Kløver er viktig for næringstilgangen i økologisk drift da den gir gratis nitrogen ved fiksering fra lufta. Roar Haug fra Økoprosjektet Troms og Finnmark fortalte bla om avlingsforsøkt med ulike kløversorter som er gjort i Finnmark. Ca 20-30 % kløver i avlingen er ideelt. For rødkløver er sortene Bjursele og Betty gode i nord, men Betty er ikke lenger å få tak i. For kvitkløver bør en prøve sorten Norstar. Det må forventes noe avlingsnedgang ved overgang til økologisk drift. Hvor mye nedgang avgenger bla av jordtype.
God utnytting av husdyrgjødsla og alternative gjødselslag er viktig for næringstilgangen i økologisk gårdsdrift. Gunnlaug Røthe fra Landbruk Nord gav gode tips om dette. En har mulighet til å bruke ca 2 tonn/da av kugjødsel fra nabobruk i økologiske drift (8 kg totalnitrogen/da). Tidlig spredning, passelig fuktighet, nedmolding og rett spredeutstyr er viktig. Det er mindre kalium i husdyrgjødsel enn i kunstgjødsla og i fast småfegjødsesl er det lite letttilgjengelig nitrogen (amonium N). Det anbefales å ta pøver av husdyrgjødsla for å finne næringsinnholdet i den. Blant alternativer til kunstgjødsel er bla grønngjødsel, kløver, økologisk kjøpegjødsel som bla Biosa Norge, Høne Pøen, Oase, Marihøne, rekeavfall, kubeinmel, treaske.
Alger (tang og tare) kan brukes til å gi næring og bedre jordstrukturen på økologiske jorder. Dette fortalte Céline Rebours fra Bioforsk Nord Bodø mye spennende om. Alger kan bla stimulere plantenes rotsystem, bedre opptaket av mange mikro- og makronæringsstoffer, stimulere plantenes motstandskraft mot kulde, tørke, sykdom, insekter og nematoder. Det finnes flere spennende algeprodukter i salg, og trolig blir det også lokale produkter tilgjengelig om ikke så lenge.
Mattilsynets forskrifter legger rammene for økologisk landbruk, men kontrolleres av organisasjonen Debio. Til kurset hadde vi derfor fått Inger Klevland fra Debio til å snakke om det økologiske regelverket. Hun gav en redgjørelse for sentrale momenter i regelverket og hvordan prosesessen med omlegging foregår. Etter innmelding er det bla flere år med karenstid før en kan selge produktene som økologisk, og en del årlige kontroller som gjennomføres.
Dag 2 startet med forelesing ute på Bjørkås gård. Foreleser var Frank Simensen fra Nortura og temaet var bygningsløsninger i økologisk drift. Det ble spesielt sett på ulike innredninger og strø/talle kontra bløtgjødsel.
Til å prate om økonomien i økologisk drift hadde vi fått opp spesialisten Martha Ebbesvik fra Bioforsk Økologisk. Blandt de positive økonomiske sidene finner en bla merpris på 3 kr/ kg for lam, lavere variable kostnader, mertilskudd for økologiske arealer og dyr og omleggingstilskudd. Dersom en bla har god tilgang til jorder kan en opprettholde produksjonen og oppnå god økonomi ved økologisk drift.
Kurset hadde også ett foredrag om økologiske potet og grønnsakdyrking ved Roar Haug. I økologiske forsøk med tilførsel av husdyrgjødsel har sorten Mandel gitt 1/2 avling i forhold til Troll. Gulløye gir også bra avling, men en får mer småpoteter. Tidligsorter kan benyttes på arealer der en har frostproblemer. For gulrot gir Napoli og Nelsen god smak og bra med avling. På kålrot anbefales det å velge sorten Vige. Fiberduk har svært god effekt både på gulrot og kålrot.
Siste foredrag handlet om krossing av korn og var ved Åse Vøllestad ved Fylkesmannen i FInnmark, landbruksavdelingen. Krossa korn brukse som erstatning for kjøpt kraftfôr. Krossensilering betyr at en tresker kornet på gulmodningsstadiet (inneholder da ca 35-50 % vann), valser/klemmer kornet i en krossmaskin, tilsetter ensileringsmiddel og lagrer dette lufttett. Det er viktig å ikke gjødsle for mye til korn. Arve er en god 6 radsbyggsort i Finnmark, men produseres ikke lenger. Alternaivt kan Tiril benyttes.
Lakselv hotell hadde mye økologisk mat på menyen i forbindelse med kurset.