Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
Moddi og Ellisif

Bispevisitas, nordområdekonferanse, internasjonalt arbeidsliv og motorferdsel

Ordførers hjørne - Ukeslutt #35 2016

Uka ble rundet av med et hyggelig og godt møte med biskop Olav Øygard og hans følge. Nå står årets Scooter- og fritidsmesse for døra, og jeg regner med mange finner veien til Storhallen, i det som må være Finnmarks arrangementskommune nummer en.

Aller først vil jeg takke PIAS og Ida Balto for å levere en fantastisk konsert med Moddi og "Unsongs" på onsdag. Sammen med Arkhangelsk kammerorkester leverte Moddi forbudte sanger fra hee verden. Det var ikke bare vakkert, men også en påminnelse om den urettferdigheten verden har levd med og fortsatt står i. Når det også er slik at Arkhangelsek kammermusikkorkester risikerer å bli fengslet i mange år i Russland, dersom de fremfører Pussy Riots Punk Prayer forsterker det budskapet. At Moddi også har invitert vår kjære Ellisif Wilhelmsen med på fremførelsen av den samiske låten, er selvsagt stor stas. Og så var vi så heldige at den ble filmet, og ligger på YouTube.

Opplev låten med Moddi og Ellisif her.

Bispe-visitas

Biskop Olav Øygarden har vært I Porsanger på bispe-visitas siden onsdag, noe som bare skjer hvert syvende år. I denne forbindelse var det naturlig å møte også Porsanger kommune. Ulike tema ble drøftet, og biskop Olav Øygard kunne fortelle at han er imponert over det han har sett så langt i Porsanger. Han kom rett fra møte med de frivillige som har gjort en fantastisk jobb med Skoganvarre kirke. Han har vært på videregående skole og fått et innblikk i det fantastiske arbeidet de gjør for både borte og hjemmeboende elever. Og han nevnte spesielt de ansatte i kirka, menighetsrådet og alle de frivillige som stiller opp for å skape aktivitet i menighetens ånd.

biskopen.png

I 2012 endret Stortinget grunnloven slik at Norge ikke lenger har noen offentlig religion. Den norske kirke kan derfor ikke lenger betegnes «statskirken». Ifølge statistikken er det likevel slik at 85% av befolkninga i Porsanger tilhører den norske kirke, som jeg registrerer utøver sitt virke på en god måte i Porsanger. De involverte seg sterkt da flyktningestrømmen gjorde sitt inntog i Porsanger i fjord, de sørger for at våre tre språk utøves i det offentlige rom og de involverer seg på ulike måter i samfunnslivet vårt. De var en del av et naturlig reismålsprodukt under snuhavnoperasjonene, og de åpner kirkerommet for aktiviteter og konserter av ulike slag. 

Vi avsluttet med lunsj, der ansatte i Porsanger kommune også var invitert. Kjøkkenet på helsetun leverte en nydelig finnebiffgryte med hjemmelaget potetmos. All honnør til de som står på for leverer kvalitet til blant annet beboerne på sykeavdelinga og Porstun hver dag.

Avinor og nordområdene

Mandag og tirsdag deltok jeg på Avinor sin nordområdekonferanse, en nyttig arena for å knytte kontakter og få innblikk i noe av det som rører seg på transport og reiselivsfronten i Nord Norge. Det var også utrolig hyggelig å få tilbakemeldinger fra Avinor på at de har opplevd vårt bidrag i rullebanesaken som konstruktiv.  Vi har vært klar i vårt budskap: Vi har ikke en meter å miste.

Tillit, ryddighet og åpne prosesser har i stor grad preget kommunikasjonen, og Avinor har igjen bekreftet at operativiteten på Lakselv lufthavn vil beholdes som i dag. Dette har Avinor sagt til oss hele veien, og de fastholder at de holder seg til planen. De har ikke snudd. Det som er nytt nå, er at det søkes dispensasjon for sikkerhetssonen som det nye EU-regulativet åpner for. Samtidig skal vi ikke lukke øynene for at det vil komme endringer. Avinor leter nok etter smarte løsninger, de, på samme måte som både næringsliv, kommuner og andre også gjør det. Å få mest mulig igjen for pengene som brukes, vil forhåpentligvis komme flytilbudet til Finnmark til gode.

Avinor og Finnmark fylkeskommune er viktige samarbeidspartnere for Porsanger kommune i arbeidet med å utvikle Banak og vårt potensiale. Jeg har lyst til å løfte frem fylkesordfører Runar Sjåstad og hans stab, som har brukt betydelig med tid i denne saken. Nå er det viktig at vi har tillit til den informasjonen vi har fått, og så håper jeg kritikerne senker garden og lar oss jobbe videre med dialog og tillit som verktøy.

Jeg hører noen spekulere i at Frp sine folk i regjeringsapparatet har instruert Avinor til å snu. Min informasjon i saken går mer mot at kommunikasjonsformen fra kritikerne heller har ført til økt motstand. Nå må vi bruke tida klokt og fokusere på det vi ønsker å oppnå: Økt aktivitet på Banak. Det får vi av flere turister, krabbe, forsvar og olje/gass. Vi kan bruke all vår tid på å skape et fiendebilde av Avinor, men det er dessverre bare vi som taper på det syvende og sist.

Går vi sammen med nabokommuner, fylkeskommune og næringsliv, og Avinor, har vi bedre forutsetninger for å lykkes. Jeg gleder meg til å fortsette arbeidet, fordi vi har mange gode medspillere på laget – og jeg opplever at Avinor er en av dem. Jeg er glad for bekreftelser på at vår måte å jobbe på virker - dialog skaper oftest bedre resultater.

Dialogmøte internasjonalt arbeidsliv

Onsdag inviterte PIU og flyktningetjenesten næringslivet til dialogmøte. Porsanger kommune har bosatt ca 100 flyktninger. Bant disse er det i underkant av 40 barn og unge under 20, og en jevn fordeling av menn og kvinner i alderssegmentene 20 – 50 år.

Å bosette flyktninger forplikter oss som kommune. De skal ha et sted å bo, og de skal gis mulighet til å skape seg et meningsfylt liv. Et selvstendig arbeid er målet på sikt. Derfor forpliktes de til å følge et introduksjonsprogram, som skal gi grunnleggende opplæring i norsk og samfunnsfag. I tillegg er de ute i språkpraksis i bedrifter.

Å ta imot mennesker på språkpraksis kan virke skremmende. Mange er redde for det merarbeidet som følger av å involvere sin bedrift i dette arbeidet. På møtet fikk vi innblikk i hvordan Europris arbeider. De er en bedrift til etterfølgelse. Ahmed er en av de som delte sin erfaring, sammen med Sead. Han har fått fast jobb som følge av sitt engasjement i språkpraksis.

europris dialogmøte internasjonalt arbeidsliv.jpg

Gudmund Hansen stilte også opp fra Porsanger kommunes grønne vaktmestertjeneste. Det har ikke bare vært lett, og som han sa «opplæring med motorsag er ikke bare farlig for den som skal lære, men også for meg som skal lære bort.» Men de har likevel valgt å ta inn en på språkpraksis, og jeg ser en stolthet over å være med å bidra til at mennesker får mulighet til å skape et godt liv for seg selv. En av de som har vært med Gudmund, er nå yrkessjåfør, og har fått seg fast jobb. Fantastisk, ikke sant?

Flyktningetjenesten og voksenopplæringa gjør en strålende jobb, og vi har mange bedrifter som bidrar med å ta inn folk i språkpraksis. Med opplegget på Kafe Blå to dager i uka, utvikler vi både en møteplass og flere er i språkpraksis der.

Jo bedre vi klarer å integrere, desto bedre er det for menneskene som bosettes her og for Porsanger kommunes økonomi på lang sikt. Mennesker som klarer seg selv og har et arbeid å gå til bidrar til samfunnet på en het annen måte. Derfor trenger vi flere bedrifter med på laget, og vi trenger frivillige som kan hjelpe våre nye innbyggere å praktisere språk.

Motorferdsel

Denne uka er det scooter- og fritidsmesse i Storhallen, et av alle de flotte arrangementene gjennom året. Her samles scooterfolket, og jeg fant det riktig å informere om prosessen vi må gjennomføre før befolkninga gis anledning til å kjøre på islagte vann.

Alta og Vadsø har gjennomført deler av sitt arbeid, og det står klart for meg at den liberaliseringa som var ønsket av vår blåe regjering har gitt enorme konsekvenser for oss i Finnmark. Målet var å gi kommunen i hele landet frihet til å etablere løyper der de ønsker det. Forutsetningen er at områdene må kartlegges og verdisettes.

Det er her snubletråden ligger. Tilsynelatende kan det virke enkelt. Men hele løypenettet vårt må altså gjennomgås i trår med plan og bygningsloven, og vi har frist til 2021. De nye løypene som lå klare til behandling før ny Motorferdsellov trådte i kraft 1.7.15, må selvsagt gjennom den samme prosessen. I tillegg må selvsagt vannene våre kartlegges og utredes, før vi kan tillate fri kjøring.     

Rådmannen i Vadsø anslår at de har brukt 100.000 pr kilometer når de har vurdert nyløypa. Overfører vi det direkte til Porsangers 672 kilometer løyper, utgjør det 67,2 millioner kroner. Nå tror jeg ikke dette blir den endelige regninga, men i verste fall er kostanden likevel så høy for Porsanger at det kan gå ut over andre tjenester. Fordi vi driver marginalt og har lite å gå på.

I denne saken må vi sammen med andre kommuner i Finnmark gjøre en jobb opp mot sentrale myndigheter. Den nye loven bør gjelde for nye løyper, men ikke ha tilbakevirkende kraft på eksisterende løyper. I verste konsekvens, kan loven føre til stengte løyper i 2021, fordi kravene er for høye til at Finnmarkskommunen klarer å levere innen frist. Det vil i så tilfelle være direkte ødeleggende for fritidskjøring og en gryende vinterturisme.

Det er viktig for meg å informere befolkninga allerede nå. Mange hadde forventninger til at vi skulle fikse dette til forrige sesong. Da visste jeg ikke det jeg vet i dag. Og jeg ser at det er utopi å tro at dette er en quick fix.  

Så den som trodde en blå regjering førte til forenkling, må tro om igjen. Vi ser nå en konkret konsekvens av at liberalisering tilsynelatende fører til mer frihet, men til syvende og sist skaper et enda større behov for å kontrollere. Så der staten forenkler, øker oppgavene for kommunene.

Neste uke

Neste uke blir ei uke på farta. Jeg starter til Vadsø mandag, for å orientere fylkesutvalget om snuhavn og våre tanker rundt det vider arbeidet. Jeg drar videre til Barents Industri konferansen i Hammerfest tirsdag og onsdag. Uka avsluttes på oppdrag for Finnmark Arbeiderparti. Til helga er det første søndag i advent, og tradjosnen tro også julegateåpning.

Da ønsker jeg alle ei strålende flott helg og uke, håper mange tar turen innom Scooter og fritidsmessa. Det aner meg at det kan være mange gode kjøp å gjøre, både i kategorien motor, men også julegave- tilbudene er på plass. Det aner meg også at de kan ha publikumsrekord, iallefall var køen for å komme inn lengre enn jeg noen gang har opplevd den.

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk