A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
lagbilde futsal

Forsvaret, pårørendekurs, kvenfolkets dag, teateruke og kulturnæringskonferanse

Ordførers hjørne - Ukeslutt #9 2017

Damelaget til Porsanger IL skrev seg inni futsal-historien og ble norgesmestere etter at jeg hadde skrevet forrige ukeslutt.

Gratulerer til dyktige og engasjerte jenter som brenner for idretten sin. Søndag deltok de nemlig i NM i futsal i bergen, og de tok seg elegang til finalespill mot Stakkevollan. Og det ble seier. I tillegg er det artig at vi har damespillere fra våre nabokommuner med på laget, idet Karasjok, Nordkapp og Hammerfest har del i æren.

Konsert med Forsvarets Musikkorps Nord Norge

20170313_190113.jpg

Mandag leverte FMKN en fantastisk konsert i Lakselv kultursal. Listen Up! var en gave til Porsangers befolkning for «lån» av øvingsområdet i perioden som har gått. Jeg har selv en korpshistorie, og må innrømme at det kribler litt i korpsfoten. Flinke musikere med gjesteartist Lena Jinnegren sørget for at en nesten fullsatt kultursal storkoste seg. Det skjer utrolig mye bra i Porsanger, og jeg er takknemlig for at vi har lokaler for denne type arrangementer. Gleder meg allerede til neste gang.

Sjekk ut videosnuttene jeg la ut på ordførersida på Facebook.

Forsvaret

Forsvaret har avsluttet storøvelsen Joint Viking, og det har vært interessant å følge med fra sidelinjen. Jeg håper de har unngått store skader som følge av øvelsen, m en har fått forsikringer om at de tar imot skademeldinger utover året. Det er derfor viktig at grunneiere og lokalbefolkning som ferdes på FeFo-grunn melder inn skader, slik at de kan repareres/erstattes.

Landmaktstudien er i full gang, og en slik øvelse avdekker også behovet for en annen type forsvarsmakt i Finnmark. Porsanger kommune har stått i omstilling fra forsvaret i flere tiår, og opplever nå at det kan komme til endringer. Finnmark fylkeskommune har vedtatt sin uttalelse til landmaktutredningen og vi vil følge på i kommunestyret i neste uke. Vi vil også jobbe aktivt for å påvirke der vi kan i prosessen frem til beslutningen skal gjøres til høsten.

Sjekk fylkesutvalgets vedtak her.

Kurs for pårørende til demente

Tirsdag droppet jeg innom et pårørendekurs for demente, som er igangsatt av demensteamet i kommunen. Det var lærerikt for meg å høre hvordan hverdagen kan være idet en slik sykdom sniker seg inn på. Vi lever lengere og risikoen for å få en eller annen form for demens er større enn tidligere. Kunnskap er viktig, for å oppdage det tidlig og sette inn tiltak for å bremse forløpet.

Det er en krevende situasjon å stå i, å få en slik sykdom tett innpå livet. Til torsdagens kommunestyremøte har jeg invitert inn nasjonalforeningen for folkehelse, som skal gi oss en innføring i hvordan vi kan legge til rette for å bli et demensvennlig samfunn. Et viktig område for kommunestyret å tilegne seg kunnskap om.

Sametingets kulturnæringskonferanse

Kulturnæringskonferanse.png

Onsdag tok jeg turen til Kautokeino på Sametingets kulturnæringskonferanse, en flott møteplass der inspirasjon og ny kunnskap går hand i hand. Nyttige foredrag av både offentlige, halvoffentlige og næringsaktører innledet. Vi har gründere i Porsanger som jobber med sine unike bedriftsideer, og jeg tenker i alle fall at det er viktig å ha gode samarbeidspartnere å sparre med. Sápmi Næringshage har god fremdrift og er en slik sparringspartner for flere målbedrifter.

Har du en gründer i magen, anbefaler jeg å ta kontakt med Sápmi Næringshage!

Arbeidsgiverstrategi

Torsdag møttes ledere, tillitsvalgte og noen av oss politikere til siste dag i prosessen rundt arbeidsgiverstrategien. Det begynner å forme seg et spennende dokument, som jeg håper vi klarer å ta ut i noe som skaper engasjement i organisasjonen. Det handler om medarbeiderskap, lederskap og om hvordan vi gjør Porsanger kommune til en attraktiv og fremtidsrettet arbeidsplass som tiltrekker oss de beste søkerne på jobber – og at vi klarer å beholde våre dyktige medarbeidere som bygger kompetanse over tid.

Til syvende og sist handler det om at vi bryr oss om hverandre i et kollegialt fellesskap og at vi bryr oss om de vi er der for befolkninga i Porsanger. Det være seg barn i barnehage eller skole, eldre som trenger omsorg, rent vann og avløp som skal virke i husene våre. Porsanger kommune er en viktig arbeidsplass, som trenger dyktige medarbeidere på alle nivå. Vi leverer tjenester som gjør en forskjell i livene til de som får dem.

Kvenfolkets dag

Kvenfolkets dag ble behørig markert torsdag 16. mars. Ruijan Kväänit - Lemmijokilaiset - Norske kvener Lakselv inviterte til markering på Porsanger bibliotek. Mange hadde møtt opp og det var god stemning da jeg stakk innom idet sanggruppa hadde en fremføring av noen kvenske tradisjonelle sanger de hadde øvd inn.

Kvenfolkets dag.png

Jeg har også lagt ut en liten videosnutt på ordførersida på Facebook.

Teateruke Lakselv ungdomsskole

Torsdag kveld var det premiere på teaterukeprosjektet til Lakselv ungdomsskole. Dessverre hadde jeg for lenge siden booket en annen avtale, og fikk ikke anledning til å overvære forestillingen. Av medieomtalen i avisene og på sosiale medier, skjønner jeg at jeg gikk glipp av noe. Teateruka er et viktig prosjekt for elevene, som både bygger sosiale relasjoner og utfordrer den enkelte i et prosjekt som er større enn seg selv. Det handler om det vi kan få til så mye bedre sammen enn hver for oss.

Vel blåst til Lakselv ungdomsskole!

teateruka

Fraktruta kommer

Jeg har nå fått bekreftet at det blir oppstart av flyfraktrute fra Banak til Gardermoen. DHL har kommet i mål med de siste detaljene, og det ser ut til at de første flyvningene kommer i månedsskiftet april/mai. Endelig dato er ikke satt, men dette er godt nytt for oss og Finnmark. Dette gir nye muligheter for vekst og utvikling i sjømatnæringa.

Smørfjord havn

Prosessen er også i gang når det gjelder overskuddsmassene fra Skarvbergtunnellen til molo i Smørfjord. Forholdene i havna er ikke optimale, og det er gledelig at det jobbes med saken på flere hold. Porsanger kommune og Nordkappregionen havn IKS holder handa på rattet sammen, og jeg er spent på å følge med på om det lar seg finne en god løsning.

Smørfjord molo

Neste uke

I neste uke tar rådmannen og jeg turen til Lebesby, der vi møter ordfører og rådmann. Torsdag er det formannskap og kommunestyremøte, og du finner sakene på Porsanger kommune sin nettside.

Tips en venn Skriv ut