A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Norge nå

Ordførers hjørne - Ukeslutt #3 2018

Det ble jammen ei spennende uke på mange områder. Torsdag med direktesendt Norge nå på besøk i Porsanger, med mer enn 320.000 seere. Tirsdag feiret vi samefolkets dag, og tilfeldighetene ville det slik at historiens første kommunale vielse fant sted samme dag. Uka startet med møte i Honningsvåg som resulterte i tur hjem med hurtigruta, og i helga arrangerer PIL XL-Cup i fotball. 

Norge nå

Tilbakemeldinger fra fjern og nær viser at dette har satt følelser i sving. Det var utrolig stas å få være en del av NRK's direktesendte Norge nå fra Porsanger. De hadde på forhånd bestemt seg for fokus på optimismen i forbindelse med forsvarets oppbygging. Sendingen ga et tilbakeblikk på forsvartes storhetstid, omstillingen vi har stått i og fremtidstroen. Videoreportasje fra Lakselv videregående skole, småsnutter fra leiren på GP, en videosnutt fra Rygge flyplass, litt snuhavn og flyplass og gjester i studio ga et meget godt bilde av det vi har stått i og står i. Stabssjef i HV17 Kjetil Hanssen, tilbakeflytterne Junita Gaup og Thorbjørn Mathisen og gründeren Alf Emil Paulsen ga solide bidrag til historiefortellingen som gjester i studio. 

Jeg er utrolig imponert over NRK og produksjonsteamet som fikk til utrolige ting på kort tid. Med humor, varme og ekte engasjement leverte de til terningkast 6. Proffe folk i hele linja gjorde det utrolig morsomt og enkelt å være gjest i studio. Jeg sender en takk til dem fra alle oss i Porsanger for en fantastisk liten halvtimes smakebit av en liten del av det vi kan by på i vårt område.

Vielse

Tirsdag fikk jeg det ærefulle oppdraget å vie Nataliia Shagabutdinova og German Mayorov, en historisk hendelse i Porsanger da dette var den aller første vielsen etter at kommunene har overtatt oppgaven fra tingretten fra 1.1.18. Det ble en utrolig fin opplevelse, og jeg er både ydmyk og takknemlig over anledningen til å komme så tett på menneskers liv. Å gifte seg er en stor og viktig beslutning, og når to mennesker bestemmer seg for å leve sammen, er det ærefullt å være en del av dette. 

Jeg ønsker Nataliia og German hjertelig til lykke med fremtiden sammen.

Vielse.jpeg

Samefolkets dag

Dagen ble tradisjonen tro feiret rundt om i barnehagene og på skolene våre. Jeg registrerte at det var markeringer på Aigir-huset, Fjordutsikten og Samisk språksenter inviterte til tradisjonsmat først med påfølgende offisiell markering med tale for dagen og underholdning kl 17. Jonas Nymo holdt dagens tale, og jeg traff disse flotte søstrene i nydelige kofter. Márjá, Tia Karoline og Anne Kathrine stilte stolt opp for fotografen da ordføreren spurte pent.

Samefolkets dag.jpg

Elvebåtutstilling Porsanger museum

Porsanger museum åpnet en utstilling om elvebåtens historie. Jeg rakk å stikke innom dem en liten tur på formiddagen, og anbefaler alle å ta turen. Dette er en stolt og viktig del av vår historie, og nå forbereder daglig leder Riinakaisa Laitila sammen med Øyvind Lindbäck et elvebåtkurs til sommeren. Dette blir et spennende prosjekt å følge videre. 

Elvebåt.jpg

Havneråd og møte med Nordkapp og Lebesby 

Mandag startet rådmannen og jeg til Honningsvåg for møte i havnerådet og et drøftingsmøte om muligheter for samarbeid mellom Nordkapp, Lebesby og Porsanger på andre områder. Havnesamarbeidet vårt genererer jo et naturlig samarbeid innen reiseliv, så får vi se hva fremtiden bringer av nye områder. Visit Nordkapp og Nordkappregionen Næringshage og Nordkappregionen havn var naturlig nok med på møtet. 

Vi fikk oss en ekstra sløyfe med Hurtigruta via Kjøllefjord på tur hjem, da det ble væromslag med masse vind og glatt som stengte veien en periode. Vi vet hvor vi bor, og må bare flyte med og gjøre det beste ut av situasjoner som denne. Hjem kom vi, om enn litt senere enn planlagt. 

Nordkapp og Lebesby.jpg

Neste uke

Neste uke er det ny samling på samisk kurset jeg har begynt på. Torsdag møtes kommunestyret. Sakene som skal behandles finner du her.

Da gjenstår det bare å ønske alle ei riktig god helg. Jeg ønsker også Porsanger Idrettslag til lykke med XL-Bygg Cup i helga. Du kan se sendingen direkte hos ifinnmark.no, eller stikk innom storhallen i dag og i morgen om du er i området :)

 

 

Tips en venn Skriv ut