryggere hverdag.

Ventetida har vært lang. Endelig har AW101, SAR Queen, tatt over den viktige oppgaven å drive søk og redning, i det som kan beskrives å være blant de mest hardføre områdene i verden. Forventningene er høye, og det er ikke vanskelig å forstå at arbeidsforholdene deres har tatt kvantesprang.

Jeg har en helt spesiell gave til dere. Ei ørn, som i sin tid havarerte på østsida av Porsangerfjorden, og ble tatt vare på av daværende rådmann Gunnar Lillebo, som fikk den stoppet ut. Den har en symbolverdi i seg selv, og jeg håper dere finner en egnet plass til at den kan følge med på 330 skv videre aktivitet i Porsanger.

Da gjenstår bare å ønske lykke til med den nye AW101 – SAR Queen!