Prosjektet har til hensikt å øke den kulturelle forståelsen hos ansatte i helse og omsorgstjenesten, samtidig som brukerne av tjenestene skal merke en forskjell.

De ansatte får mulighet til å delta på språkkurs i regi av samisk språksenter, og til å delta på forelesninger innen forekjellige tema, alle med fokus på samisk kultur.
I høst kjørte vi et 3 timers foredrag i kulturforståelse og den samiske pasientens møte med det norske helsevesen, i regi av SANKS. I februar er det noen som deltar på 3 timers foredrag i regi av Sjøsamisk kompetansesenter og 6 timers forelesning om aldersdemens og den samiske pasient i regi av Undervisningssykehjem Karasjok.
I tillegg kjøres et to dagers seminar om generelle og kulturelle årsaker til at det er vanskelig for barn og unge å fortelle om krenkelser og overgrep, med vekt på samisk kultur.

Når det gjelder brukerne, så er allerede språkvalg blitt et eget punkt på søknadsskjema for pleie og omsorgstjenester. På den måten ser man allerede ved tildeling av institusjonsplass eller tjenester, hvem som ønsker å bli betjent av samisktalende pleier, så langt som det er mulig da.
På sykeavdelinga har gruppe Rød blitt samisk gruppe. På denne gruppa jobbes det for at det på hver vakt er minst en samisktalende pleier. På den måten får de eldre som bruker språket sitte sammen med andre med samme språk, og betjenes av samisktalende pleiere.
Det er gjort avtale med den samiske avdelinga på Bærtua barnehage, som kommer og synger på samisk siste onsdag i hver måned.
Ájanas mánáidgárdi har tatt på seg ansvaret med å følge opp et lite potetland som planlegges anlagt i sansehagen til våren. På den måten får de eldre nok en kjent ting å se i hagen, samtidig som barn og eldre kan komme sammen.

Til stua på samisk gruppe har vi også fått to CD plater med salmer sunget på samisk av Anne Marie Helander Johansen, tidl. Rasmussen. Hun er kjent for de fleste eldre, og sameradioen ordnet disse platene for oss gratis. En stor takk for hjelpa til dem.

Stua tenkes dekorert med samiske ting, og da spesielt sjøsamiske tradisjonelle bruksting og pynt. Og her trenger vi litt hjelp fra den øvrige befolkningen. Hampgarn med kork, øsekar, barkskrape, vevde tepper og kaffeposer er noen eksempler.
Fjord og fiske er jo noe de fleste har drevet med, så dersom noen har noe liggende på loft eller i fjøs, så tar vi gjerne i mot det.

På sykeavdelinga jobber Borghild Pedersen og Margit Pedersen i den samiske gruppa. De som har noe å bidra med, kan ta kontakt med en av dem, eller med prosjektleder Gro Johnsen på tlf 905 96100.