Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
BliMeDansen

SAMINOR, asyl- og mottakssituasjon, laksefiske, rådmannsutlysing og vennskap

Ordførers hjørne - Ukeslutt uke 46 2015

Helseundersøkelsen SAMINOR, asyl- og mottakssituasjon, laksefiske, rådmannsutlysing og vennskap er blant sakene som har stått på dagsorden denne uka.

Senter for samisk helseforskning la tirsdag fram resultatene etter den store helseundersøkelsen som ble gjennomført i 2013. Dette er den største helseundersøkelsen gjennomført i Porsanger i nyere tid, en undersøkelse som ble sammenlignet med EU-kontrollene vi gjør på bilen. Resultatene gir oss et godt bilde på helseutfordringene fremover, noe som må ligge til grunn når vi skal planlegge for fremtidas helsetjenester. I underkant av 50 % av Porsangers befolkning deltok i undersøkelsen.

helseundersøkelse.jpg

Sammenlignet med de andre 9 kommunene ligger vi stort sett på gjennomsnittet. Det vi skiller oss ut på er en betydelig høyere andel kvinner som røyker, i tillegg til at vi ligger litt lavere på diabetes 2. En befolkning med god helse gir gevinst både for den enkeltes livskvalitet, samtidig som det gir god kommuneøkonomi at folk er friske. Jeg håper derfor vi ser mye mer av det vi allerede er gode på her i Porsanger, å bruke naturen som fysisk og mental rekreasjonsarena. Rapporten finner du her.

Fredag hadde jeg et hyggelig oppdrag og fikk trekke gjenutsettingskonkurransen i Lakselva. Her gis det flotte premier til flinke og miljøbevisste fiskere som setter ut laks når de har fanget den. Flere og flere deltar, og etter hvert er dette også blitt mer vanlig blant lokale fiskere. Les mer og finn ut hvem som ble de heldige vinnerne av to turer til Island, to sesongkort i Lakselva og diverse utstyr på lakselva.no.

Gjenutsettingskonkurranse.jpg

Lakselv barneskole stilte også opp med BlimE-dansen på torget fredag, og det var en fornøyelse å se alle de flinke elevene danse sammen - mot mobing og for vennskap! prosjektet er i regi av NRKsuper og sprer seg som ild i tørt gress, virker det som. Skoler fra hele landt, og også norske skoler rundt om i verden deltar. Det er morsomt å vite at vi er en del av et større prosjekt som jobber for gode holdninger. Videosnutten som jeg filmet kan du se her.

Porsanger kommune har startet jakten på ny rådmann, med søknadsfrist 16. desember. Er du kandidat, eller kjenner du noen som har egenskapene vi er ute etter? Hjelp oss å finne den rette! Utlysingen finner du her.

Onsdag var jeg innom jobbmessa på NAV og traff både ansatte, arbeidsgivere og arbiedssøkere på jakt etter nye jobber. Et godt møtested for formidling av arbeid i kommunen vår! Torsdag bar det til Oslo, blant annet i møte med kommunalfraksjonen og Helga Pedersen om integrering og flyktningesituasjonen.

Asyl- og mottakssituasjonen er under kontroll så langt. Enslige Mindreårige (EM) mottak på PIAS forventes igangsatt i løpet av neste uke, og et nytt akuttmottak er på trappene i Stabbursnes. Jeg registrerer at våre tilbakemeldinger ikke har nådd frem til beslutningstakerne, og det etableres mottak uten at vi har blitt hørt. Kommuneoverlegen og rådmannen advarer mot at det kan bli for mange mennesker å handtere for kommunehelsetjenesten. Politiet har ikke fått satt inn ressurser.  

Porsanger skal selvsagt bidra til å avhjelpe den krevende situasjonen Norge og verden står i. Men selv om det nå er rolig, kan belastningen likevel fort bli for stor for oss. Spesielt sett i lys av at de som innlosjeres i akuttmottak kan risikere å bli værende der i måneder under svært enkle kår. Kun 11 av 41 kommuner i Troms og Finnmark har etablert mottak, og nå mener jeg det er på tide at andre også stiller opp. Utfordringen er at mange nå kvier seg enda mer, blant annet fordi en ser til hvordan vi i Porsanger har blitt overkjørt.   

Det følger selvsagt ikke bare utfordringer med asyltilstrømningen. Det gir gode inntekter til næringslivet og selsvagt også muligheter. Porsanger kirke og bygdelaget i Skoganvarre har stilt opp med aktiviteter, og det er kjempebra. Jeg vil oppfordre alle til å bidra og benytte anledningen til å bli kjent med de som nå er gjester i Porsanger. De kan ikke noe for at systemet rundt dem og situasjonen har blitt så prekær, derfor er det viktig at vi skjermer de og kan bida til at ventetiden blir litt lettere. Kom gjerne også på folkemøte i kultursalen torsdag 19.11 kl 1800 .

Avslutningsvis har jeg også lyst til å nevne at jeg har gjort et lite grep i sosiale medier og laget meg en egen side på Facebook. Jeg får mange venneforespørsler fra fjern og nær, og har kjent litt på at det er greit å skille min private profil med en egen side. Det skjer mye spennende i hverdagen som ordfører, og det er litt enklere å dele små og store saker fortløpende på en Facebook-side. Følg meg gjerne på Facebook!

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk