Forside»Planportal
Høringsfrist 4. oktober

Høring - Stedsnavn i Porsanger

Navnesakene omfatter i alt over 300 stedsnavn i flere områder av kommunen. Sakene gjelder skrivemåte for både samiske, kvenske og norske navn.

Lokal høring stedsnavn

Sametinget har bedt Porsanger kommune kunngjøre og sende ut tre navnesaker på høring. Navnesakene omfatter i alt over 300 stedsnavn i flere områder av kommunen.

Før stedsnavnene fastsettes i tråd med stedsnavnsloven har kommunen rett til å uttale seg. Eiere og festere har rett til å uttale seg om gardsnavn og bruksnavn, og lokale organisasjoner har rett til å uttale seg om skrivemåten av navn som de har ei særlig tilknytning til. I saker som gjelder bruksnavn vil grunneiere få tilsendt brev.

Etter loven skal skrivemåten fastsettes med utgangspunkt i den nedarva, lokale uttalen av navnet. Derfor ber Kartverket om at alle som uttaler seg, opplyser hva som er den lokale dialektuttalen. Dersom navnet blir uttalt på ulike måter, ber Kartverket om å få opplyst de forskjellige uttaleformene.

Høringsfrist er satt til 4. oktober. Høringsinnspill sendes til Porsanger kommune ved e-post til postmottak@porsanger.kommune.no eller per brev til adresse Postboks 400, Rådhuset, 9712 Lakselv. 

Du kan lese mer om fastsettelse av stedsnavn her: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1990-05-18-11

Du kan lese mer om samiske stedsnavn her: https://sametinget.no/sprak/samiske-stedsnavn/

Stedsnavnsak i Børselv i Porsanger kommune

Stedsnavnsak ble lagt fram i plenumsmøte i Sametinget den 27.8.2020 på bakgrunn av manglende skilting langs Bissojohka. I Bissojohka er det en enorm mengde samiske stedsnavn som ikke er registrert i Statens kartverks register. På bakgrunn av dette reiser den nordsamiske stedsnavntjenesten navnesak slik at de samiske stedsnavnene bevares i disse områdene. Navnesaken på høring gjelder 117 stedsnavn.

Foreløpig tilrådning fra nordsamisk stedsnavntjeneste finnes på skjemaet som kan lastes ned her.

Brev Sametinget: 1022607_3_A(L).pdf 

Navneskjema: 1022608_1_A(L).pdf

Stedsnavnsaker i Porsanger kommune - flere områder i kommunen

Statens kartverket har bett om foreløpig tilrådning i forbindelse med samiske stedsnavn i Porsanger. Dette gjelder to navnesaker med henholdsvis 55 og 141 stedsnavn.

Det er lagt til tilleggsinformasjon i navneskjemaet. Dette er informasjon fra informant som har en særlig tilknytning til disse områdene via reindrifta. Stedsnavnene er nedarva gjennom generasjoner. Foreløbig tilrådning fra nordsamisk stedsnavntjeneste er lagt ved i navneskjemaet som kan lastes ned her. 

Brev Sametinget 1 995964_3_A(L).pdf

Navneskjema 1 1012356_6_A(L).pdf

Brev Sametinget 2 1095913_2_A(L).pdf

Navneskjema 2 1095917_1_A(L).pdf

Hvordan finne lokasjoner?

Hvis man vil finne ut hvor de forskjellige stedsnavnene er lokalisert, så kan man enkelt finne de i SSR sitt navneregister. Gå til norgeskart.no

Alle stedsnavnene som er på høring er steder i Porsanger kommune. Hvis man enkelt skal finne for eksempel det første stedsnavnet Bissojohnjálbmi så er første steg å skrive det inn på søkefeltet på norgeskart.no. Det vil komme opp forslag til alle navnene i hele landet som inneholder det du taster inn der. Her ser vi at det kun er ett navn som lyder Bissojohnjálbmi. Hvis det er flere steder må man finne Porsanger og kontrollere koordinatene (se under). Nå har vi funnet det riktige stedet.

Under stedsnavnet finner vi en meny. Her kan man se bla. Koordinater og fakta om stedsnavn. På koordinater velger man UTM-sone 32.

Når man velger Fakta om stedsnavn kommer det opp en liten fane. Trykk på den så finner man faktaark om stedsnavnet. Så får man opp resten av informasjonen til det gjeldende stedsnavnet. Og her ser man at det er en pågående navnesak når status er Foreslått og prioritert.

Send skjult innspill


Din høringsuttalelse til planen vil bli registrert i kommunens sak- og arkivsystem. Meldingen publiseres ikke.