Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A

PIU Prosjekt

Sikkerhet og beredskap for Finnmark med utgangspunkt i Porsanger

Økende interesse for Finnmark og Barentshavet innen flere bransjer, samt framtidig åpning av Nordøstpasasjen skaper store utfordringer innen sikkerhet og beredskap. Prosjektet "Ressurs og kompetansesenter for sikkerhet og beredskap i nordområdene (RKSN)" har løsningen på utfordringene.

Hvorfor RKSN

Nordområdene opplever økende interesse for de rike ressursene som finnes i havet, under havet og på land. Fiskebestandene i Barentshavet er selve fundamentet for fiskenæringen i Norge. Havområdet nord for 70 grader nord utgjør alene 70 prosent av Norges totale havdomene.

Russisk transport av olje og gass gjennom Barentshavet, og særlig langs norskekysten, forventes å øke de nærmeste årene.

Turisttrafikken er økende, selv vinterstid. Næringen har store prosjekter gånde, deriblant "The turn around port of North Cape in Porsanger".
I de kommende ti årene vil Nordøstpassasjen gjennom Beringstredet åpnes, og muliggjøre en mye kortere sjøveistransport mellom Asia og Europa. Fra Russisk side hevdes det at denne arktiske ruten blir en flytende energiforsyning mellom Asia og Europa. Dette betyr at denne farleden vil bli sårbar og kunne by på store beredskaps utfordringer.
Enorme fornybare- og ikke ressurser, økende trafikk og stor internasjonal interesse for området øker sannsynligheten for ulykker. Miljø- og Menneskelige katastrofer vil forekomme dersom beredskapen ikke er tilfredsstillende.
Beredskapen for sikkerhet er ikke god nok i nordområdene i dag. Derfor ønsker man å danne et internasjonalt samarbeid med mål å opprette et ressurs- og kompetansesenter for sikkerhet og beredskap med hovedsentral på Banak Lufthavn, Lakselv.
 
 

Visjon

Etablering av RKSN skal befeste redningstjenestene i nordområdene som en av verdens ledende på SAR (search and rescue), blant annet ved å sørge for infrastruktur og logistikk som gir kort responstid. RKSN skal knytte sentrale fagetater sammen og ved å sikre internasjonalt samarbeid og erfaringsdeling innenfor fagområdet.

Prosjektet akkurat nå

 
Prosjektet har vært gjennom fasene "forstudie" og "mulighetsstudie". Prosjektleder Erling Bakkemo er nå i fasen "forprosjekt" med mål om etablering av RKSN i 2015.
For- og mulighetsstudie konkluderer med at det er stort behov for et RKSN. Porsanger kommunes utviklingsselskap «Porsanger i utvikling KF» har innvilget midler til et forprosjekt til Porsanger kommune ved prosjektleder Erling Bakkemo.
Gjennom forprosjektet som foregår nå, skal prosjektleder designe RKSNs operative avdelinger "Barents Rescue Team" og "arktisk rednings- og øvingspark", samt den administrative avdelingen klar for oppstart i 2015. Prosjektleder Erling Bakkemo håper at etablering og drift av RKSN får statlig finansiering.
 

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk