Ingressfoto: Tom-Erik Droigk

Det jeg har lyst til å trekke frem er Vardebrenninga i går kveld. Ildsjeler stilte opp for landforsvaret, og det ble vardebrenning på toppen over Handelsbukt. Takk til de som stilte opp og gjennomførte i regnværet! Det lyste godt fra Handelsbukt og kunne sees helt til Lakselv. 

Forsvaret er den saken jeg har jobbet mest med i høst, og jeg er dypt bekymret for at de store pengene går til tungt materiell og at det blir lite igjen til å styrke hær og heimevern. Derfor er det viktig med det folkelige engasjementet frem mot stortingsbehandlinga i november.

Mer enn 100 varder ble tent rundt om i landet i går kveld, og intensjonen bak var:

Vi tenner varder over hele landet, for å advare befolkningen mot kutt i landforsvaret og vise de dramatiske konsekvensene av Langtidsplanen for Forsvaret: Hæren skal ikke bli mer slagkraftig med det første, og HV - Forsvarets største enhet - foreslås kuttet.

Forslaget fra forsvarsbyråkratene betyr i klartekst at store deler av Sør-Norge og det meste av kyst-Norge blir uten militær tilstedeværelse. Forslaget rammer tryggheten for deg og din familie, i en ustabil og uforutsigbar verden.

"Vi" er borgerne. Vardebrenningen oppstod som et privat initiativ, som sprer seg over landet som ild i tørt gress. Blant vardevaktene... finner tidligere mannskaper i Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet, husmødre, lokalpolitikere, direktører og sjøfolk - blant annet. Vi representerer de velgerne som skal gjøre opp regnskap med våre politikere neste år. Bli med oss å skape historie du også.

Sammen skal vi lyse opp kveldshimmelen over hele Norge 30. september 2016 - fra nord til sør - for å markere en høyst rimelig og fornuftig anmodning til våre folkevalgte:

- Vi vil ha en mer slagkraftig hær nå, uten forsinkende utredninger.
- Vi vil sikre et landsdekkende, fullfinansiert HV nå, som gir trygghet og beskyttelse der vi bor - fordi HV er en rimelig forsikring.
- Vi vil at samfunnet fortsatt skal være i stand til å beskytte våre viktige olje/gassanlegg og våre samfunnsviktige installasjoner på land mot terror, sabotasje og ufred.

Vi tenner varder for å minne om det krigshelten Joachim Rønneberg sier i dag:

- Frihet kommer ikke gratis.

Bli med - slik at du kan fortelle dine barnebarn: «Jeg tente varde for frihet, fred og demokrati».

Med dette ønsker jeg alle en strålende uke med pust i bakken - god høstferie!