A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
60043215_2066065467029404_1746419533180043264_o

Åpning 10. mai 2019

Finnmark på Norsk Folkemuseum

Finnmark på Norsk folkemuseum har hatt sin offisielle åpning, og den ble utrolig flott! Tusen takk til Museumsdirektør Olav Aaraas, avdelingsdirektør Inger Jensen, prosjektlederne Birte Sandvik og Espen Revold. De har gjort en fantastisk jobb med å samle hele landet innenfor Norsk Folkemuseums område gjennom dette prosjektet.

Med bred mediedekning trengs det neppe utfyllende informasjon. Her finner du noen av oppslagene fra den høytidelige åpningen:

KongehusetNRK - Aftenposten - TV2 - Ifinnmark - Sagat

Norsk folkemuseum sin egen side er et selvsagt oppslagsverk på prosjektet. 

Jeg deler noen av mine minner fra dagen med bilder i et innlegg på Facebook.

Her er min tale til Hans Majestet Kongen og alle som hadde tatt veien til Finnmarksplassen

Deres Majestet

Râhkis buohkat. Ollu lihkku beivviin!

Kaikki rakkhaat. Paljon onnee päiväle!

Kjære alle sammen. Gratulerer med dagen!

Det er en stor glede å få være til stede her i dag, sammen med dere på Norsk folkemuseum og alle andre som har vært invitert med for å få dette fantastiske prosjektet realisert.

Jeg har gledet meg siden første gang jeg møtte dere, ute i Olderfjord, da dere holdt på å demontere huset for å flytte det.

«Finnmark på Norsk folkemuseum» er et kjært og velkomment bidrag til å formidle en utrolig viktig del av den nære historien vår.

Norges historie.

Finnmarks historie.

En rå, men også vakker historie.

Husene står her som et fysisk minne om tida før og etter andre verdenskrig. De forteller historien om krig og nedbrenning, om evakuering og flyktningtilværelse, om tilbakekomst og gjenoppbygging.

Dette er ikke bare historien til Ole og Elvira, eller historien om Porsanger, men også historien om menneskene som bodde og levde livene sine i Finnmark – om samer, kvener og nordmenn.

Dere har gjort en formidabel jobb, dere som har jobbet med prosjektet. Det er på sin plass å rette en stor takk til Birte og Espen, Jan Petter, Aleksander og Inger – og alle dere andre som på hver sin måte har bidratt til å sette Finnmark på Norsk Folkemuseum sitt kart.

Jeg tenker at det er en helende kraft i prosjektet. Å bli sett gjør noe med oss. Dere formidler historien til vanlige folk. Og dere gjør det på en måte som løfter og bygger stolthet og identitet.

Reisene til Finnmark. Møtene med fagfolkene i museene. Møtene med menneskene som har fortalt historiene. Dypdykkene inn i arkivene.

Jeg har sett respekt, nysgjerrighet og kjærlighet som viktige drivkrefter hos dere. Det har gjort oss stolte og enda mer oppmerksomme på vår egen nære historie.

Jeg tenker det er viktig å forstå og anerkjenne sin egen historie for å bli hele mennesker. Det handler om å forstå hvem vi er, hvor vi kommer fra og hvordan vi har kommet dit vi er i dag for å gå inn i fremtiden med hevet hode og rak rygg.

Finnmark på Norsk Folkemuseum er et bidrag til dette.

Ollu giittu -  Paljon kiitoksi - Tusen takk!

60018611_1288606374627806_6042122015911968768_n.jpg

Tips en venn Skriv ut