Det er god folkehelse i hver meter av bakken, og jeg blir alltid kreativ på tur der. Om det samme gjelder deg, del gjerne en god ide eller tanke når du kommer til topps og skriver i boka. Om du har lyst til å konkurrere med deg selv eller andre kan du jo også velge å skrive inn tida du bruker, eller dele dagens vær. Jeg kommer til å trekke ut noen som får en påskjønnelse når sesongen er over, og det er fint om du tar bilder og hashtagger med ‪#‎paturicaskil‬ , både på Instagram og Facebook.

Ajanas.jpg

Fredag hadde jeg en liten stopp innom Ajanas barnehage, som var ute og lekte i det flotte vårværet. At vi har en barnehage i Porsanger der samisk er hovedspråket, er et viktig tiltak for å sørge for at de samiske barna får med seg et viktig grunnlag når de skal over i skolen en dag. Sett i lys av de oppslagene som har vært i en del medier om internattilværelsen for bare noen tiår siden og hvilke konsekvenser dette har gitt for enkeltpersoner og samfunn, tenker jeg det er godt vi har funnet andre måter å løse samfunnsoppdraget på i 2016.   

Jeg vil også benytte anledninga denne gangen til å løfte frem brannvesenet vårt som gjennomførte en brannøvelse i et gammelt hus på mandag. Å benytte kondemneringsobjekter til slike øvelser er gull verdt, og den dokumentasjonen brannfolkene våre har gjort er kjempebra. Det gir oss uinnvidde mulighet til å utvide vår kunnskap. Sagat har fått tilgang til videoen, og den ligger ute til fri benyttelse.

Se videoen her.

brannøvelse.jpg

Møte med Avinor og ny lufthavnsjef

Uka startet med at jeg fikk møte vår nye lufthavnsjef, Ulf Myrmel, sammen med regionansvarlig Hanne Beate Laugerud i Avinor. Det er gledelig å få hjem en av «våre» som ny lufthavnsjef, og kjekt at han også tar med familien sin.  I møtet fikk jeg på nytt en orientering om flyplassen, der asfaltering og ombygging vil komme i gang om ikke altfor lenge.  Det planlegges for en rullebane på 2500 meter og de siste meterne i nordenden blir beholdt som sikkerhetssone. Ifølge Avinor vil det ikke gi konsekvenser for aktiviteten på rullebanen og muligheten for også de store flyene å lette og ta av.

Nyheten om at Banak blir blant de 10 neste fjernstyrte tårnene, var selvsagt også et slag for baugen. Arbeidsplasser er viktig for en kommune, og det som i praksis skjer er at flygelederne i tårnet blir flyttet til Bodø. Dette skjer ikke før en gang etter 2020, men vil likevel gi noen ringvirkninger for oss.

Det jeg likevel mener er enda viktigere er at sikkerheten ivaretas. Samtidig vet vi at dette har vært utprøvd på Værøy og Røst en periode, og at flere av de andre tårnene som etter hvert skal fjernstyres ligger i enda mer værharde områder enn her, er det vanskelig å finne gode argumenter. Jeg har likevel grunn til å tro at forsvarets aktivitet kan få betydning for et slikt valg.

Barentshavkonferansen

Jeg deltok på Barentshavkonferansen for første gang tirsdag og onsdag denne uka, og var invitert til å være møteleder onsdag, sammen med ordfører i Vardø Robert Jensen. For meg var det nyttig og lærerikt å være tilstede. Innledningene var i seg selv en kunnskapsbase, men det har vært like viktig for meg å snakke med ulike aktører for å forstå dynamikken i petroleumsindustrien. Og selvsagt har flyplass og havn vært sentrale temaer.

Barentshavkonferansen.jpg

Foto: Rino Engdal

Selv om petroleumsindustrien er under press, kan vi se for oss mange tiår enda med produksjon av olje og gass, og at det er i nord det store potensialet ligger. Det handler på den ene siden om å finne bærekraftige løsninger for å skape lønnsomhet, og ligger til syvende og sist på den politisk viljen til å utvinne ressursene i Barentshavet.

For meg som ikke er ekspert på området er det betryggende å vite at all virksomhet i Barentshavet er basert på kunnskapsinnhenting før beslutninger tas. Barentshavet er et krevende område å operere i, noe som selvsagt også gjør det mer økonomisk krevende. Samhandling mellom selskapene er derfor en viktig faktor når en videre utbygging skal skje – derfor tittelen på konferansen «Samhandling for vekst». Det er en premiss vi må ha oss inn i kommunene også når vi skal bygge Finnmark videre.    

Kommunestyremøte

Torsdagens kommunestyre bar preg av gode debatter og vi kan slå fast at politikerne i Porsanger er enige om mye, og uenige om noe. Sånn skal det være, og jeg liker konstruktive debatter når de bidrar til å belyse sakene på en god måte. Jeg vil kommentere noen av sakene som ble vedtatt, og refererer også vedtakene i sin helhet.

Kommunestyre ungdomsråd.jpg

Det var ekstra gledelig at fire representanter fra ungdomsrådet tok seg tid til å overvære kommunestyret. De fikk også anledning til å gå på talerstolen, og benyttet anledningen da saken om lærlinger i Porsanger kommune ble behandlet. Cecilie Nikolaisen gjorde en strålende innsats fra talerstolen, med gode råd til oss som kommunestyre. Som ordfører er jeg stolt over at vi har gjort et prinsipielt vedtak med mål om å ha minimum 8 lærlinger i kommunal regi. Som kommune må vi ta vår del av ansvaret for opplæringen og dette er en unik mulighet for oss i rekruttering av fremtidens arbeidskraft.

Årets Porsangerværing er valgt, men vi har valgt å ikke offentliggjøre den nå, men i forbindelse med en passende anledning jeg som ordfører har mandat til å følge opp. Det gleder jeg meg til!

Vedtakene som ble gjort i sakene som var oppe til behandling følger i sin helhet under:

PS 29/16 Lærlinger i Porsanger kommune

Kommunestyrets vedtak

Porsanger Kommune vedtar en offensiv rekruterings strategi og kartlegger antallet lærlinger kommunen kan ta inn og eventuelt hva skal til for å kunne øke minimumsmåltallet. Minimumsmåltall settes til 2/1000 for driftsårene 2017, 2018, 2019, og 2020. Dette innarbeides i budsjett 2017 og økonomiplan 2017 – 2020. I dette vil det også framkomme prioritert liste av tjenesteområder hvor lærlingeplasser tilbys. Det avsettes fastlagt ressurs for hvert tjenesteområde for veileder.

PS 22/16 Etablering av friluftsråd i Finnmark

Kommunestyrets vedtak

  1. Porsanger kommune viser til gjennomført utredningsarbeid om interkommunalt friluftslivssamarbeid og etablering av friluftsråd i Finnmark. Jfr. notat fra prosjektleder datert 21. sept. 2015.
  2. Porsanger kommune støtter initiativet om å etablere friluftsråd i Finnmark slik det framgår av nevnte notatet og rådmannens saksframlegg for "prøveperioden" 2016 og 2017. Dette som et selvstendig interkommunalt samarbeid etter Kommunelovens § 27.
  3. Det etableres et fylkesdekkende friluftsråd med kommuner i Finnmark som ønsker å delta i samarbeidet, forhåpentligvis alle.
  4. Medlemskontingenten for 2016 og 2017 settes til kr 6,- pr. innbygger begrenset oppad til årlig kr 50.000,- pr. kommune
  5. Forslag til vedtekter godkjennes.
  6. Kommunestyret oppnevner følger representant og vararepresentant som utsendinger til stiftingsmøte og til Friluftsrådets årsmøter i valgperiode:
  • Representant: Mariell Haugli
  • Vararepresentant: Jon Nikolaisen
  1. Rådmannen gis fullmakt til å oppnevne kommunens representant i Friluftsrådets administrative samarbeidsgruppe.
  2. Finnmark Friluftsråd etableres som en 2-åring prøveordning som evalueres innen 31.12.17.  

 

PS 23/6 Kontrollutvalgets årsmelding for 2015

Kommunestyrets vedtak

Kommunestyret tar kontrollutvalgets årsmelding for 2015 til orientering

 

PS 24/16 Kontrollutvalgets uttalelse til Porsanger kommunes finansreglement og oppfølging av dette

Kommunestyrets vedtak

Kommunestyret tar uttalelse fra kontrollutvalget til orientering

 

PS 25/16 Selskapskontroll ved Interkommunalt Arkiv Finnmark IKS

Kommunestyrets vedtak

  1. Kommunestyret tar rapporten Selskapskontroll ved Interkommunalt arkiv Finnmark IKS til etterretning.
  2. Kommunestyret ber rådmannen følge opp anbefalingene i rapportens kapittel 7:
    • Eierskapsmelding (kommunens overordnede eierskapspolitikk) utarbeides for Porsanger kommune
    • Eierstrategier (prioriteringer og tiltak kommunen har overfor IKA for å sikre at selskapet ivaretar de målsetningene som eieren har) utarbeides
    • Samhandling mellom kommunestyret og kommunens eierrepresentanter
    • Gjennomføre, som en del av folkevalgtopplæringen obligatoriske kurs og/eller eierskapsseminarer for samtlige folkevalgte i de ulike aspekter knyttet tuk eierstyring av utskilt virksomhet
    • Evaluering av eierskapsavtalen, også med tanke på om det er samsvar mellom avtalen og ordninger som praktiseres i selskapet og mellom selskap og eiere.
    • Øvrige forhold som fremkommer i anbefalingene fra KS Eierforum

 

PS 26/16 Rusmiddelpolitisk handlingsplan for Porsanger kommune 2016 - 2020

Kommunestyrets vedtak

Saken utsettes til neste møte og sendes på høring før endelig behandling.

 

PS 27/16 Reglement - godtgjørelse til folkevalgte i Porsanger kommune - forslag om justering

Kommunestyrets vedtak

Endring i tekst i reglement – godtgjørelse til folkevalgte i Porsanger kommune:

«Ordførers godtgjørelse fastsettes av kommunestyret og settes lik rådmannens lønn»

erstattes med

«Ordførers godtgjørelse fastsettes av kommunestyret og settes til 95% av stortingsrepresentantenes lønn.»

 

PS 28/16 Kultursenter i Porsanger – muligheter og utvikling

Kommunestyrets vedtak

  1. Porsanger kommunestyre viser til de utredningene/prosjektbeskrivelsene som er levert med hensyn til kultursenter i Porsanger.
  2. Kommunestyret ser klare fordeler med en samlokalisering av de tjenestene som er omhandlet i prosjektbeskrivelsen.
  3. Kommunestyret i Porsanger stiller seg positive til at NAV tilbys lokaler i Porsanger rådhus når NAV’s nåværende leieavtale utgår.
  4. Kommunestyret ber om at det arbeides videre med konseptet om ett kultursenter i Porsanger og at dette fremmes til endelig behandling i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2017.

 

PS 30/16 Forvaltningsrevisjonsprosjektet Ressursbruk og kvalitet i pleie og omsorgstjenesten

Kommunestyrets vedtak

Saken utsettes til neste møte på grunn av manglende dokumenter i innkallingen

 

PS 31/16 Dimensjonering av fremtidige helse og omsorgstjenester

Kommunestyrets vedtak

Kommunestyret i Porsanger ber rådmannen igangsette en prosess for å fremme en helhetlig helse- og omsorgsplan ihht gjeldende lovkrav. Rådmannen legger frem en tiltaksplan for institusjonsbaserte og hjemmebaserte tjenester i forkant av budsjettbehandlingen og senest innen 01.11.2016 .

Kommunestyret gir rådmannen fullmakt til å forhandle frem en avtale om kjøp av tjenester fra Solbrått innenfor en ramme (inkl. lønns- og prisvekst) tilsvarende samme nivå som i budsjett 2016. Avtalen inngås for ett år og godkjennes endelig av formannskapet.

Det fremlegges et forslag til budsjettregulering i økonomiplanperioden, ikke senere enn juni d.å.

 

PS 32/16 Årets Porsangerværing 2015

Kommunestyrets vedtak

Ordfører finnes en passende anledning for offentliggjøring av Årets Porsangerværing 2015.

Kommunestyreselfie.jpg

Hva passer vel bedre enn å avslutte med en ekte kommunestyreselfie - med ønske om ei fortreffelig neste uke :)