Det kongelige landbruks- og matdepartementet har i brev av 15.10.2014 sendt Porsanger kommune høring på forslag om å oppheve konsesjonsloven og boplikten.

Landbruks- og matdepartementet foreslår å oppheve lov 28. november 2003 nr. 98 om konsesjon ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) mv., samt å oppheve enkelte bestemmelser i lov 28. juni 1974 nr. 58 om odelsretten og åsetesretten (odelslova) som omhandler boplikt.

Saken ble behandlet i kommunestyret i Porsanger 18.12.2014, PS 65/14 hvor det ble fattet følgende uttalelse:

Porsanger kommune anbefaler ikke full oppheving av konsesjonsloven og boplikt, men anbefaler mindre justeringer i konsesjonsloven som gjør at flere eiendommer som ikke er landbrukseiendom kan erververs uten konsesjon.

 

Begrunnelse:

Konsesjonsloven er nødvendig for å kontrollere at landbrukseiendom blir brukt i samsvar med allmennhetens interesse.

Loven sikrer at de som ønsker seg inn i næringa kan ha en framtid som selveiende bønder med gården som bosted og arbeidsplass. Et landbruk basert på selveiende og selvstendige bønder, vil være avgjørende for og nå mål om økt norsk matproduksjon. Dette vil igjen sikre andre viktige fellesgoder produsert av landbruket som matsikkerhet, bosetning og næringsliv over hele landet, miljøgoder som bevaring av biologisk mangfold, kulturlandskap og skogen og jordas sin funksjon som karbonlager samt videreføre tradisjonell kunnskap og kultur.