Tusen takk til Joril Kristin Vedhugnes for lån av bilde!

Josef var en av de som valgte å bidra for fellesskapet. Han ble dessverre bare 69 år. En samfunnsbygger og et forbilde har gått bort så altfor tidlig. Parallelt med at han stiftet familie midt på 70-tallet, engasjerte han seg i politikk og samfunnsliv. Da var jeg bare ei lita jente. Fire perioder og 16 år i kommunestyret i Porsanger, etterfulgt av det samme i Sametinget. Det står det respekt av. 

Josef har betydd mye for mange, og er blant de som har vært med å bygge Porsanger til det samfunnet vi er i dag, med språk og kultur som viktige grunnpilarer. Han var også involvert i etableringen av Sametinget, Finnmarksloven og Fefo, store og viktige flaggskip i Finnmark. Det var nybrottsarbeid i sin tid og uten mennesker som Josef, som jobbet langsiktig og målrettet for den endringen de trodde på – ja, hvem vet hva Finnmark og det samiske samfunnet hadde vært i dag.

Det står respekt av et slikt engasjement, og bare et menneske som har hjertet med seg og har en ærlig tilnærming kan stå i det over tid og beholde tilliten og troverdigheten. Det jeg fikk høre av fortellinger om Josef, vitner om en klok mann av få ord med glimt i øyet og latteren på lur. En  mann som bidro på så mange områder, for familien, i det frivillige samfunnslivet og i politikken.  

Mine tanker går til familien, til Else, Jørn og Joril og resten av familien som skal ha minnene om en raus, omsorgsfull og inkluderende mann med seg i hjertene. Josef gjorde en forskjell for mange og på mange områder, og etterlater seg et stort tomrom.

For meg står Josef igjen som et forbilde å strekke seg etter. Å bidra til fellesskapet. Å aldri gi opp. Å ville gjøre en forskjell. 

Igjen sier jeg tusen takk til familien for at vi i Porsanger og Sápmi fikk låne Josef i alle disse årene. 

Hvil i fred. 

Aina Borch, ordfører