A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Familien Vidal

TV-aksjon, Vest Finnmark regionråd, forsvarsministeren og Inari kommune

Ordførers hjørne - Ukeslutt #22 2017

Årets viktigste søndagstur er tilbakelagt i Porsanger og mange andre steder i landet i dag. TV-aksjonen engasjerer bøssebærere og næringsliv til å gi penger til en god sak. I år er det UNICEF som får inntektene, som skal gi barn og unge i konflikt og krigsrammede områder utdanning og en bedre start på livet. 

Familien Vidal var blant årets helter, som kom inn med bøsser og heiv seg til og med rundt på en rode ekstra. Det står det respekt av. Tusen takk til Margrete og Johannes, og alle de andre som stilte opp på dugnaden. Foreløpig vet vi at det er kommet inn 75.000 kroner på bøssene, og vi har samlet inn 213.614 totalt. det gir oss en 139. plass på lista over kommuner. det synes jeg er kjempebra! Se resultatet her.

Jeg har lyst til å berømme Magnus, Agnete og Ingrid for å ha lagt til rette for at TV-aksjonen i år også gikk som smurt. Tusen takk for innsatsen til dem begge, i tillegg har Ronja Thomassen og Daniel Mathisen også stilt opp litt ekstra i år, og de fleste dører i Porsanger skal ha hatt besøk i år.  

agnete og magnus tv aksjon.jpg

Møte i Vest Finnmark Regionråd

Fredag var jeg på møte i Alta i vest Finnmark regionråde. Der diskuterte vi kongekrabbe-forvaltningen som er på høring. Porsangerfjorden er under press, og jeg er bekymret oppriktig bekymret for at forvaltningen bidrar til at det rives rovdrift i fjorden vår. Økologien i Porsangerfjorden er sårbar, og det er viktig for oss at ressursene forvaltes på en slik måte at vi kan ha gevinst av ressursen over tid. Det foreslås at hele Vest Finnmark skal få tilgang til det kvoteregulerte området. Jeg tenker vi ikke er klare for å gjøre denne tilpasningen nå og at vi må se på en flytting av grensen for krabbefisket hvis hele Vest Finmnark skal inn. Jeg stemte mot sammen med nabo Nordkapp, men tapte dessverre voteringen. Så foreslås det å øke aktivitetskravet til 200.000. Der foreslo jeg at det fases inn fra 2019, men ble nedstemt også her. I tillegg er regionrådet enige om å støtte at krabbefisket stenges i perioden 1. januar - 31. april, for å sikre kvaliteten. Jeg antar at dette er en sak fiskerne er engasjert i, og at det kan bli debatt. Så følger vi spent med på hva myndighetene bestemmer seg for. 

Blant de andre sakene som var til debatt, var handlingsplanen for neste år og forberedelser til neste møte, som er i Oslo. Der skal vi møte flere departement og stortingsbenken. 

Forsvarsministeren besøkte Porsangmoen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til Porsangmoen sammen med påtroppende forsvarsminister Frank Bakke Jensen. Gratulerer til begge to med nye og utfordrende verv for Norge. Jeg har blitt kjent med Ine som ei tydelig, kunnskapsrik og modig dame. Frank har også stått på og vært tydelig i argumentene for et sterkere forsvar i Finnmark, og det har vi sett resultatet av i uka som gikk. Riktignok heier jeg ikke på politikkfargen, men er sikker på at begge kommer til å gjøre en god jobb for Norge. Jeg liker mennesker som står på for det de tror på. Lykke til begge to.

Både Sjef Finnmark Heimeverndistrikt og jeg har god grunn til å være fornøyd med forslaget regjeringa har lagt frem. Vi er enige om at vi går spennende tider i møte. 

Stein Høye og ordfører

Meldinga fra statrådene er at det skal satses på Porsangmoen, og det er  lite som tyder på at dette ikke kommer til å bli gjennomført. Likevel skal vi avvente til Landmaktproposisjonen er behandlet i Stortinget.  1 milliard kroner skal investeres. 160 arbeidsplasser og 240 vernepliktige + den aktiviteten som følger med etableringen av Finnmark Landforsvar, styrking av Heimevern og synergiene med alliert trening kommer til å merkes godt for næringslivet vårt og samfunnsutviklinga. Det blir utfordrende, men jeg gleder meg til å ta fatt på det videre arbeidet når dette er vedtatt.

Besøk av Inari kommune

Uka startet med besøk av kommuneledelsen i Inari kommune. Rådmann (mayor), internasjonal koordinator og ordførerne for formannskap og kommunestyre gjestet oss for å snakke mer om samarbeid mellom næringslivet i våre kommuner. Vi fikk vist dem Antikstore, ølbryggeriet, Wild Caribou, SeaWalk'en, Caskil og Stabbursnes Naturhus. De er begeistret for fjorden og vår vakre og annerledes natur, og ser store muligheter for samarbeid. 

Stabbursnes naturhus

2. november skal jeg holde et innlegg på en reiselivskonferanse de arrangerer i Inari, og jeg inviterer med meg noen av våre reiselivsaktører. Hvis noen leser dette, og finner det interessant å være med, er det bare å gi beskjed. Spre gjerne ordet dersom du kjenner noen som kan være interessert. Jeg er sikker på at dette kan gi nye muligheter for kunder til næringslivet vårt. 

Da gjenstår det bare å ønske alle ei ny og herlig uke :)

 

 
 

 

Tips en venn Skriv ut