A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Blå sløyfe

Fokus på prostatakreft

Blå sløyfe-aksjonen 2018

Blå sløyfe-aksjonen er et samarbeid mellom Prostatakreftforeningen og Kreftforeningen. Norges største kreftform rammer kun menn, og i 2018 vil hele 5000 menn få påvist denne formen for kreft.

Målet med aksjonen er å:
- vise at de bryr seg om dem som har eller har hatt prostatakreft og deres pårørende
- spre informasjon og øke kunnskapen om prostatakreft
- skaffe midler til forskning på prostatakreft

Fakta om prostatakreft

Alle menn har en prostata, også kalt blærehalskjertel. Prostatakjertelen ligger under urinblæren og har som oppgave å produsere den væsken som transporterer sædcellene gjennom urinrøret. Kreft i prostata rammer først og fremst eldre menn og har økt i tat med antallet eldre i befolkningen. Om lag 1 av 8 menn vil få påvist prostatakreft i løpet av livet. Det er 4 ganger så mange som på 50-tallet. Antall tilfeller øker imidlertid i alle aldersgrupper, og i 2030 er økningen beregnet til hele 40% - eller 7000 tilfeller.

Hele 500 av de som får diagnosen i år har spredning på diagnosetidspunkt. Å gå til lege for undersøkelse når mistanke om prostatakreft oppstår er derfor viktig.

Bør du bekymre deg? Sett av 3 minutter og gjennomfør Kreftforeningens quiz: http://3minutter.no/

Du kan lese mer om Blå sløyfe-aksjonen og om prostatakreft på blåsløyfe.no eller på Kreftforeningens nettsider.

Er du bosatt i Porsanger og ønsker du å snakke med noen om dette, kan du ta kontakt med kommunens kreftkoordinator. Informasjon om tjenesten og kontaktinformasjon finner du her: https://www.porsanger.kommune.no/kreftkoordinator.469442.no.html

Tips en venn Skriv ut