A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Ukeslutt 13

Ordførers hjørne - Ukeslutt 24.10.2019

Første uke som ordfører i det nye kommunestyret er unnagjort, og mye denne uka har dreid seg om næringsutvikling og de gode møteplassene som skaper utvikling. 

Onsdag deltok jeg på Arctic Operations i Hammerfest, og det er som alltid noe å lære når næringsliv og kommuner møtes til samhandling. Det skjer mye spennende i Finnmark, og vi skal sørge for å være til stede og på banen når mulighetene byr seg. 

Samisk språkuke/Giellavahkku

Samisk språkuke er gjennomført med høy kvalitet og mange arrangement for store og små. Tusen takk til de flinke folkene våre på Samisk språk og kultursenter for engasjementet og gleden de skaper i store og små arenaer som fremmer det samiske språket og kulturen. Tommel opp, fortsett med det!

Sjekk bildene fra uka på Facebook-sida til språksenteret.

Ungdom i Fokus

Uka starta med Ungdomsmøte med inspirasjonsforedrag, og jeg vil løfte frem Ungdom i Fokus, som en av våre viktigste satsinger. Torsdag i forrige uke startet de sammen med frivillige opp en ungdommens møteplass, og vi er i gang med et viktig nybrottsarbeid. Det kan fort bli en floskel å si at ungdom er fremtiden, om det ikke gis innhold. Det er viktig også å sette handling bak ordene, det er jeg glad for at vi endelig er i gang med. Takk til Daniel Johansen og de andre frivillige som stiller opp sammen med Agnete som er engasjert som prosjektleder i Ungdom i fokus. Lykke til :) 

Følg Ungdom i Fokus på Facebook.

Idrettskretsen 100 år

Finnmark Idrettskrets feiret sitt 100-årsjubileum i helga. Superhelga i Lakselv var en ypperlig anledning til å feire både seg selv og andre som fortjener det. Artig var det at Porsanger Turnforening, som det nyeste idrettslaget i landet, fikk vise seg frem ved starten på Jubileumskonferansen lørdag ettermiddag. Det ble for øvrig en lærerik og inspirerende ettermiddag i idrettens tegn. 

Idrettsglede handler om de gode møteplassene. Det handler om aktive barn og unge, men også voksne og eldre. Idretten fyller på med vitaminer som styrker både den fysiske helsa og livsgleden hos den enkelte. Samtidig styrker den samfunnet med god folkehelse.

Når Finnmark Idrettskrets fyller 100 år, har de vært lokalisert på Idrettens hus i Lakselv siden 1972, da øst og vest slo seg sammen. Det er vi glade for, og det var en god beslutning. For, på samme måte som "alle veier fører til Rom", fører alle veier i Finnmark til Lakselv :)

Hva har det betydd for Finnmark? Med Finnmark Idrettskrets har vi hatt en samlende kraft som har hjulpet idretten til bedre rammebetingelser og gode anlegg i hele fylket. Det har gitt bedre arbeidsvilkår til alle de frivillige ildsjelene som står på for å gi spesielt barn og unge, men også de voksne, et tilbud på tvers av ulike idrettsgrener. Verdiskapingen ulike idrettsarrangement og aktivitet gjennom tiden har bidratt med til Porsangersamfunnet og andre lokalsamfunn i Finnmark er vanskelig å beregne, men vi snakker om betydelig antall millioner av kroner.

Porsanger kommune takker Finnmark Idrettskrets for hjelpa med å utvikle idretten og anleggene våre, på lag med ildsjelene som står på for fellesskapet året rundt.

Gratulerer igjen med 100-års jubileum, Finnmark Idrettskrets - og lykke til med det videre arbeidet sammen med engasjerte idrettsfolk i Troms.

Kommunestyret på folkevalgtopplæring

Tirsdag denne uka startet det nye kommunestyret opp med folkevalgtopplæring og kommuneøkonomi på dagsorden. Rådmannen har lenge varslet et stort omstillingsbehov, og da er det svært viktig at klarer å finne omforente løsninger. Jeg håper kommunestyret klarer å samles om den viktigste oppgaven vi står overfor når vi skal sikre fremtidens velferd til innbyggerne våre - å få kontroll på økonomien og sikre oss det handlingsrommet vi trenger. 

Arbeidsplasser 

I dette bildet er arbeidsplasser og innbyggere en ekstremt viktig faktor. Arbeidstakerne og innbyggerne i Porsanger gir oss viktige skattekroner og rammeoverføringer fra staten. Derfor kommer næringsutvikling og arbeidsplasser til å være mitt viktigste fokus de neste årene. Hvordan kan vi beholde og skape flere nye arbeidsplasser i eksisterende bedrifter og offentlige institusjoner? Og hvordan kan vi tiltrekke oss og legge til rette for nye næringer innenfor de områdene vi leverer godt på i dag, og nye næringer i fremtida? 

Prosjektet er stort og ambisiøst, men likevel noe vi må være enige om og jobbe sammen for å lykkes med. For alt henger sammen med alt. Infrastruktur, gode skoler og barnehager, tilgang på boliger, fritidstilbud og at folk trives med å her.

Jeg gleder meg allerede, og kommer til å samarbeide med alle som vil for å lykkes med dette viktige prosjektet. 

Neste uke  

Mandag og tirsdag reiser jeg til Bardufoss i møte med hærsjefen og de andre ordførerne i Nord-Sør alliansen. Torsdag er det representantskapsmøte i IKA Finnmark i Kirkenes på agendaen. 

Følg meg på Facebook for mer informasjon om stort og smått som rører seg :)