A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Reinøya - Polarlandets Kreta

Porsáŋgu lea 8. lieggaseamos gielda riikkas

Meterologalaš instituhtta lea dál nammadan lieggaseamos gielddaid, ja čájehuvvo ahte Porsáŋgu lea 8. lieggaseamos gielda riikkas.

Reinøya - Polarlandets KretaVæret er viktig for  landets innbyggere, og sol og varme er vel det som betyr mest. Meteorologisk institutt har derfor utarbeidet en statistikk som baserer seg på værmålinger over hele landet de siste 50 år, der sommertemperaturer fra over 200 målestasjoner er tatt med.

På listen over landets kommuner som har hatt den høyeste dagstemperaturen de 50 siste somrene, ligger Porsanger på en 8. plass med sine 126 dager.

Porsanger kvalifiserer seg dermed til å være den nest varmeste Finnmarkskommunen bak Sør-Varanger som er registrert med 132 dager.

Met.no skriver på sin hjemmeside: "Vær klar over at det å ligge øverst på denne temperaturlista bare en enkelt dag, er en ganske sterk prestasjon. Temperaturmålinger gjøres på rundt 200 steder her til lands, og det gjelder altså å være best blant alle disse."

Siden 1960 har bare 8 fylker vunnet den årlige "sommervarmekonkurransen". På denne statistikken ligger Finnmark fylke med 5 seire på 3. plass bak Buskerud og Nordland. På statistikken for de siste 50 år, havner Finnmark på en 4. plass.

Forklaringen på at Nord-Norge og Nord-Trøndelag gjør det så bra, er i henhold til met.no´s hjemmeside, at landet vårt er så langstrakt at det går over 13 breddegrader. Dermed blir det ofte motsatt vær i nord og sør. Høytrykk med varmt og fint vær over Sør-Norge betyr pålandsvind og kjølig vær i Trøndelag og mesteparten av Nord-Norge. Høytrykk over Nordvest-Russland bringer varmluft til de nordligste fylkene, samtidig som det kan være kjølig og ustabilt bygevær sørpå. Og varmlufta besøker Nord-Norge ofte nok til at våre nordligste fylker kommer høyt opp på lista.

Hvis du vil vite mer kan du gå inn på www.met.no.

 

Tips en venn Skriv ut