A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Ishotellet alta 2

Overskrifter, kontaktmøte, barnehus, ishotell, dansing og vær

Ordførers hjørne - Ukeslutt #3 2017

Været har igjen preget nyhetsbildet, og jeg kan bekrefte at Lakselv har fått sin dose med sne de siste dagene. Det har lavet ned, og skavlene vokser. For scooter og skientusiastene er dette godt nytt, og jeg vil oppfordre alle om å være varsomme når de legger ut på tur.

Sist jeg kan huske så mye sne var vinteren 1997. Det begynner å bli ei stund siden nå, og betyr at vi ikke helt er vant til slike forhold. Fremkommelighet på veier er viktig for helse, brann og politi, og sneen skaper utfordringer for huseiere som til slutt ikke vet hvor vi skal gjøre av sneen. Store snemengder gjør også vannene våre utrygge, og jeg ser for meg at rasfaren er stor i enkelte områder. Vi har ingen å miste, og jeg håper alle tar sine forholdsregler når de legger ut på tur. Uansett har vi bare ett valg, og det er å gjøre det beste ut av det. Da er min oppfordring til alle - nyt vinteren og været som er.

Overskrifter i media

Jeg har lyst til å kommentere en sak spesielt, selv om jeg egentlig hadde tenkt å la den passere. Jeg undrer meg over Finnmark Dagblads overskrifter i fredagsavisa, der de beskriver meg som en deppa snuhavneier. Dette er en beskrivelse jeg på ingen måte kjenner meg igjen i.

Saken er tatt helt ut av sin sammenheng, fra et innlegg jeg holdt til Fefo på deres ordførerkonferanse tirsdag og onsdag. Der utfordret jeg Fefo, som den største grunneieren i Finnmark, på å ta en større rolle som utvikler av industri- og boligområder i kommunene. Hamnbukt ble brukt som eksempel, der vi som kommunen punktfester et område som vi kommer til å utvikle videre. Vi har behov for alle gode krefter med i de prosessene vi går inn i, men er langt fra deppa. Jeg er tvert imot veldig optimistisk på vegne av både Hamnbukt og Porsangers fremtid.

Fylkesmannens kontaktmøte

Onsdag og torsdag var det duket for fylkesmannens kontaktmøte, en årlig samling for ordfører og rådmann. Dette er en arena for kommunene å møte statens forlengede arm i Finnmark. Denne gangen ble det litt amputerte på grunn av været, men utgangpunktet for dialogen var Finnmark i et 20-års-perspektiv. Kjell Arne Røvik var invitert til å innlede sammen med stortingsrepresentant Helga Pedersen og fylkesvaraordfører Ragnhild Vassvik. Forventningene fra fylkesmannen til kommunen var også en del av diskusjonsgrunnlaget for de to dagene.

Snehotell - Sorrisniva

Høydepunktet i møtet, var middagen som var på Sorrisniva. Der fikk vi en smakebit av snehotellet, og jeg bøyer meg i støvet for det de får til, gründerne som har holdt på å utvikle konseptet siden år 2000. Prøving og feiling og et team som jobber sammen for et felles resultat. 5 uker tar det å bygge, og de som jobber med prosjektet er lokale folk med kreative skaperevner. Helt fantastisk. Det gir nok betydelige ringvirkninger for Alta-samfunnet å ha en slik attraksjon, med 26 hotellrom tilknyttet både kapell og bar. Det skjer mye spennende i Finnmark, og vi skal jobbe aktivt for å tilrettelegge for at det skapes mer ut av mulighetene våre i Porsanger og.

Barnehus i Finnmark

Torsdag kom nyheten om at Finnmark får eget barnehus. Det er utrolig bra! Politiet i Finnmark​ gjør en god jobb og det er viktig at barna ivaretas på en best mulig måte for å forebygge og forhindre uønskede hendelser. Jeg støtter politimester Ellen Katrine Hætta når hun foreslår ambulerende team og at avhør bør kunne gjøres flere steder i fylket. Jeg har spilt inn til politimesteren at Lakselv er et naturlig sted for en lokalisering, fordi vi er det stedet i Finnmark flest kan nå. Med vår beliggenhet midt i fylket, nærhet til flyplass og tilgang på flerkulturell og flerspråklig kompetanse mener jeg vi er en naturlig lokasjon, spesielt for kommunene i Midt-Finnmark. Samtidig har jeg utrolig respekt og tillit til at politimesteren gir kloke råd når endelig beslutning skal tas. Avstandene er vår største ulempe i Finnmark, og reisetid vil uansett kunne bli en utfordring, uavhengig av hvilke valg en lander på. Dette er uansett godt nytt for oss alle.

Neste uke

Jeg logger meg litt av ordføreroppdraget mandag, tirsdag og onsdag. Torsdag er jeg tilbake igjen og formannskapsmøtet står for døra. Torsdag ettermiddag kl 1800 starter vi øvinga til «Må vi danse?», og den som har lyst til å være med er hjertelig velkommen til å bli med.

Ønsker alle fortsatt god helg og ei super uke, og anbefaler alle å finne roen i været, uansett hvor du er!

Tips en venn Skriv ut