Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
potetdyrking

Gårdbrukere i Porsanger deltar i forskningsprosjekt

Resultater fra ett tverrfaglige forskningsprosjektet på jordbruk og klimatilpassing er nå tilgjengelig på nett.

Prosjektet har tittel; Klimaendringer, sårbarhet og tilpasningskapasitet i nordnorsk landbruk, og er et sammarbeid mellom Cicero, Nordlandsforskning og Bioforsk. Det er studert både naturgitte, tekniske, økonomiske og sosiale faktorer som påvirker jordbrukets sårbarhet og tilpasningsevene. Prosjektet har satt fokus på lokale erfaringer, og intervjuer av bønder i Finnmark, Troms og Nordland har vært en viktig del av arbeidet.

Gårdbrukere i Porsanger har deltatt som en av to kommuner fra Finnmark. Prosjektet er finansiert av Norsk forskningsråd og varer fra 2009-2012.

Konklusjoner fra forskningen viser at bønder i Nord-Norge til en viss grad er sårbare for et endret klima, ikke direkte på grunn av endringer i vekstforhold, men fordi endringene er en ekstra faktor til det som mange bønder opplever som en allerede krevende situasjon, skapt av politiske rammevilkår og generell sosioøkonomisk utvikling.

Jordbruket er direkte avhengig av vær og vind, og er derfor potensielt sårbar for konsekvenser av klimaendringer, men spesielt i Nord-Norge forventes endringene totalt sett å gi positiv effekt. Ett varmere klima vil kunne gi lengre vekstsesong, økte avlinger, lengre beiteperioder og muligheter for å bruker nye sorter og arter. De største utfordringen blir trolig mer ustabile vintre med større fare for overvintringsskader. Det stilles større krav til planter og jordkultur, og her vil bla jordtypen slå ut. Høyrer andel av sandholdig jord og mer stabilt vinterklima synes å være to av årsakene til at Finnmark har mindre overvintringsskader enn Troms.

Les mer om resultater på følgende nettsider:

www.forskning.no         www.bioforsk.no         www.nordlandsforskning.no

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk