A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Helsesportsuka

Ordførers hjørne - Ukeslutt #5 2019

Helsesportsuka er godt i gang, og jeg hadde gleden av å delta på åpningen i Olderfjord fredag kveld med fakkeltog, fyrverkeri, kake og dans. 

Helsesportsuka

Det er 43. gang Lion's i Porsanger arrangerer helsesportsuka, og jeg er imponert over alle de fantastiske ildsjelene som stiller opp år etter år for å bidra til mange øyeblikk fylt av glede for så mange. Det handler ikke bare om selve uka, men om alle de som allerede i år begynner å glede seg til enste år for å treffe venner igjen. Uka startet med litt ruskevær, men søndagen har nok vært strålende ute på tur også for de i Olderfjord. Jeg håper været også viser seg fra sin beste side, og ønsker lykke til med ei flott uke fylt av glade øyeblikk til engasjerte deltakere, ledsagere og frivillige!

Streiket for klimaet

Fredag formiddag dukket disse engasjerte ungdommene fra 7. klasse opp på rådhuset. De var med på den nasjonale streiken for klimaet. De ønsker fokus på valgene hver og en av oss kan gjøre, som sortering, forbruket vårt og å sykle og gå i stedet for å kjøre. Engasjerte ungdommer er viktig for enhver utfordring, og jeg er glad for dagsorden som nå settes. Jeg utfordret dem til å hjelpe oss å tenke på hvordan vi i Porsanger kan skape miljøvennlige og bærekraftige arbeidsplasser for fremtiden.

Streik for klima.jpg

Hva tenker du en kommune som vår kan gjøre for å legge til rette for verdiskaping og samtidig ta vare på miljøet?

Møte med elevene på Lakselv videregående skole

Torsdag 21.3 var jeg invitert til å holde en liten orientering om mulighetene i Porsanger til elevene på Lakselv videregående skole. Dette er alltid en spennende øvelse, å fange interessen til en så stor gruppe med så ulike interessefelt. Jeg holdt fokus på et mangfoldig arbeidsliv, og mulighetene for å engasjere seg i mange ulike fritidsdaktiviteter. Jeg tenker noe av det viktigste vi gjør er å gi ungdommen gode røtter, slik at de i fremtidens er Porsanger som en attraktiv kommune å bo og leve i. 

Jeg startet med å vise videoen Et glimt av Porsanger, som Christina Gjertsen laget til oss i forbindelse med seminaret Knutepunkt Arktis.  

Rektor benyttet anledningen til å gi en ekstra oppmerksomhet til ungdomsbedriften Unge øyne UB og Heikki, som fikk 2. plass i fylkesdinalen til NM i elektrofag. Bendik, som fikk 2. plass i kjøretøy, var ikke til stede. Det var heller ikke Sindre, en av gründerne i Unge Øyne UB. Lakselv videregående skole er en dyktige tilrettelegger for at ungdommene som går der får utfolde seg, og jeg er imponert over hvor ambisiøse og flinke ungdommene våre er. Gratulerer til alle de dyktige ungdommene som gjør seg bemerket og setter Lakselv vidergående skole og Porsanger på kartet!   

Grensejustering mellom Porsanger og Karasjok  

Denne uka har kommunestyret i Karasjok vedtatt sin uttalelse om kravet fra bygdelaget Valjok Bira om en grensejustering som omfatter deler av Tana og Porsanger kommunes arealer som grenser mot Karasjok. Jeg har uttalt meg i saken, og mener dette av mange i Porsanger vil oppfattes som en provokasjon, som jeg mener vil føre til unødvendig støy mellom nabokommuner som har alt å vinne på å jobbe sammen.

Sakene er omtalt i Sagat og Ifinnmark.

Saken ble behandlet i vårt formannskap 6.9.18 og i kommunestyret 18.10.18. 

Møte om charter til Finnmark

Mandag denne uka deltok utviklingsleder Kjell Magne Rasmussen og jeg på møte om hvordan vi kan få charter til Finnmark, initiert av Nordnorsk reiseliv. Dette er et spennende arbeid, og det igangsettes et mer systematisk arbeid for å få dette til. Nordnorsk reiseliv har initiativet, og vi skal bidra i det videre arbeidet som best vi kan. Lakselv lufthavn Banak er den naturlige flyplassen for de store flyene, men pakkene må bygges i samarbeid med omlandet rundt. Dette blir et spennende å følge videre!  

chartermøte.jpg

Hørselshemmedes landsforbund Finnmark

Forrige fredag hadde HLF Hørselshemmedes Landsforbund årsmøte på Lakselv hotell. Jeg var invitert til å ønske velkommen til Porsanger, og benyttet anledningen til å lære litt mer om HLF. Visste du at
🎤neste år runder vi 1 million hørselshemmede i landet
🎤 HLF har 66.000 medlemmer, 1500 i Finnmark. HLF er verdens største organisasjon for hørselshemmede 
🎤 det er for få skrivetolker til å dekke behovet. Det er også behov for samiske og kvenske skrivetolker. Det aller viktigste tiltaket for å sikre rekruttering og stabilisering er at skrivetolker sikres skikkelige lønns- og arbeidsvilkår!
🎤 100.000 yrkesaktive har høreapparat. Mange velger deltid fremfor tilrettelegging. Hvordan er det å jobbe i åpne kontorlandskap? Det er viktig med god tilrettelegging for å gi hørselshemmede mulighet for deltakelse i arbeidslivet.

Hilsen fra kapteinen på Zenith

Jeg traff også en entusiastisk Oddgeir Bjønnes fra HLF Sør Varanger, som flere ganger har vært på cruise på MS Zenith sammen med lokallaget. Han hadde med en hilsen fra kapteinen på Zenith, som skrøt voldsomt over Lakselv som cruisehavn etter besøket i juli 2018. Han gleder seg til å komme tilbake i 2020. Verden er altså ikke så stor som en kunne tro. Dette var en morsom hilsen, som vi setter stor pris på! 

37126545_2141257812825862_2614915744961396736_n.jpg

Barnehagedagen 2019

I forrige uke markerte barnehagene i Porsanger Barnehagedagen 2019! Jeg benyttet anledningen i finværet til en gåtur til tre av våre sju barnehager i Porsanger, og er imponert over mangfoldet, kunnskapen og kreativiteten i barnehagene våre. Vi har mye å være stolte over!

Tema for årets barnehagedag er "Jeg undrer på...", og det har medført mange spørsmål, eksperimenter og kreative prosjekter i barnehagene våre. I et folkehelseperspektiv er dette det viktigste vi gjør - å stimulere barna våre og befolkningen for øvrig til nysgjerrighet og lærelyst.

Jeg heier på barnehagene i Porsanger, som alle bidrar til masse bolyst og trivsel i hele kommunen. Og en ting til, det er spesielt å ha fire barnehager tilgjengelig i en gangavstand på 10 - 15 minutter i Lakselv sentrum, i tillegg de tre barnehagene våre i Brennelv, Billefjord og Olderfjord https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/ta5/1.5/16/1f642.png

Se bildene på Facebook-sida Ordfører Aina Borch. 

Finnmark – hva nå?

Jeg var i det produktive hjørnet fredag, og skrev debattinnlegget «Finnmark – hva nå?». I den tida vi står i, med regionreform på dagsorden, tenker jeg det er viktig at vi klarer å stå sammen og bygge en bærekraftig fremtid i hele Finnmark med utgangspunkt i de fortrinnene vi har. Det er viktig å ha et ekstra fokus på Øst Finnmark og Vadsø i det som nå kommer. Samtidig håper jeg vi klarer å ivareta behovene og utnytte mulighetene også i Midt Finnmark. Jeg mener det er det viktigste vi som lokalpolitikere gjør, å jobbe for å beholde de arbeidsplassene vi har og tilrettelegge for nye.

Les hele innlegget her.

Lyst til å jobbe i Porsanger?

Det er mange spennende stillinger utlyst innen ulike fagområder. Sjekk nav.no for mer informasjon.

Neste uke

Mandag er det møte i veleiderprosjektet for kulturskolen,. Onsdag har vi arbeidsmøte med formannskapet om arealstrategier. Torsdag har vi ordinært formannskap og fagbrevutdeling kl 1400. Sakene til formannskapet finner du her, inkludert svar fra Widerøe på min henvendelse om bedre rutetilbud.  

God arbeidsuke :)

Tips en venn Skriv ut