A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 

Historjjálaš dáhpáhus

Porsáŋgu lea ožžon sátnejođiheaddji gihtega

Ulla-Britt ja Arve Sakshaug máđoheame árjja geažil lea Porsáŋggu gielda viimmat ožžon sátnejođiheaddji gihtega, arvat Seastinbáŋku 1 Davvi-Norgga skeaŋkafoandda bokte.

Under en uformell, men verdig seremoni, ble et vakkert ordførerkjede overlevert til ordføreren av Ulla-Britt Sakshaug og banksjefen i Sparebank1 Nord-Norge.

Kjedet er designet av Truls Grønvold (TG-design) og har motiver og symboler fra kommunen. I kjedet, som er av sølv, er det bilder av dverggåsa, furutre, Silfar canyon, fiskehjell, trollene i Trollholmsund, et Sea King helikopter, bølgelandskapet ved Roddines og fiskebåt. I tillegg er selve kjedet kolblet sammen lenker av solhjulet. Det som har vært viktig å få fram i kjedet er vårt trekulturelle samfunn, naturen omkring oss og det spesielle ved Porsanger. Det er viktig at kjedet kan virke inkluderende og samlende.

  • Dverggåsa er en truet art som er spesiell for Porsanger.
  • Furutreet er en påminnelse om verdens nordligste forekomster av bartrær og et viktig element for bosetning i Porsanger.
  • Silfar Canyon er en naturattraksjon og et symbol på hvor vilt og vakkert det er i Porsanger, samt hva elvene med laks og matauke har betydd for Porsanger
  • Fiskehjellen kan være et symbol på vår kyst- og kulturtradisjon. Dette har både et samisk og kvensk tilknytting
  • Trollene i Tollholmsund er et kjent landemerke og en severdighet for alle som besøker Porsanger. I tillegg har man et sagn knyttet til dette stedet.
  • Helikopteret kjennetegnes Forsvaret og det moderne samfunnet.
  • Bølgelandskapet eller strandavsetningene fra tusenvis av år siden er spesielt for kommunen.
  • Fiskebåten minner oss på at fjorden og tilhørende liv er viktig. Uten fisket og det rike livet i fjorden hadde ikke bosetning lyktes.
  • Solhjulet i kjedet har forbindelse til alle kulturene og er et symbol på alt liv

Porsangers ordførerkjede i all sin prakt

Legg merke til symbolene med tilknytting til Porsanger

Detaljene er meget dyktig utført.

Historien vedrørende tilblivelse av kjedet er like unik, som kjedet er. Tidligere i år fanget Ulla-Britt Sakshaug opp ønsket om et ordførerkjede. Å realisere dette med svak kommuneøkonomi ville være svært vanskelig. Det endte med en kronerulling, hvor det lokale næringslivet støttet helhjertet opp under. Uten ildsjeler og ukuelig mot ville dette ha vært vanskelig å gjennomføre. Mange har bidratt men ekteparet Sakshaug og Britt Schultz står i en særklasse. Godt jobbet!

Bildet viser fra venstre ordfører Mona Skanke, representant fra Sparebank1 Nord-Norge Unni Johansen, Arve og Ulla-Britt Sakshaug.

Tips en venn Skriv ut