Av: Stabbursnes NaturhusUlf K. Eriksen

 

Bilde av laksefiske i Stabburselva

 

 

 

 

Laksefiske i Stabburselva

 

Foto:

Stabbursnes Naturhus og Museum

  

(Klikk for stor versjon)

 

 

   

 

Stabbursdalen og nasjonalparken
Stabbursdalen har varierte og flotte naturopplevelser å by på. Her finnes verdens nordligste furuskog, fabelaktige turmuligheter, den allsidige Stabburselva og interessant kvartærgeologi. Stabbursdalen nasjonalpark omfatter en stor del av området. Den ble opprettet i 1970 og utvidet i 2002. Dagens nasjonalpark er på 746,9 km2. I tillegg kommer Stabbursdalen landskapsvernområde på 189,1 km2.

På slutten av istiden gravde store smelteelver ut det mektige gjelet Rávttošavži i hoveddalen og flere gjel i sidedalene. Breelvene førte med seg store grusmasser som ble avsatt ned mot Porsangerfjorden. I varmeperioden for 7 500 - 5 000 år siden, hadde Finnmark sammenhengende furuskogbelter fra innlandet og ut til kysten. Da klimaet ble kaldere trakk skogen seg tilbake, men holdt stand i noen lune dalfører som Stabbursdalen.

Furuskogen i Stabbursdalen har opptil 500 år gamle trær, og er nordligste utpost for flere fuglearter. I nasjonalparken finnes mange av Finnmarks typiske landskapsformer: karrig høgfjell og åpne vidder, trange elvegjel, fjellbjørkeskog og furumoer. Stabburselva veksler mellom stryk, fosser, kulper og innsjølignende bukter.

Stabbursdalens naturressurser har vært viktig for den sjøsamiske befolkningen. Her er lange tradisjoner for jakt, fiske og sanking. Den høstingsrettede bruken har satt små spor i landskapet. Starrbeltene ble slått til vinterfôr, og gamle stubber vitner om hogst til båt- og husbygging. Fangstgraver viser spor etter villreinfangsten, som på 1600-tallet ble avløst av tamreindrift. Reinen har i dag sommerbeite i området.

Stabburselva er lakseførende opp til Njáhkagorži. Laksen var tidligere en viktig matressurs og ble fisket med garn og tradisjonelle stengsler. I dag har sportsfiske overtatt, og mange søker til Stabburselva i håp om storlaks på kroken. Elva har også bestander av sjørøye og sjøørret.

  Kart over Stabbursdalen Nasjonalpark i forhold til Lakselv og Naturhuset

 

 

 

 

Stabbursdalen Nasjonalpark i forhold til Lakselv og Stabbursnes Naturhus og Museum

 

(Klikk for å gå til stort kart)

 

 

   

 

 

     

 


PRAKTISKE OPPLYSNINGER

DU KAN:

  • Ferdes fritt, plukke bær og telte i nasjonalparken
  • Fiske og jakte etter gjeldende regler (Husk fiskekort og jaktkort)
  • Ta tørt nedfalt virke til brensel. (Husk skogbrannfaren og benytt gamle bålplasser ved elvebredden)

DET ER IKKE TILLATT Å:

  • Skade vegetasjon eller forstyrre dyr unødig
  • Felle hule trær, bryte kvist eller ta tørrfuruer
  • Tenne bål i furuskogen i tiden 15. april - 15. september
  • Ferdes med motorisert kjøretøy

ATKOMST OG OVERNATTING:

  • Grusvei fra E6 ca. 2 km sør for brua over Stabburselva, herfra 6 km til parkeringsplass der veien slutter.
  • Campingplass på Stabbursnes

INFORMASJON:

 Fugletittere ser på fuglelivet med kikkert ved Stabbursnes Naturreservat


 

 

Fugletitting ved Stabbursnes Naturreservat

 

Foto:

Stabbursnes Naturhus og Museum

  
(Klikk for stor versjon)

 

 

Stabbursnes naturreservat
Porsangerfjorden har store strand-, fjære-, og gruntvannsområder, og er svært næringsrik. Fjorden utgjør et av de viktigste våtmarksområdene for fugl i Norden. Stabbursnes Naturreservat omfatter den viktigste delen av dette systemet, og har internasjonal betydning som trekkområde for våtmarksfugl.

Stabbursneset består av et stort delta som Stabburselva har skylt ut i Porsangerfjorden siden istiden. Det første fredningsforslaget ble fremmet av Porsanger kommune i 1973, og reservatet ble opprettet 16. desember 1983.

Stabbursnes naturreservat har et rikt fugleliv og en godt utviklet havstrandvegetasjon. Dverggåsa er den mest trua fuglearten i Norge, og er en av mange fugler som besøker reservatet vår og høst. Både ender, gjess og vadere bruker området, som har betydning som rasteplass under trekket, fjærfellingsområde og overvintringsområde (ærfugl).

I alt er det registrert 23 andefuglarter (herav 6 gåsearter), 25 vadearter, 12 måkefuglarter og andre våtmarkfuglearter, bl.a. trane. Alle de vanlige norske grasandarter er observert, også de sørlige artene skjeand, knekkand og snadderand.

Særlig bemerkelsesverdig er det store antallet polarsnipe (flokker på ca. 30 000 individer er observert). Også myrsnipe og lappspove forekommer i store antall. Flere sjeldne arter av våtmarksfugl som fjellmyrløper, svarthalespove og gråstrupedykker er iakttatt. I tillegg er havørn ofte å se.

Det mest særpregene ved vegetasjonen er strandeng med plantearter som tåler salt. Av de typiske arktiske plantesamfunn nevnes spesielt de store flatene med teppesaltgras, og dammene med korshesterumpe.

Ytterst på Stabbursneset ble det åpnet en fugletitterbu i 2005. Denne står åpen i sommerhalvåret. Fra fuglebua er det en flott utsikt over Valdakmyra, som er den sentrale delen av naturreservatet.

Se liste over de ferskeste fugleobservasjonene på Stabbursnes her

 

FERDSELSBESTEMMELSER
På myr- og strandområdet sør for Stabbursneset, Valdakmyra, er det forbudt å ferdes i tiden fra 1. mai til 30. juni. og fra 10. august til 20. september. Camping, telting og oppsetting av kamuflasjeinnretninger er forbudt. Med unntak av jakt på rødrev i tiden 1. okt.-1. april og sel i tiden 1. des.-1. april er dyre- og fuglelivet fredet mot jakt og andre unødige forstyrrelser. Det er båndtvang for hunder hele året. Plantelivet er fredet, med unntak for bær- og soppsanking, beiting, bålbrenning og sanking av tørrved til brensel på stedet. Fiske kan foregå etter gjeldende fiskeregler. Naturreservatet forvaltes av Fylkesmannen i Finnmark.

 Bilde av Stabbursnes Naturhus og Museum sett fra nord

 

 

 

Stabbursnes Naturhus og Museum

  

Foto:

Stabbursnes Naturhus og Museum

   


(Klikk for stor versjon)

 

  

Stabbursnes Naturhus og Museum
Stabbursnes Naturhus og Museum er nasjonalparksenter for Stabbursdalen nasjonalpark og informasjonssenter for natur og kultur i Finnmark. Senteret er åpent hele året og kan bl.a. tilby utstilling, film, museumsbutikk, jakt- og fiskekortsalg og informasjon om området. Et viktig formål er å drive naturveiledning og holdningsskapende arbeid overfor skoler og barnehager.

Utstillingen gir en oversikt over Finnmarks naturtyper, fra vidda til den ytre kyst. Den viser tradisjonell ressursutnytting og et utsnitt av kulturen knyttet til fylkets ulike naturregioner. I tillegg vises et videoshow med en forfilm fra Stabbursdalen nasjonalpark i flotte høstfarger. Hovedfilmen «Skábma – tanker om åtte årstider» viser sjøsamisk og reindriftssamisk kultur gjennom de åtte samiske årstidene.

Naturhuset tilbyr en rekke arrangementer, som tematurer, kurs, vandreutstillinger mm. Utendørs har Naturhuset to naturstier for barn på ca. 1 km, med oppgaver på norsk og samisk underveis. En lengre natursti på 2,6 km går utover Stabbursneset med flott utsikt over Porsangerfjorden. Ved Naturhuset står en tradisjonelt bygget gamme med plass til 20 personer som kan leies ut. Det er også mulig å leie lokaler på Naturhuset til kurs- og konferanser. Mat og overnatting kan ordnes i samarbeid med Stabbursdalen Feriesenter.

Naturhuset har ulike produkter til salgs. Bøker og hefter med ulike temaer, samisk duodji, keramikk fra Ingøy, produkter fra Fossestrand Gårdshandel, samekniver, soppkniver og mye mer. I museumsbutikken selges det suvenirer, bøker, postkort og kunsthåndverk. En del av varene er fra lokale håndverks-produsenter. Det er også mulig å kjøpe kaffe, te mm.

Klikk her for å gå til Stabbursnes Naturhus og Museum sin hjemmeside

   

 Kart over hvor Stabbursnes Naturhus og Museum er lokalisert

 

 ÅPNINGSTIDER:

  • 1. -17. juni kl. 11.00 - 18.00 hver dag
  • 18. juni- 19. august kl. 0900 - 2000 hver dag
  • 20. - 31. august kl. 11.00 - 18.00 hver dag
  • Resten av året: tirsdag/torsdag kl. 12 - 15 onsdag kl. 12 -18
  • Besøk utenom åpningstiden kan avtales

 

 

 

BILLETTPRISER

  • Voksne  kr 60,-
  • Barn (7 - 16) kr 10,-
  • Studenter kr 50,-
  • Barn < 7  gratis
  • Prisene gjelder i ordinær åpningstid

 

 

 

KONTAKT:

  • Brevpost: Stabbursnes Naturhus og Museum, Stabbursnes, 9710 Indre Billefjord
  • Epost: stabburs@online.no
  • Telefon: 78 46 47 65