Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
20151105_090205_resized

Budsjett, KS, flyktninger, FEFO og SAMINOR

Ordførers hjørne - Ukeslutt uke 45 2015

Uka som har gått har i stor grad vært preget av møter av ymse slag og budsjettet har naturlig nok hatt fokus. Onsdag møttes sektorstyrene for første gang og fikk en orientering om konsekvensjustert budsjett (KJB). Torsdag var det formannskapets tur til å bli orientert.

Hva er KJB? Når rådmannen og politikere snakker om KJB handler det om årets drift justert for neste års lønns- og prisvekst og eventuelle andre ting som påvirker budsjettet. I KJB har vi som politikere ingen mulighet til å påvirke, da det handler om det som allerede ligger inne og er vedtatt. Det er for eksempel allerede vedtatt at eiendomsskatten skal økes til 6 promille til neste år, tiltaket ligger inne i forpliktende plan som er godkjent i kommunestyret og hos fylkesmannen. Alle vet jo at vi er i ROBEK, og da skal fylkesmannen godkjenne hvordan vi disponerer pengene våre.

Hva er vårt handlingsrom som politikere  da? KJB forteller oss hvor mye vi har å gå på som et utgangspunkt for tiltakene vi ønsker gjennomført. Vi kan for eksempel velge inn tiltak som reduserer eiendomsskatten, og alle vet at posisjonen har klare målsettinger om å reversere og tilbakeføre Børselv skole og ungdomstrinnet i Billefjord. Dette kan en bare få til ved å finne inndekning andre steder i budsjettet. Den jobben som gjøres hvert år i forbindelse med budsjettarbeidet er viktig, fordi det handler om å finne gode tiltak som både gir økonomisk handlingsrom samtidig som vi utvikler våre tjenester til innbyggerne. Det kan se ut som årets budsjett går i balanse, det betyr at vi er i gang med å redusere underskuddet på 18 mill som stod i balansen vår da året tok til. Vi har enda en vei å gå, og må sørge for å finne tiltak som balanserer også neste års drift.

20151105_110545_resized.jpg

Onsdag fikk jeg først hyggelig besøk på kontoret, med gratulasjonshilsen og adventskalender. Dette er et av mange små gyldne øyeblikk som gjør det ekstra hyggelig å være ordfører. Jeg har også hatt mange hyggelige samtaler med både ansatte og andre jeg har møtt på min vei, og for meg er disse møtene noe av det viktigste. Å få små og store tilbakemeldinger på godt og vondt er det som gir oss mulighet til å utvikle Porsanger kommune videre. Til tider har hodet vært altfor fullt av inntrykk, og da handler det om å sortere og ta med seg det som er viktigst.

Onsdag ettermiddag og torsdag formiddag møttes jeg de andre ordførerne i Finnmark på konstituerende møte i KS. Et tema som ble diskutert var utenforskap og hvilke utfordringer det gir oss som kommuner. Dette er kanskje noe av det viktigste vi alle kan jobbe med fremover, å sørge for at alle gis like muligheter til å mestre livene sine. Det hersker bred enighet om at tidlig innsats er viktig for å forebygge at mennesker faller utenfor senere, det være seg frafall i videregående skole eller på andre områder. Å forebygge ensomhet er kanskje det beste vi kan gjøre for å sikre folkehelsa gode kår. Nytt styre til KS ble valgt og jeg vil gratulere Kristina Hansen (Nordkapp) og Frank Ingilæ (Tana) som leder og nestleder. Jeg må også nevne en fortreffelig trekulturell start på torsdagen med kulturskolens Irene Persen og Arnfinn Aslaksen.

20151104_164820_resized_500x281.jpg

Tilbake til Børselv og folkemøtet som ble avholdt torsdag kveld. Omkring 60 interesserte hadde møtt frem, og lyttet interessert til Kjell Åge Andreassens orientering om etablering av asylmottak ved Børselv skole. For vår del hersker det usikkerhet rundt muligheten for å drifte skole for bygdas barn i et asylmottak, det vil vise seg når mottaket kommer opp og går og vi vet hvem som skal bo der. I mellomtiden ser en på andre alternative løsninger. Når det er sagt er det viktigste vi gjør for asylsøkerne som kommer på lag med befolkninga i Børselv. Det vil selvsagt by på utfordringer når så mange fremmede mennesker skal gjeste bygda for en periode, men det følger også med muligheter. Og det sikreste kortet for å skape forutsigbarhet rundt skoletilbud i Børselv er tilgangen på arbeidsplasser, slik at det blir attraktivt å bosette seg der. Rekruttering til landbruket kan være en vei å gå, idet flere landsbrukseiendommer er til salgs. Derfor utfordret jeg også bygdefolket til selv å være på for å finne tak i eller vekke kreative gründere som vil bygge og bo i Børselv. 

Fredag møtte jeg FeFo sammen med Avjovárre-kommunene Karasjok og Kautokeino, for å drøfte strategidokumentet deres, som Porsanger kommune også sender innspill til. Vi er formelt ikke med i Avjovárre, men jeg hadde en hyggelig uformell runde med politisk og administrativ ledelse i Karasjok og Kautokeino, og har nå etablert en dialog rundt muligheten for å finne egnede områder å samarbeide på i fremtida.

20151106_104700_resized_500x281.jpg

Som en avslutning på uka, gjenstår det bare å ønske alle fedre god farsdag!

Neste uke starter med delvis blanke ark, og jeg gleder meg blant annet til å få presentert resultatene av den store helse- og livsstilsundersøkelsen  (SAMINOR) som ble gjennomført i Porsanger av Senter for samisk helseforskning i 2013. Resultatene legges frem på tirsdag.  

 

 

      

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk