Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
3. mai:

Skuterløype 13 og 15B stenges

Unngå å kjøre i elvene: Løype 13 fra Sarpola til Kirkkoruto (på Lakselva) er stengt, samt løype 15B ...
A A A
gåradak

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket

Området Goarahat/Sandvikhalvøya er foreslått som et nasjonalt utvalgt kulturlandskap.

 

   

 

I 2008 ble det godkjent 22 utvalgte kulturlandskap i jordbruket på nasjonalt nivå. Den gang ble Makkenes i Vadsø utpekt for Finnmark.

Nå ønsker en å etablere flere utvalgte kulturlandskap i jordbruket på nasjonalt nivå. Fylkesmannen i Finnmark har etter høring og intern behandling fremmet to forslag fra Finnmark. Førsteprioritet er Goarahat/Sandvikhalvøya i Porsanger kommune og andreprioritet er Lávvonjárga/Store Leirpollen/Austertana i Tana kommune.Forslagene er sendt til endelig behandling hos Statens landbruksforvaltning.

Om Goarahat/Sandvikhalvøya i Porsanger heter det blant annet at området har status som klasse 1 kulturlandskap fra 90-tallet og har tilgrensende områder med naturtyper av stor verdi. Det er registret mange fredete kulturminner i området med stor tidsdybde. Området har aktive bønder med melk - og sauebruk, og området er viktig beiteområde for sau.

 Under Statens landbruksforvaltning sine nettsider om Utvalgte kulturlandskap heter det at;

 "Helheten av gårdstun og inn- og utmark i åpne og varierte jordbrukslandskap er kulturlandskap. Disse verdiene er avhengig av fortsatt bruk, skjøtsel og vedlikehold for å opprettholdes. Bonden er den viktigste aktøren! I arbeidet med Utvalgte kulturlandskap i jordbruket har landbruks-, natur- og kulturminneforvaltningen gått sammen om å gi bonden drahjelp."

 

Les mer om de utvalgte kulturlandskap i jordbruket på sidene til Statens landbruksforvaltning.  

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk