Likevel er det jo mulig å være litt med. Bilder delt på Facebook og reportasjer i media gir en liten smak av det som rører seg, og jeg registrere at både julegateåpninga, teaterprosjektet til samiskelevene på Lakselv skole og julespillet i kirka har vært vellykket.

Julespillet i kirka finner du mer om på Sagat.no. 

Konserten i Lakselv kirke lørdag, Lyd i mørketid, fikk jeg et lite glimt av fra en deling på Facebook. Der skulle jeg gjerne vært. Det ble nok som vanlig en magisk opplevelse. Scene Finnmark leverer alltid godt når de kommer.

I helga arrangerer lakselv svømmeklubb årets julestevne. Sjekk ut Facebook-sida til svømmeklubben.

Ungdommen har møttes til datatreff - også en suksess etter det jeg forstår av Sagat.

datatreff.png

Flerspråklighetskonferansen som ble gjennomført på mandag er et samarbeid mellom samisk språksenter og kvensk institutt, som jeg håper blir videreført.

Tirsdag hadde jeg besøk av 3 a og b, som både var nysgjerrige og vitebegjærlige da jeg ga dem en omvisning på huset. Vi tok bilde, og om det er i orden for foreldrene og lærerne sender meg det, legger jeg det ut i ettertid. Det er alltid hyggelig å ha barnehager og skoler på besøk.

Det vi har fokus på får vi mer av, og aktiviteter som bringer mennesker sammen og gir liv til språket og kulturen ønsker jeg meg mye mer av.

Ung data

Så til en annen hyggelig sak. Ung data undersøkelsen viser at Porsanger sine ungdommer trives og er sunne og friske. Det er både viktig og utrolig bra. Og så tenker jeg både skolene våre, og foreldrene gjør mye rett når vi får så gode resultater.

Ung Data.png

Samtidig vet jeg at ikke alle har det like bra. Det skal vi ta på alvor. Rådmannen vil i neste formannskap orientere om arbeidet med mobbing. Jeg vil også benytte anledningen til å minne alle på at det er et felles ansvar å forebygge og forhindre at noen mobbes. Som voksne har vi et ansvar i å gå foran som gode forbilder. Hva tillater vi oss å si om andre? Små gryter har også ører. Og de gjør som vi gjør oftere enn å høre på hva vi sier de skal gjøre. Så vær oppmerksomme alle som har barn og ungdom. Grip inn om du ser noen som ikke har det bra. Det er til syvende og sist både ditt og mitt ansvar at alle føler seg inkludert i fellesskapet.

Salme fra Porsanger utgitt

Onsdag ble salmen «Farbar lei» lansert, den ligger nå ute på diverse kanaler. Teksten er skrevet av en pappa som uttrykker et sterkt håp om han har klart å videreføre gode og bærende verdier til sin datter som står konfirmant. Med vakre maritime metaforer skildrer han kjærlighet og angst, livets utfordringer og gleder. Vår kjære assisterende rådmann/økonomisjef Helge Nicolaisen har skrevet teksten, Anja Nicolaisen har satt melodi til teksten og hvem andre enn Tara er perfekt til å fremføre den?

Hør den på Spotify, Wimp, NRK Finnmark eller den musikktjenesten du bruker.

Det bygges i Porsanger

Jeg gleder meg også over en relativt høy byggeaktivitet for tida. Fraktterminalen begynner å bli ferdig, Rema 1000 er endelig under oppføring igjen, Scania har fornyet fasaden og et helt nytt konsept reiser seg ved Banak Leir. Porsanger er i ferd med å få sitt eget microbryggeri. Det skjer utrolig mye bra i Porsanger, vi har mye å være stolt over, og denne uka hadde rådmannen og jeg møte med en som sa noe jeg velger å ta med meg videre; «De beste årene ligger foran Finnmark.» Jeg tenker det samme gjelder Porsanger. I kjølvannet av snuhavn skjer det mye spennende som kan gi rom for annen aktivitet. I tillegg er vi orientert om andre prosjekter som kommer til å bli bra for oss. Det vil jeg komme tilbake til ved en senere anledning.

det bygges.jpg

Første snuoperasjon booket

Før jeg snurrer tilbake til forrige uke, er det godt å kunne formidle at første cruisebooking via Lakselv tikket inn til Nordkapp denne uka. Det betyr at en snuoperasjon i Hamnbukt er bekreftet den 11.7.2018. Svalbard er målet, og Honningsvåg er i alle fall ett av anløpene. Jeg er orientert om at Pullmanntur jobber med programmet sitt nå, og jeg håper på flere gode nyheter før jul. Det vil jeg selvsagt komme tilbake til, så snart jeg vet mer.

På oppdrag for Porsanger

Hovedoppdraget til en ordfører er å være kommunes fremste talsperson. Som ordfører representerer jeg folket, og i forrige uke var jeg ute på store promoteringsoppdrag for Porsanger kommune.

Innlegg BI og FU.png

Første stopp var i Fylkesutvalget tirsdag den 22.11, der jeg fikk presentere snuhavn, det vi har gjort, men viktigst av alt var det som ligger foran oss. Signalene fra et tverrpolitisk fylkesutvalg var positive. Vi har jobbet med å få tallene på plass i høst, og har nå fått sendt av gårde en søknad til Finnmark fylkeskommune om RUP-midler, som jeg håper vi får behandlet i neste ukes fylkesting. Jeg er ydmyk for at vi er sent ute, og håper på en positiv behandling, så vi får litt drahjelp på investeringene våre i forbindelse med snuhavnprosjektet. Det er jo mest av alt et regionalt utviklingsprosjekt, som mange tror vil skape store ringvirkninger i Finnmark og hele Nord Norge.  

Jeg dro videre fra Vadsø til Hammerfest og Barents Industri-konferansen, der jeg traff representanter for sjømatnæringa, reiselivet, energibransjen, andre kommuner og mange flere. Det er alltid hyggelig å komme til Hammerfest, og dette var ingen unntak. Jeg var invitert til å holde en presentasjon om Lakselv som knutepunkt i Finnmark, med overskrift «I kontakt med verden». Her fikk jeg snakke om Lakselv som det naturlige logistikk-knutepunktet i Finnmark. Lakselv lufthavn er nøkkelen til utvikling innen sjømat, petroleum, turisme og forsvar, og jeg er sikker på at samarbeid vil skape store ringvirkninger i hele Finnmark. Tilbakemeldingene var svært positive, og det kan virke som mange flere ser potensialet i frakt fra Banak enn tidligere. Så nå har vi bare en ting å gjøre – å jobbe på J

Et av virkemidlene jeg brukte i begge presentasjonene, var en animasjon som viser potensialet vårt, en innsalgsfilm til ulike målgrupper. Den er ikke helt ferdig, men nesten, og jeg håper vi kan slippe den ganske snart. Det gjenstår bare noe redigering, så kommer vi til å slippe den.

Neste uke

Rådmannen, Jonas Nymo (H) og jeg deltar i Vest-Finnmark regionråd mandag og tirsdag. Onsdag skal vi møte Visit Nordkapp for å drøfte mulighetene for å få til et samarbeid om reisemålsutviklingen. De har masse kompetanse, og er en naturlig samarbeidspartner, fordi de allerede har gode opplegg og er ute i verden og selger cruisehavna si.  

I desember har vi lagt opp til to kommunestyrer, for å få en god avvikling og behandling av alle saker. Det første er 8. desember. Budsjettet blir behandlet 15. desember og ligger nå ute til offentlig ettersyn på servisekontoret og porsanger.kommune.no.