Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
Vinterstorm

Forsvaret, Mánáidboddu, rullebane, flyruter og Vinterstorm

Ordførers hjørne - Ukeslutt #34 2016

Vi har fått gode signaler om langtidsplanen for forsvaret denne uka, sammen med en bekreftelse om at alle rullebanemeterne søkes opprettholdt. Mánáidboddu ble en suksess på Porsanger bibliotek og en ny rockefestival har sett dagens lys i helga.

Forsvaret

Vi har fått de første meldingene om langtidsplanen for forsvaret. Jeg føler med befolkninga på Andøya, som kan se ut til å stå i store omstillingsprosesser fremover. Porsanger har jo nettopp stått i den type omstilling som Andøya nå står overfor, så vi vet nøyaktig hvor krevende slike runder er.

Samtidig er det en seier for oss i Porsanger. Jeg er lettet og glad for at vi har blitt hørt når vi har fremmet vårt budskap om hær og heimevern som viktige elementer i et troverdig forsvar i nord og i Finnmark. HV17 styrkes allerede i neste års budsjett. Etter det jeg er orientert om ligger det også sterke føringer om å opprette rekruttskole for HV på GP, i tillegg til at en ytterligere styrking av GP skal utredes i landmaktstudien. Den kommer dessverre ikke før i 2017, kanskje ikke før til høsten, så her har vi bare en ting å gjøre – å følge opp de budskapene vi har begynt å selge inn.

Takk til Runar og fylkeskommunen som har stått last og brast med oss. Vi diskuterte om det var hensiktsmessig å bringe inn nye elementer som rekruttering til Heimevernet.  For meg har det vært utrolig viktig å holde fokus på rekruttering til HV som et svar på forsvarsutfordringene vi har i Finnmark. Uten et sterkt Heiemvern svekkes beredskapen i kommunene. Dette budskapet har vi tydeligvis nådd frem med, når det nå ligger sterke føringer i landmaktstudien!

Jeg ser frem til å jobbe videre for å tilrettelegge for et sterkt forsvar, med trygg og god tilstedeværelse i Porsanger og Finnmark. Vi har brukt mye tid på saken, og skal fortsette arbeidet frem mot landmaktstudien.

Mánáidboddu på Porsanger bibliotek

Onsdag arrangerte Porsanger bibliotek Mánáidboddu for barn som har samisk på skolen og i barnehagen. 37 barn i 1. og 2. klasse og de største barna i barnehagene deltok og Irene Länsman, Liv Tone Boine og Magnus Vuolab stod for showet.

Jeg forstod ikke så mye, men mye er mye gjenkjennbart fordi kjente barnesanger og ord fremføres og visualiseres - en fin måte å lære språk på.

Dette er et av mange flotte tiltak Porsanger bibliotek leverer, denne gang i samarbeid med Samisk språksenter. Jeg er også svært fornøyd med at vi har fått vår samiske språkkonsulent på plass, så fokuset på språkarbeid kommer til sin rett igjen.

edited_1478681483981_640x270.jpg

Vinterstorm

Ildsjeler gir liv til små og store samfunn. Vi er utrolig heldige i Porsanger, som har mange mennesker som på hver sin måte bruker sin kreative skaperkraft til gode for fellesskapet. Dette er en del av Porsangersjela som bringer en fantastisk stolthet inn i hjertene til alle oss som bor her. Stig og Camilla Grøtta​ er to av dem, som på et imponerende vis har gjennomført en alldeles ny festival i Lakselv, Vinterstorm​. Gratulerer med vel overstått Vinterstorm. En festival som har gått på skinner og gitt mange gode rockeopplevelser i helga.

De har gode hjelpere på laget, mange frivillige stiller opp for å realisere prosjektet. Jeg håper dette treffer hele Finnmark, og kan bli et arrangement som får handlingsrom og mulighet til å utvikles videre. For er det noe disse folka kan, så er det rock og arrangement. I et nydelig vintervær i Lakselv, har det i alle fall vært gode kjøreforhold til å komme seg hit. Forstår det slik at Vinterstorm blåste godt fra seg i Storhallen i helga!

Avinor og Widerøe

Det er herlig at Avinor nå bekrefter at de søker om å beholde eksisterende godkjenning av alle rullebanemeterne på Banak. Det viser at et tverrpolitisk arbeid har gitt resultater. Avinor har hele veien forsikret meg om at vi vil ha de samme mulighetene i fremtiden, men jeg må innrømme at i detaljenes hav har det hersket stor usikkerhet om hva som faktisk blir gjeldende. Så er det jo bare å håpe at Luftfartstilsynet og det nye EU-regelverket gir tillatelsen. Men har vi kommet så langt, satser jeg på at det går i orden også!

Når Widerøe​ sine nye ruter i tillegg gir oss en ekstra avgang tre dager i uka fra 1. april, kan jeg ikke annet enn si meg fornøyd, selv om jeg personlig synes pyjamasflyet gir en umenneskelig start på dagen for et opprinnelig B-menneske.

Neste uke

Jeg reiser til Tromsø mandag og tirsdag og deltar på Avinor sin Nordområdekonferanse. Onsdag møter jeg næringslivet og bosatte flyktninger til møte sammen med PIU og Flyktningetjenesten om muligheter og utfordringer for å få til god integering, og jeg gleder meg til konsert med Moddi i kultursalen onsdag kveld. Torsdag er det representantskap i PPD, og fredag er jeg vertskap for biskop Olav Øygard, som er på bispe-visitas til Porsanger i uke som kommer. Jeg regner også med at Scooterforeninga er i rute til årets Scooter og fritidsmesse neste helg!

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk