A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Marthes bistro

Ordførers hjørne - Ukeslutt #11 2018

Sommeren kom til Finnmark og Lakselv, samme helg som Storhallmessa ble arrangert. Ei nydelig ramme for et flott arrangement som drives av ildsjeler som sammen skaper trivsel og bolyst. 

Heia PIL og alle de som står på for å gi oss det lille ekstra. Muligheten til å handle. En trivelig møteplass. Og en anledning til å danse. Et kinderegg, med andre ord. Takk til hver og en som bidrar til dette og andre flotte arrangement gjennom året, møteplasser som Lakselv definitivt ville vært fattigere uten.

Det var sikkert ikke tilfeldig at Marthes bistro åpnet fredag 11.5 åpnet Marthe Liland nytt spisested midt i sentrum. Mange har gledet seg til åpningen, og etter mine observasjoner har kundene strømmet til. Jeg ønsker Marthe lykke til med nysatsingen - et viktig supplement for å gjøre handelssenteret Lakselv enda mer attraktivt.

Helga startet for øvrig med to fantstatiske arrangement av og for Porsanger-kunstnere som skriver seg inn i historiebøkene; forestillingen GLEMT av Simone R. Grøtte og Ivar Thomassen, vår kjære visekunstner fra Russenes. 

GLEMT

Simone tok endelig med danseforestillingen GLEMT til kultursalen i Lakselv. Den hadde første visning på festspillene i Harstad i fjor, og jeg har sammen med mange ventet på at hun skulle ta den med seg hjem. Endelig kom den.

GLEMT

En sterk historie fortelles gjennom dans, og jeg må si meg imponert over det som formidles fra scenen. Historiene som fortelles. Følelsene. Å bli deportert i båt. Å overvintre i hulene. Bombeangrep. Redselen som skjules godt. Dyktige dansere og en fantastisk koreograf. 

Hurra, Simone, for en annerledes måte å fortelle en utrolig viktig historie på. Vi trenger kunnskap om historien for å leve nå og planlegge for fremtiden. Med ditt bidrag skaper du forståelse og nysgjerrighet. Jeg ønsker deg lykke til med forestillingen videre. Den må sees, høre og oppleves av så mange som mulig!

Minnekonsert Ivar Thomassen

Vi fortsatte kvelden på Antikstore, som gjestet Scene Finnmark. De hadde med en fantastisk minnekonsert for Ivar Thomassen, som dessverre gikk bort i 2016. Fra Russenes, via Kirkenes og Alta er han en Finnmarkskunstner det står respekt av. For noen tekster. Vakre. Tøffe. Viktige. Identitetsskapende.

Ivar Thomassen

Formidlet av Scene Finnmark, som hadde et nært forhold til Ivar. Jeg er så glad for disse musikerne i, som til stadighet dukker opp med fantastiske konserter rundt om i Finnmark. Vi er heldige som har dem, jeg gleder meg til neste anledning til å møte dem og håper publikum fortsetter å stille opp.

Sjøsamisk kompetansesenter

Onsdag 9. mai besøkte jeg Sjøsamisk kompetansesenter i Billefjord. Der møtte jeg daglig leder Thomas Hansen og prosjektmedarbeider Kjell Derås, som orienterte om virksomheten og en kunnskapsbase om fjorden som kan nyttes enda bedre i fremtiden. Vi ble enige om å jobbe videre med muligheten for å få til et erfaringsbasert forskningsprosjekt rundt Porsangerfjorden, med mål om å tilrettelegge for å ta ut mer av potensialet for næringsutvikling. Det blir spennende å se hva vi kan få til sammen.  

Ute i garasjen holder Hans Oliver Hansen på med båtgjøring, eller falasdahkki på samisk. Han er i god prosess på å gjøre ei tradisjonell spisse. Spennende tradisjonskunnskap vel verdt å ta vare på. Slike ildsjeler er også gull verdt for oss. Stå på!

Sjøsamisk kompetansesenter

Møte med Halima og Magda

Onsdag 9.5 møtte jeg Halima Noor Mohammed og Magda Khalil. De har lyst til å starte butikk med krydder og matvarer til eget og andres behov. Med vår mangfoldige befolkning tenker jeg dette er en god ide. Hva tenker du, er det marked for dette i Lakselv? Er det et tilbud du kan tenke deg å bruke? Har du lyst til å hjelpe til å realisere ideen, ta gjerne kontakt med integreringstjenesten.

Halima og Magda

Bestått fagprøve

Onsdag var stemningen på rådhuset nokså spent, da Charlotte Pedersen og Birgitte Henriksen var i innspurt på fagprøven i kontorfaget. De bestod den med glans, og jeg gratulerer begge :)

Fagprøve

Frigjørings- og veterandagen 8. mai

Det ble en flott markering av frigjørings- og veterandagen, 8. mai. Arrangementet ble i år lagt til ettermiddagen, og startet med gudstjeneste og kransenedlegging ved minnesteinen, med påfølgende kaffe og kaker og medaljeutdeling på Banak Flystasjon etterpå. Det ble en høytidelig og flott ettermiddag og en viktig påminnelse.

Fred og demokrati har ikke kommet av seg selv. Takk til alle de som på hver sin måte bidro og/eller ga sitt liv i frigjøringen av Norge i 1945, og takk til de som har bidratt til fredsskapende innsats i internasjonale operasjoner.

8. mai

Sjef Finnmark landforsvar og sjef HV17

Tirsdag 8. mai ble en dag i forsvarets og fredens tegn - med både veteran- og frigjøringsfokus, samt et blikk inn i fremtida og det som ligger foran oss.

Jeg hadde et godt kaffemøte med den nye sjefen for Finnmark Landforsvar, oberst Jørn Erik Berntsen, sjef HV17 oberstløytnant Stein Høye og Berntsens kollega oberstløytnant Per Arne Kjøtrød. De har tjuvstartet på arbeidet, før resten av staben starter opp 1. August.

Sjef FLF og HV17

Vi kommer til å se mer aktivitet i løpet av høsten, ettersom de forbereder oppstart allerede i 2019. På grunn av blant annet kasernekapasitet vil det ta tid før alt er oppe og går. De store investeringene er ikke planlagt å starte før i 2021. Det er gjennomgående fokus på oppbyggingen på GP, og vi vil jobbe tett sammen med forsvarets avdelinger for å legge best mulig til rette.

 «Johan Kaaven i litteraturen og illustrasjoner»

Jeg rakk dessverre ikke utstillingsåpningen den 3.5 i regi av Porsanger bibliotek og Porsanger museum (RDM). Utstillingen består av bøker om Johan Kaaven og illustrasjoner og malerier av Edith Flåten.

Du kan se utstillingen på biblioteket til 29. juni. «Johan Kaaven i litteraturen og illustrasjoner» er en del av «Noaidens arv – markering av Johan Kaaven 100 år etter hans død. Kultur- og språkinstitusjonene i Porsanger kommune tar sikte på å arrangere to utstillinger, et fagseminar med vekt på historie, en kulturminnevandring og andre kulturinnslag om Johan Kaaven og hans arv, som lever videre på folkemunne i Porsanger. Markeringen heter derfor «Noaidens arv - Johan Martin Andreassen Kaaven 100 år etter hans død».

Johan Kaaven utstilling

Neste uke

Mandag 14. mai er siste mulighet til å gi din stemme til folkeavstemninga for eller mot sammenslåing av Troms og Finnmark. Jeg anbefaler alle å stemme. Det er mulig både på internett og på rådhuset i Porsanger.

Se mer informasjon her. 

Tirsdag er det formannskap, sakene finner du her. 

Torsdag er det 17. mai. At vi feirer dagen da frihet og demokrati ble markert med vår egne grunnlov er viktig, og kanskje viktigere enn noen gang sett i lys av dagens verdsensbilde. Det er derfor godt å vite at dagen feires i hele vår langstrakte kommune. Jeg har gledet meg til å delta på feiringen, først i Kistrand, deretter i Lakselv, før jeg avslutter i Børselv, som fyller 250 år i år. Gratulerer med dagen!

Da gjenstår bare å ønske alle ei strålende god uke :)