A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
vest finnmark regionråd

Norgesmestere, regionråd, "Glemt", landmakt, Eid og snart sommerferie

Ordførers hjørne - Ukeslutt #16 2017

Det er søndag og regn gir god anledning til innetid og refleksjon. 2017 skriver seg straks halvveis inn i historien, og for Porsanger har dette vært et begivenhetsrikt halvår.

Vi kommer blant annet ut av ROBEK, har fått SeaWalk'en etablert, ukentlig fraktrute er godt i gang og frivilligsentralen er under etablering.

Norgesmestere i futsal

Jeg vil likevel starte med begynnelsen av året, som startet med at damelaget vårt ble norgesmestere i futsal. Jeg tar av meg hatten for disse målbevisste og dyktige fotballjentene. I og med at mange av damespillerne er studenter og bor spredt, benyttet PIL anledningen til å markere det lørdag 24. juni – etter at siste ordinære seriekamp før ferien var spilt.

PIL damer.jpg

​Foto: Kjell Magne Rasmussen

Jeg benyttet anledningen da invitasjonen kom, til å møte disse flotte jentene, som setter Porsanger, Sápmi og Finnmark på kartet. For dette er et lag i samarbeidets ånd. Det å stille et damelag i 2. divisjon i Finnmark er ikke en selvfølge. I tillegg til spillere fra egne rekker, har PIL lang tradisjon for å inkludere spillere fra andre steder. Og i år har vi hatt med spillere fra Kautokeino, Karasjok, Hammerfest, Nordkapp og Vardø. I tillegg har vi dyktige jentespillere fra egne rekker som bidrar godt til å løfte laget videre.

Det er viktig å feire sine seiere, og selv om ikke alle var med på NM, har alle del i at PIL ble norgesmester i vinter. For hva ville de som spilte futsal i vinter klart, uten de som hele året stiller på trening og kamp? Jeg er stolt over og heier på disse flotte jentene, som er et vaskeekte Finnmarkslag som spiller med Sápmi-flagget på ryggen og ČálliidLágádus som hovedsponsor.

Gratulerer som Norgesmestere og lykke til videre!

Glemt

Så til en annen ung dame som setter Porsanger på kartet, om enn på en helt annen arena. Hjemme i Lakselv følger jeg med på en av våre unge gründere, som valgte seg dans som levevei. Jeg lar meg stadig imponere over valgene Simone Grøtte Pedersen gjør. Lørdag hadde hun urpremiere på forestillingen «Glemt», som handler om tvangsevakueringen. Inspirert av sin bestefar satte hun i gang med dette viktige prosjektet, som jeg håper å få anledning til å se i Lakselv. Jeg tenker også at dette er en forestilling hele Norge bør få anledning til å se, høre og føle.

Ettersom jeg ikke har sett forestillingen selv, anbefaler jeg å lese anmeldelsen i Nordlys v/Anki Gerhardsen.

Du kan også sjekke ut Simone Grøtte - Choreographer sin facebook-side og se teaseren der.

Gratulerer Simone, jeg gleder meg til å se forestillingen og håper jeg får anledning. Og jeg gleder meg til å følge med på dine satsinger videre :)

Vest-Finnmark regionråd

Onsdag og torsdag møttes Vest-Finnmark regionråd for første gang her i Porsanger. Av saker som ble behandlet var ansettelse av daglig leder, turistfiske og vern av Lopphavet. I tillegg ble reiseliv og digital infrastruktur satt på dagsorden.

alf emil.jpg

Jeg kunne ikke la anledningen gå fra meg til å få vist frem SeaWalken, og det ble en aldri så liten tur innom den. Været var ikke på vår side, så vi dro raskt videre til Antikstore, og middag. Det ble også tid til en omvisning i det nye ølbryggeriet, til begeistring blant tilhørerne. Dette er et spennende konsept, og kommer garantert til å bli en del av en pakke mange vil ha lyst til å få med seg i Lakselv.

Landmaktutredningen

Mandag ble statusrapporten for Landmaktutredningen lagt frem på Litteraturhuset i Oslo. Om rapporten blir stående, vil vi se mye mer forsvarsaktivitet i Finnmark fremover. En kavaleribataljon med taktiske støtteelementer og logistikk kan bli resultatet for Porsangmoen. "Den bør bestå av både mekaniserte og lette enheter og være innrettet for å kunne gjennomføre overvåkning, rekognosering og ildledelse." Det betyr en operativ tilstedeværelse som krever investeringer i infrastruktur, og i omfang kan vi kanskje se for oss en av de største etableringene av arbeidsplasser i Finnmark på lang tid.

Porsanger kommune har stått i omstilling fra forsvaret i mer enn 20 år, og har mottatt statlige omstillingsmidler som følge av det. Vi har på mange måter fått det vi har vært lovet - en nedbygging. Signalene som nå kommer er i et helt annet format enn det vi tidligere er forespeilet, derfor tenker jeg vi har god grunn til å være optimister. Hva det endelige resultatet blir vet vi ikke før til høsten når proposisjonen vedtas i Stortinget, jeg vil tro politikerne lytter til fagmilitære råd. Uansett er det bra for oss så langt - med fokus på et landmilitært tyngdepunkt som flyttes ytterligere mot nord - og til Finnmark spesielt.
 

Statens vegvesen

Mandag møtte vi en delegasjon fra Statens vegvesen, med hovedtema Smørfjord havn og mulig bruk av massene til utfylling og sentrumsplan Lakselv.

Når det gjelder massene til Skarvbergtunnellen, må det gjøres en kostnadsanalyse av flytting av massene til Smørfjord, og hva vi kan forvente oss av kostnader for etableringen av molo. I tillegg er det interesse for å fylle ut i privat regi. Det er all grunn til å tro at vi vil bli nødt til å tenke mellomlagring i deponi, med tanke på finansiering. Dette vil vi se an i løpet av høsten.

Generalforsamlinger

Denne uka ble de siste generalforsamlingene og årsmøtene avhold. I korte trekk har det vært avholdt generalforsamling i PIAS og Opplæringskontoret for offentlig sektor, og rådsmøte i Kvensk Institutt. Porsanger kommune deltar fordi vi eier hele eller deler av disse og andre selskaper.

Ledige stillinger

Kunne du tenke deg å jobbe i Porsanger kommune? Vi har ledige stillinger som lærere, IT-konsulent, daglig leder Frivilligsentral, kreftkoordinator, helsefagarbeidere og engasjement som prosjektleder i Sápmi Agri-prosjektet.

Sjekk ut stillingsutlysingene her.

Sommerferie

Skolene har akkurat tatt sommerferie, og vi går inn i feriesesongen som vil gi samfunnet vårt et litt annet tempo. Det trenger vi for å bygge krefter til å fortsette arbeidet med å bygge et godt fundament for Porsangers fremtid. Samtidig er sommermånedene i Porsanger også fylt med hyggelig aktivitet som favner ulike interesseområder. Jeg har samlet noe av det jeg har funnet på nett:

Eid Mubarak

Til slutt gjenstår det bare å ønske alle mine muslimske venner Eid Mubarak. Fasten er over for denne gang, og i dag feires Eid al-fitr. Jeg håper feiringen bringer med seg glede og fest sammen med familie og venner.  

Neste uke

I neste uke holder vi et ekstraordinært formannskap på tirsdag, for å behandle plansaker. Utover dette er uka relativt rolig, og jeg kommer til å benytte meg av denne anledningen til å gradvis koble meg på feriemodus. Det betyr først og fremst at jeg logger meg av kontoret, men er tilgjengelig på e-post og telefon hvis noe dukker opp.

Har du noen ekstra minutter, kan du jo ta turen innom reklamefilmen Porsanger kommune har laget, som tar for seg potensialet rundt logistikk-knutepunktet Lakselv.

Se filmen her - Connecting Arctic to the market.

Da er det bare å ønske alle ei strålende siste uke i juni - jeg håper vi går mot bedre vær i ukene som kommer!

 

Tips en venn Skriv ut