Dette er Finnmark, på sitt beste og verste. For oss som bor her og er vant til det, handler det mest av alt om å tilpasse seg. Vi bor tett på naturen og bruker den på hver vår måte. Når været herjer med oss, som det har gjort denne uka, er det ofte best å holde seg innendørs, fyre i ovnen og finne andre gjøremål. Så får vi sørge for å benytte mulighetene utendørs når været spakner. Et fantastisk nordlys møtte meg da jeg kom hjem fra Oslo på torsdag. Jeg er ingen habil nordlys-fotograf, men lar meg likevel imponere litt over hva et enkelt mobilkamera kan fange, jfr ingressbildet.  Vi har mange dyktige fotografer i vår vakre kommune, og denne gangen må jeg bare anbefale Christina Gjertsen sin dronevideo fra i sommer. Den viser frem Porsanger fra sitt beste, og jeg er stolt over å ha så flinke folk til å markedsføre vakre Porsanger.

#porsangerleverer

Scooterløyper

Tidlig i uka ble jeg kontaktet av en scooterentusiast, som har tanker rundt hvordan vi kan få godkjent våre løyper etter ny motorferdsellov. Jeg lovte å ta tak i saken, og har vært på ballen siden jeg begynte som ordfører. Vi har flinke ildsjeler som har vært involvert i arbeidet, som har bidratt i arbeidet. Flere uheldige omstendigheter i fjor gjorde dessverre at arbeidet ble satt litt på vent.

Rådmannen er på saken, og vi planlegger hvordan vi på enklest mulig måte kan få vårt løypenett godkjent. Som ordfører setter jeg stor pris på det frivillige engasjementet, og vi skal selvsagt ta imot den hjelpa vi kan få fra de som i praksis kjenner løypene våre best.

Nord i Sør

Året startet med deltakelse på konferansen Nord i Sør for meg og rådmannen. Her møtes politikere, næringslivsorganisasjoner og næringsliv til faglig påfyll og gode samtaler. Det er mange arenaer å delta på for en ordfører, og det må gjøres prioriteringer fordi det koster både tid og penger. Dette er første gang jeg er på Nord i Sør konferansen, og jeg vil absolutt definere at det er en verdifull arena for å bli kjent med mennesker som kan ha betydning for oss i utviklingsarbeidet rundt både reiseliv og logistikk.

Nord i sør.jpg

Statsminister Erna Solberg og partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre innledet konferansen i det som kanskje kan karakteriseres som årets første valgdebatt. Det er både til inspirasjon og læring å få et innblikk i hvordan lederne våre tenker. Ringvirkninger lokalt er viktig når verdiene våre skal hentes ut, det være seg fisk olje og gass, mineraler eller andre råvarer. Dette tenker jeg må bli en del av debatten frem mot valget 2017.   

Jeg synes det er spesielt artig at Avinor-direktøren skryter av vår investering i snuhavna fra scenen på konferansen. Han følger nøye med og lovte å gjøre sitt for at vi skal lykkes. For meg er det et signal om at vi er i ferd med å lykkes. Vi har klart å skape en god relasjon til en viktig samarbeidspartner, som kan være en nøkkel til at arbeidet vårt videre lykkes.  

Og det er nettopp det som slår meg i historiene som blir fortalt, vi må aldri undervurdere verdien av samarbeid og relasjonsbygging. Vi skaper selv vår egen historie, og det er vårt ansvar å skape entusiasme for å skaffe oss drahjelp til prosjektene våre.

I dette bildet vil jeg løfte frem det arbeidet som gjøres av mange bedrifter i Troms. Parallelt med at de driver egne virksomheter, går de sammen om å skape nye aktiviteter å tilby turistene. Tromsø Husky er en slik satsing, der vår egen Bente Nyvoll som opprinnelig er fra Lakselv, har en sentral rolle som daglig leder. Lyngsfjord Adventure er også en aktør som bidrar til å skape nye og spennende produkter i en region som har opplevd en eksplosiv vekst innen reiseliv.

Det spørsmålet jeg stiller meg nå, er hvordan vi kan bruke deres erfaringer til å gjøre det samme i Porsanger og Finnmark? Jeg har en plan, og håper å kunne ta god sats i løpet av vinteren/våren – i samarbeid med aktører som naturlig er i posisjon til å utføre et slikt arbeid. Innovasjon Norge, Finnmark fylkeskommune og Sametinget er viktige samarbeidspartnere. Porsanger i Utvikling, Sápmi Næringshage og Visit Nordkapp har også sentrale roller i det videre arbeidet. Og når vi har aktører som Sandrine og Kai

 

Simon, som er godt i gang med sin satsting. tenk hva vi kan få til om flere går sammen?

 

sandrine og kai simon[1].PNG

Nordkappregionen havn

Et annet strategisk viktig samarbeid som har båret frukter, er samarbeidet i Nordkappregionen havn IKS (NRH). Fredag hadde vi møte med NRH, som er godt i gang med forberedelsene til å installere SeaWalk’en i Hamnbukt. Avtalen ble formelt signert, og nå er det NRH som har ansvar for driften av Hamnbukt. Jeg tenker at dette vil styrke samarbeidet ytterligere mellom Porsanger og Nordkapp og vil bidra positivt til en lønnsom utvikling for oss og dem.

20170106_133504_640x360.jpg

Ølbryggeri i Porsanger

I disse dager stormer det i sosiale medier fordi REMA 1000 nå kutter Mack fra hyllene sine. Nå er nok ikke jeg av de som kjøper mest øl, men jeg kjenner at det gjør noe med meg hvis en nordnorsk merkevare som Mack skal bli borte. Det er en viktig merkevare for identitet, stolthet og tilhørighet. Her blir forbrukermakta viktig. Vi er kanskje ikke mange nok i Nord Norge til å påvirke beslutningen når så store foretak gjør avtaler. Men uten at vi markerer det, skjer i alle fall ingenting.

ølbryggeri.png

I lys av dette, er det svært gledelig at Porsanger er i ferd med å få sin egen merkevare. Brødrene Alf Emil og Mads Ørjan Paulsen er godt i gang med byggingen av et eget ølbryggeri. I disse dager har de besøk av en representant fra leverandøren av bryggeriutstyret, som hjelper dem med monteringen. Dette er en stor investering og et initiativ som jeg gleder meg til å følge. Her blir det også utrolig viktig at vi lokalt støtter opp om produktene når de kommer så langt som til salg. Men sånn som jeg kjenner Porsangerværingen og Finnmarkingen så er det ikke entusiasmen det skal stå på.

Neste uke

Da er det bare å gjøre seg klar til ei ny uke, med nye muligheter. Sola er ei uke nærmere oss, og jeg ser frem til ei litt lettere uke når det kommer til døgnrytme og aktivitet. Mange oppgaver står for døren, og jeg er sikker på at 2017 kommer til å bli et arbeidsomt og spennende år!