Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
Skoganvarre

Ordførers hjørne

Flyktningesituasjonen i Porsanger

Den første hele uka som ordfører har vært hektisk og spesiell. Norge og Europa står overfor en flyktningekrise. Sør Varanger kommune fikk tidlig en uforholdsmessig stor belastning som vertskommune for de menneskene som er på flukt over grensa ved Storskog. Situasjonen er ekstraordinær, og jeg visste før jeg ble ordfører at det bare var et spørsmål om tid før Porsanger og andre kommuner også ville bli nødt til å bidra.

Det som gjør Porsanger spesielt attraktiv nå, er mange tilgjengelige gjestesenger. Både Skoganvarre Villmark, Porsangerfjord Idrettspark (PIAS), Stabbursdalen Camping og Porsanger Vertshus har senger stående klare til bruk, og har stilt disse til disposisjon for UDI. Når vi i tillegg vet at det er utfordrende å få tak i madrasser og senger, sier det seg selv at samfunnet må ta i bruk det som fins tilgjengelig. Kommunestyret i Porsanger har stilt seg positive til mottaksetablering i Porsanger, men hadde nok ikke helt sett for seg at det skulle bli så omfattende som det nå ser ut til å kunne bli.

Jeg besøkte Skoganvarre onsdag, og møtte mennesker som står i en fortvilet situasjon. Dette er mennesker som deg og meg, som har en forventning om en bedre fremtid for seg og sine. De venter nå i det uvisse på hva fremtiden vil bringe. De vet ikke hvor lenge de skal være i Skoganvarre, eller om de får bli i Norge. De har ingen eiendeler, lite å fylle dagene med, og jeg er bekymret for at oppholdet deres i Porsanger blir langvarig. Jeg har ikke vanskelig for å se at det kan komme til å bli en helsemessig påkjenning når vi nå går inn i mørketid og vinter i Nord Norge. Derfor håper jeg våre sentrale myndigheter finner løsninger slik at situasjonen med akuttmottak kan avvikles snarlig, noe som vil avhjelpe omfanget av asylsøkere til vår kommune.  

Avtalene mellom UDI og private operatører har gått over hodet på oss som kommune. Samtidig er det viktig for oss å forstå at også UDI står i en svært krevende og uoversiktlig situasjon, på samme måte som kommunene nå gjør. Jeg er sikker på at det jobbes på spreng og at alle gjør så godt de kan i den situasjonen som har oppstått. Vi har sagt fra, noe som har nyttet. Dialogen er delvis på plass med UDI, vi holdes orientert og rådspørres. I tillegg har fylkesmannen tatt initiativ til å forbedre systemene for å sikre at kommunene ivaretas på en bedre måte. Det gjøres et stykke arbeid på alle fronter, men dette er noe vi ikke har gjort før, så her blir veien til mens vi går.  Derfor er det ekstra godt å vite at vi har dyktige mennesker i vår ledelse som har erfaring og vet hvordan vi best kan møte utfordringene. All ære til dem!

Det vi foreløpig vet er at det er etablert et akuttmottak på Skoganvarre med en avtale på 4 mnd. PIAS har leid ut til mottak for Enslige Mindreårige (EM) med 40 plasser, foreløpig med en varighet på inntil et år. Porsanger Boligstiftelse har leid ut Børselv skole, som er tiltenkt 100 ordinære mottaksplasser og Stabbursnes har en intensjonsavtale på 120 akutte plasser med en varighet på 2 mnd. Det er med andre ord opprettet to akuttmottak med til sammen 200 plasser, i en ordinær fase snakker vi om 150.

Dette er mye for vår lille kommune, og jeg ser utfordringene. Men jeg ser også de mulighetene det gir oss i form av arbeidsplasser og at det vil gi posistive ringvirkninger for handelsnæringa og andre, i tillegg til muligheten vi får til å hjelpe. Å hjelpe andre gir mening, og her får vi muligheten kastet over oss til å vise hjerterom!  

Med dette som bakteppe har rådmannen valgt å handtere situasjonen i henhold til Beredskapsplanen vår, fordi vi står overfor en ekstraordinær situasjon som i en periode kan gi oss en befolkningsøkning på inntil 10%. Det er ingen krise nå, og det er heller ikke sikkert at det kommer til å bli noen krise i det som ligger foran oss, men som kommune må vi planlegge for et "worst case" scenario. Det er viktig at vi allerede nå har en oversikt over omfanget og hvilket trykk vi vil på de kommunale ressursene, slik at vi kan sette inn nødvendige tiltak og bemanne opp der det trengs. Vi har en kompetent og dyktig administrasjon som allerede har gjort en kartlegging og igangsatt arbeidet for å bygge opp rundt de tjenestene vi ser vil få størst trykk. Stillinger er allerde lyst ut og flere kommer. Holde deg oppdatert på porsanger.kommune.no.

Mange kommuner opplever det samme trykket, og vil bli tvunget til å bidra. Vi kan ikke velge bort å hjelpe mennesker i nød. Jeg føler meg ganske trygg på at det er bedre å sitte i førersetet og ha en viss kontroll enn å sitte i baksetet og på et gitt tidspunkt likevel tvinges til å bidra. Vi trenger alle gode krefter i sving nå, og har startet arbeidet med å finne kvalifiserte mennesker til nye stillinger i kommunen. Kjenner du en helsesøster, sykepleier, lærer, barnevernspedagog, sosionom eller andre som kan ha relevant kompetanse? Gjør en innsats for å få de til å se til Porsanger! 

Vi vet at det på et tidspunkt vil kunne gå ut over tjenestene våre til innbyggerne, men vi arbeider for at det skal merkes minst mulig. Spesielt helsetjenestene våre vil merke trykket, men etter hvert vil nok også andre områder berøres. Derfor er det viktig for meg å appellere til at innbyggerne våre er med på laget og hjelper oss med å få dette til. Det vil kreve tålmodighet og kanskje en ekstra frivillig innsats. Mange har allerede bidratt med klær og annet. Vi vet at Nord-Norsk Mottakssenter også vil trenge arbeidskraft i tida fremover, så ta kontakt med de om du har mulighet til å bidra med din arbeidskraft.

Avslutningsvis vil jeg oppfordre alle til å være med å bidra slik at vi kan handtere situasjonen på en best mulig måte! Tålmodighet, frivillighet, varme klær og utstyr eller arbeidskraft er viktige ingredienser i tida som kommer. Vi har en plikt til å hjelpe, men skal selvsagt også som kommune jobbe for å sikre at vi har ressurser til å sikre gode tjenester til både våre innbyggere og gjester.

God helg!

 

 

 

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk