Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
kafe blå flyktningetjeneste

Ett år som ordfører, politireform, TV-aksjon, fylkesrevy og håndarbeidsmesse

Ordførers hjørne - Ukeslutt #32 2016

I dag er det nøyaktig ett år siden jeg startet på min reise som ordfører. Jeg ser tilbake på et utrolig spennende år med ydmykhet og respekt for den tilliten Porsanger befolkning har vist meg.

De som kjenner meg vet at jeg er over gjennomsnittet opptatt av god kommunikasjon og prosess. Det betyr ikke at jeg alltid lykkes, men er et viktig prinsipp i mitt daglige virke. Respekt for at vi er forskjellige og har ulik oppfatning om beste løsning og hvordan verden henger sammen, er en god rettesnor å følge. Jeg er opptatt av å lytte, og kan godt snu i oppfatning når argumentene taler for det.

Det er heller ikke mulig å gjøre alle til lags. Politikk handler om å ville og å finne løsning, men det er ikke sikkert det fins en løsning for alt. Vi har en binge med penger som skal fordeles og vi har et antall ansatte på ulike avdelinger som skal levere best mulig tjenester innenfor denne rammen. Vi har også et lovverk å følge. Jeg opplever at kommunens avdelinger ofte strekker seg langt, uten at det nødvendigvis oppleves slik utenfra. Det handler kanskje mest om høye forventninger som er vanskelige å innfri.

Til lags åt alle.png

Ett år som ordfører

Det har vært et lærerikt år, der store og små arbeidsoppdrag har gitt meg ny innsikt og mulighet til å påvirke politiske prosesser. Saker som har preget året er skoler er flyktningekrise og mottaksetableringer, skoler i distriktene, tilsetting av rådmann og ledergruppe, forsvarets langtidsplan, rullebanelengde, krabbecharter og snuhavn. Sápmi Næringshage er etablert, vi har fått tilskudd til frivilligsentral, og arbeidet med å samle kulturaktører under samme tak er godt i gang. Vi er i ferd med å lansere ny nettside, som vil bli en forbedring av kommunens førstelinjetjeneste til innbyggerne.

En helhetlig politikk som bygger hele Porsanger

Jeg er fornøyd med det vi har levert av politikk, fordi vi har klart å holde et overordnet fokus på å bygge hele Porsanger. Uten distriktene mister sentrum deler av markedsgrunnlaget, og i tillegg er det jo slik at verdiene skapes i hele kommunen – der ressursene er.

Krabbemottak og bildemontering i Billefjord er nye bedrifter som gir bygda muligheter. Ledige lokaler på skolen i Børselv ga muligheter for etablering av mottak, og når konjunkturene svinger og mottaket legges ned er det fortsatt mulig å jobbe med annet innhold der. Rullebanen på Banak gir også muligheter for nye arbeidsplasser, og fraktterminalen er et synlig resultat av det.

Når jeg nevner de «nye» er det for å illustrere mulighetene våre. Samtidig er vi avhengige av å også jobbe for å beholde det vi har. Primærnæringene er en viktig hjørnestein for oss, som gir klingende mynt i kassa til entreprenørene våre og handels- og servicenæringa, som også er viktig i næringshjulet vårt. Vi trenger hver og en – også de offentlige arbeidsplassene i kommune, fylkeskommune og stat som gir kunder til næringslivet vårt.

Skoletilbud og infrastruktur som strøm, vei, vann og bredbånd er ingredienser i en grunnmur som holder huset oppe på en trygg og god måte. Når denne grunnmuren angripes fra ulike hold, eller ikke får tilført innhold etter behov, svekkes den. Derfor var det viktig å tilbakeføre skolene til Billefjord og Børselv. Jeg er også glad for at søknadene om Nkom-midler har ført frem og at vi snart kan si at vestersida er ferdig utbygd med bredbånd. Nå står Børselv for tur. Det er synd at satsingen fra regjeringen gjør at det ikke går raskere å få utbygging av bredbånd på plass.

Dette betyr på langt nær at jeg er fornøyd med alt. Vi har uløste oppgaver og mye å jobbe med i årene som kommer. Legestasjon og kirke må komme til bedre løsninger enn i dag. Kommuneplanarbeidet er i gang, det blir et krevende prosjekt, men vi må sikre bolig- og næringstomter, industriområder og et rammeverk som gir god utvikling de neste 20-30 årene. Digitale løsninger gir bedre tjenester til innbyggerne, målet må være å forenkle slik at vi frigjør tida til saksbehandlerne og hender i arbeid. Vi jobber med å samle kulturaktørene under samme tak. Jeg håper også å få kommunestyret med på å matche midlene til frivilligsentral og inkludere husleie til Kafé Blå inn i dette prosjektet, slik at vi kan beholde arenaen og legge til rette for den innsatsen som gjøres av frivillige organisasjoner

Porsanger kommune er fortsatt i ROBEK, men de 18 millionene vi hadde ved inngangen til 2016 er redusert til 11, i tillegg har vi satt av 5 mill på sparekonto/disposisjonsfond. Inneværende år ser resultatmessig ikke så verst ut, og det lover godt for at vi løpet av 2017/18 er ute av ROBEK og kan disponere økonomien vår fritt. Det stiller også krav til at kommunestyret blir enige om hvordan vi skal løse oppdraget vårt fremover innenfor rammene vi får tildelt.

Vi har med andre ord fortsatt masse å jobbe med i årene som kommer, og jeg har tro på at vi sammen med dyktige ansatte, kreative innbyggere og politikere - alle med ambisjoner og hjerte for kommunen - kommer til gode løsninger.

Kommuneøkonomi og næringsutvikling

Kommuneøkonomi er selve grunnmuren for å sikre innbyggerne gode tjenester og beholde livsgrunnlaget vårt. Hver innbygger er en variabel som gir Porsanger kommune inntekter. Gjennomsnittlig mottar vi ca 75.000 kroner pr innbygger over statsbudsjettet, og da må jeg skyndte meg å si at hver og en vektes forskjellig med bakgrunn i alder og andre kriterier som legges til grunn, så dette er bare et gjennomsnitt.

Det betyr at hver innbygger er viktig for oss, og derfor er det viktig at vi sikrer et mangfold av arbeidsplasser, så vi står han av fremover. Derfor har vi fått penger fra staten til omstilling i flere faser, og Porsanger i Utvikling ble etablert i sin tid for å gjøre denne jobben for oss. Oppdraget i en omstillingsprosess er å skape nye muligheter for utvikling i en kommune, og der har PIU etter mitt skjønn levert godt. Det vil likevel bli en debatt om hvordan vi skal organisere næringsutviklingsarbeidet vårt nå når omstillingsperioden er over.

Snuhavn

Snuhavna er et direkte resultat av omstillingsarbeidet i regi av PIU. Det er et stort og viktig prosjekt, og en nyskaping i reiselivssammenheng som kan bidra til å beholde arbeidsplasser og å skape nye. Det kommer ikke av seg selv, men vi må jobbe for det. Porsanger kommune klarer det ikke alene, og skal heller ikke være den som skaper arbeidsplassene – vi skal tilrettelegge for næringslivet. Dette er bakgrunnen for at jeg har brukt ganske mye av min tid som ordfører for å finne løsninger på snuhavna. Det har vært en krevende prosess, og nå er vi svært nær en realisering, på tross av at det fortsatt er skjær i sjøen for om vi kommer endelig i havn. Jeg tror det ligger store muligheter for at Finnmark også får del i reiselivsmarkedene med vår satsing. Derfor er det viktig at vi finner gode løsninger.  

Rekruttering av rådmann og ledere

Når jeg ser tilbake, ser jeg også at jeg overtok ei skute i hardt vær. Rådmannen var på tur ut og prosessen med rekruttering av ny rådmann ble ett av de første oppdragene. Oppvekst- og kulturleder og administrasjonsleder var i prosess på tilsetting. Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått gode folk på plass i lederposisjoner, og at arbeidet etter hvert kan komme inn i mer forutsigbare rammer. Også planarbeidet er ivaretatt, fordi vi prioriterte inn en ny stilling som kommuneplanlegger. Det lover godt for tida fremover, og selv om det er mye å jobbe med, har jeg tro på at vi kommer til å forbedre systemer og gi både befolkning og næringsliv gode tjenester tilpasset behov.

Flyktningekrisen

Med fungerende rådmann og en noe begrenset stab handterte vi flyktningekrisen, som på ett eller annet finurlig vis ble mye større i Porsanger enn de fleste andre kommuner i forhold til folketall. Knalltøffe uker og måneder fulgte, der pålegg og tilsyn ble en del av hverdagen, men utrolig dyktige folk i organisasjonen gjorde at det gikk bra. Det som er synd, er at vi ble tvunget til å bruke så mye av vår tid og våre ressurser som kommune, når vi hadde – og har - så mange andre oppgaver å løse. Men det er dette som er kommunenes hverdag, å løse situasjoner som oppstår, samtidig som ordinær drift skal ha sitt fokus. Meldingen fra UDI er at dette kan komme til å skje igjen, dersom nye situasjoner oppstår. Vi har dessverre ingen mulighet til å reservere oss, men vi har vært tydelige i vår tilbakemelding til UDI at de må være forberedt på å bistå kommunene med kompetanse og penger om noe lignende skulle skje igjen.

Samarbeid

Samarbeidskonstellasjonen Ap, SV, Sp, TLP er historie. Det er synd, men jeg opplever likevel at vi har et godt utgangspunkt for å komme til enighet i saker i kommunestyret. Gode debatter med faglig og saklig innhold gir rom for gode vedtak og løsninger. Og skal jeg være ærlig, så tror jeg det gir bedre rom for nettopp diskusjon enn det vi har hatt i tidligere kommunestyrer – der ett flertall har vært overlegent og hatt definisjonsmakt på vedtak, noe som altfor ofte har gitt grunnlag for laber debatt.

Forsvarets langtidsplan

Langtidsplan forsvaret – LTP – er under behandling, og vi har brukt mye tid sammen med Finnmark fylkeskommune, som har gjort en uvurderlig innsats for å spille inn Porsangmoen som en viktig base for fremtidens forsvar – der hær, heimevern og alliert trening sammen vil skape en dynamisk forsvarsbase for nasjonen og Finnmarks behov.

Nye strukturer i politiet

Forslaget til organisering av politiet er sendt ut på høring, og onsdag fikk ordførere og rådmenn som var samlet til høstkonferansen til KS i Kirkenes, en orientering av politimester Ellen Katrine Hætta. Jeg oppfatter de endringene som er skissert for oss, som gode. Det er allerede etablert vaktsamarbeid mellom Karasjok og Porsanger, og det gir en effektivisering som gir politiet 33 timer ekstra pr uke til etterforskning og forebyggende arbeid. Å få så god uttelling i en omlegging av ressurser er imponerende, og jeg er glad for at vi får mer synlig politi ute i kommunen vår og at saker som trenger etterforskning får prioritet.

UP.jpg

Jeg var ikke like glad da jeg møtte disse kjekke karene på vei hjem, og må sende av gårde noen kroner til Statens innkrevingssentral. Men, jeg er glad for at jeg ble stoppet, fordi jeg kjørte for fort. Og når vi vet at de fleste ulykker skjer på ettermiddag/kveld og i høy hastighet på landeveien, gir det grunn til ettertanke. Jeg var ingen god sjåfør. Sliten etter lang kjøretur, ivrig etter å komme hjem, mange tanker i hodet og uoppmerksom. Det var begynt å mørkne, og det kom en kar imot på rulleski. Så jeg velger å si takk til Cato og Freddy, som forhåpentligvis gjør en innsats som forebygger ulykker, fordi du og jeg kjører mer oppmerksomt når vi vet at de kan lure i buskene.

TV-aksjon

Denne helga går årets TV-aksjon av stabelen, og i morgen kommer bøssebærerne rundt. Mange av våre nye innbyggere har meldt seg som bøssebærere, og vil gå sammen med oss som har bodd her litt lengere og kjenner forholdene litt bedre. Jeg håper alle tar godt imot bøssebærerne, og at dette kan være et godt initiativ som bidrar litt til bedre integrering. Pr skrivende stund har Porsanger gitt 20,58 kr pr innbygger, til sammen 81.740 kroner. Det gir oss 7. plass i fylket og 57. plass i landet.

Følg giverstafetten her, og gi gjerne et bidrag du og. Mange bedrifter er på, og alle bekker små gjør som kjent en stor å.

1. klasse.jpg

Jeg har lyst til å trekke frem Lakselv barneskole, som årlig åpner dørene med kafe, lotterier og annen underholdning til inntekt for TV-aksjonen og Mama Sara Foundation. I år overfører de 33.439 kroner til TV-aksjonen. Flyktningetjeneste og Røde Kors arrangerte kafe på Kafé Blå, der det ble servert nydelig syrisk mat. De har overført 7400 kroner til TV-aksjonen. Dette er nytt av året og jeg håper å se flere slike arrangement. Når jeg ser gleden og engasjementet for de som stilte opp med mat fra sine nasjoner, tenker jeg at vi har så utrolig mye å være stolte over, og ressurser blant oss om vi må jobbe for å få godt integrert. Og her er jo Porsanger gode. Jeg bruker å si det, Porsanger har et stort hjerte og stiller alltid opp. Det håper jeg vi fortsetter med.

Neste uke

Neste uke har jeg innkalt til ekstraordinært formannskap med saken om avtale med Cruise Venture. Vi skal ha møte med Innovasjon Norge for å drøfte mulighetene for prosjekt reisemålsutvikling i regionen, og drøftingsmøte med Vest Finnmark regionråd. Jeg reiser til Oslo, og skal på landsstyremøte i KS fredag. Deretter blir det ei uke ferie før budsjettprosessen starter for fullt.

Helt til slutt ønsker jeg BLØGG lykke til med den 25. fylkesrevyfestivalen i rekka, det står respekt av det gode arbeidet dere gjør! Det er kanskje billetter å få kjøpt enda, eller du kan følge streamingen iFinnmark.no gjør på nett.

Og lykke til også til klasse 9A som arrangerer Håndarbeidsmesse i dag. Sjekk arrangementet på Facebook - og stikk innom for å sikre deg flotte julegaver.

#porsangerleverer - god helg :)

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk