Ánne Máret

Sommeren er på hell

Ordførers hjørne - Ukeslutt #15 2018

Sommeren er på hell, og hverdagen ligger straks foran oss med nye muligheter. For min del har sommeren bestått av mange gode møter med mennesker, som på hver sin måte gjør en forskjell for sine nærmeste og for samfunnet.

Ingressbilde fra sommerens Glad Lakselv og cruiseanløp. Ánne Máret var sammen med familien sin med på å skape gode øyeblikk for gjester fra fjern og nær. 

Sommerens hendelser har gjort meg enda mer bevisst på hvordan møter mellom mennesker skaper gode øyeblikk og hvordan vi gjennom ulike initiativ, holdninger og handlinger skaper gode lokalsamfunn. Det som gjør meg virkelig stolt er hvordan Porsangersamfunnet er utrolig gode på frivillighet, samtidig som samfunnet her har fostret utrolig mange flinke, kreative og engasjerte mennesker. Mennesker som på hver sin måte bidrar til også å forme Finnmark, Nord Norge og Norge.

Denne sommeren har vært tung for mange. Selv om både Hans Kristian Amundsen og Morten Ruud flyttet bort for mange år siden, var det Porsanger og Skoganvarre begge vendte tilbake til. Da nyheten om Ottar Linløkkens bortgang kom i kjølvannet av disse, forsterket det min refleksjon rundt livet, døden og menneskene, som på hver sin måte former samfunn.

Dype røtter og kjærlighet til hjemstedet, gjorde disse mannfolka til ihuga lokalpatrioter, med hjerter som banket for naturen, folket og samfunnet i nord. På vel en uke forlot de livet, og mine tanker går først og fremst til de etterlatte. De som går høsten i møte med et stort tomrom som vanskelig kan fylles.

Samtidig lever minnet videre. De gode samtalene. Øyeblikkene. Og en visshet om at dette er mennesker som fulgte hjertet i sine valg, engasjement og gjøremål. På hver sin måte har de engasjert seg i samfunnet og bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted. Engasjementet, tilstedeværelsen, livsgleden og et positivt menneskesyn. De engasjerte seg på hver sin måte og i ulike saker; lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Jeg lyser fred over minnet til Hans Kristian, Morten og Ottar.

I løpet av sommeren har jeg møtt mange mennesker, som på hver sin måte bruker av sin fritid til fellesskapet. Jeg har møtt mange bofaste og utflytta Porsanger-væringer med hjerte for hjemkommunen sin på Midnattsrock, Glad Lakselv-dager, Kippari-festival. Vi har hatt et vellykket første cruiseanløp, med gode folk til å sørge for både sikkerhet og opplegg rundt omkring for turistene. Vi har heist regnbueflagg og hatt PRIDE-markeringer i Lakselv. Jeg har møtt Kjæs hytte- og bygdelag, møtt mennesker på butikken, i turløypa, på fotballbanen, på kinoen, ved elva og på bærmyra. Jeg har vært på elevbåtbyggerkafé i regi av RDM Porsanger museum og før sommeren på Sjøsamisk kompetansesenter, der jeg fikk innblikk i sjøsamiske båtbyggertradisjoner.

Så er det jo ikke mulig å få med seg alt, deriblant vil jeg løfte frem forrige helgs golfturnering i regi av North Cape Golfklubb. I går arrangerte ildsjeler i Kolvik og omegn bygdelag og Gåradak Slåttelag slåttedag på Sivertnes i Gåradak. Verddedag på Sjøsamisk tun. Camp Villaks for ungdom og Damenes aften i elva. Stabbursnes Naturhus har hatt flere flotte turer i sommer, og byr på enda flere, både luktegress og chaga-tur, soppkurs, mv. I juni arrangerte ildsjeler sammen med RDM Porsanger museum 100-årsmarkering for Johan Kaaven. På Garnisonen i Porsanger er de i disse dager godt i gang med forberedelsene til innrykk av Porsangerbataljonen. Fefo flytter inn i nytt bygg, og den nye hangaren til 330 skvadronen blir også ferdigstilt i løpet av høsten.  

Neste helg stiller Olderfjord Turistsenter opp med marked i forbindelse med Arctic Race som passerer Olderfjord lørdag. Her oppfordrer jeg alle som har anledning til å ta turen til Olderfjord, for å lage en god ramme rundt arrangementet. Hva kan vi få til av sprell som kan få medias oppmerksomhet? Billefjord IL/Lakselv FK Jekkir-marsj søndag 19.8.

Uten menneskene, engasjementet og lidenskapen ville vi vært foruten alle disse flotte, varierte og viktige møteplassene, som både ivaretar det sosiale behovet vi mennesker har, men også fyller på kunnskap.

Det bringer meg tilbake til der jeg startet. På hver vår måte gjør vi en forskjell. I øyeblikket. I samtalen. I ulike typer aktiviteter bygges de gode fellesskapene, og mennesker påvirker hverandre med holdninger, verdier og innstillinger. På denne måten formes både mennesker og samfunn.

I Porsanger opplever jeg at det positive gror. Språk og kultur bygges. Mennesker og samfunn utvikles. Jeg gleder meg til å møte gamle og nye bekjentskaper denne høsten. Vi har kommet et stykke på vei, men har fortsatt mye ugjort. Det er bare sammen og med fokus på det som virker vi kan lykkes i å bygge gode lokalsamfunn i hele Porsanger.

Jeg håper å treffe deg, for å få dine synspunkter på hva vi kan gjøre sammen for å få til den utviklingen vi ønsker oss.

Avslutningsvis deler jeg noen lenker til bilder fra noen av øyeblikkene fra sommerens arrangement. 

Bilder delt på Ordfører Aina Borch-sida i sommer  

Kippari-festivalen Ruijan Kaikku v/Lill Vivian Hansen

Noen bilder fra Midnattsrocken

Del gjerne noen av dine gode sommer-minner på Facebook-sida mi :)

Da gjenstår bare å ønske alle ei nydelig uke, vær til stede i øyeblikket og sørg for å skape gode minner. I morgen er jeg tilbake i ordinær drift 😊