Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A
Kake til gunnar

Møter med forsvarsdepartement, Avinor, asyltilstrømningen og kommunestyre

Ordførers hjørne - Ukeslutt uke 47 2015

Møter med Forsvarsdepartement, Avinor, folkemøte om asyltilstrømningen og Kommunestyre har tatt mye av tida denne uka. I tillegg har det vært tid til fornøyelser, som Scooter- og fritidsmesse og Trine Lise Olsen sitt "Æ har rætt!".

Jeg velger å begynne med avslutninga på uka. Den 26. scooter- og fritidsmessa har vært gjennomført i helga. Her vil jeg berømme Porsanger Scooterforening, som sammen med andre lag og foreninger gjør en fantastisk dugnadsinnsats for Porsanger. Messa gir både gode inntekter og er en viktig møteplass for folk flest, næringslivet og andre utstillere. Årets messe var kanskje en av de bedre jeg har vært på, med et mangfold av utstillere, den var ryddig og oversiktlig og det var i tillegg bare blide folk å treffe. Dette er et samarbeid som også gir merverdi for andre lag og foreninger, både Norway Cup-gjengen og Billefjord IL sin innebandygruppe har vært med å bidra. Godt jobba!

Trine Lise Olsen leverte en stålende forestilling i en fullsatt kultursal fredag kveld. Med forestillinga "Æ har rætt!" berører ho mange sider ved det å være menneske. Trine Lise er en fantastisk ambassadør for Billefjord, Porsanger og barnevern/fosterhjem, og det er bare å ta av seg hatten for måten hun klarer å holde salen i ånde gjennom en hel forestilling, der hele følelsesregisteret får brukt seg. Humor er et fantastisk virkemiddel, når en kunstner av Trine Lises råe kaliber bruker det for å poengtere viktige budskap.  

Fredag var siste arbeidsdag for rådmann Gunnar Lillebo. Etter 9 år har han valgt å skifte beite, og tar med seg sin kompetanse og erfaring til nabokommunen Kvalsund. Vi ønsker han lykke til på ferden videre! Les mer om avslutningen i kommunestyret hos Ifinnmark.no.

 Fagmilitært råd nevner Banak/Porsanger som en viktig strategisk satsing i fremtidas forsvar. Vår jobb er å forsterke og synliggjøre Porsangers fortrinn. Samtidig må vi stå på kravene og forvente at storsamfunnet gir nok tilbake dersom forsvarsaktiviteten skal øke. Dette var utgangspunktet for mitt innlegg til en lydhør statsråd og hennes administrasjon i uka som gikk. Statsråden et tydelig på at det blir endringer, og vi skal selvsagt fortsette å jobbe aktivt for et best mulig resultat for Porsanger og Finnmark.

Les hva Ifinnmark.no skriver om saken. 

Her finner du min forenklede versjon av vårt innspill til langtidsplan.

Så til en annen viktig sak for Porsanger og Finnmark. Avinor er i prosess og jobber med sine effektiviseringskrav. De må se alle behov under ett og i analysen som gjøres skisseres det at rullebanelengde på Lakselv Lufthavn kan bli avkortet. Vi er tydelige i vår forventning om å beholde lengda som den er i dag, og med bakgrunn i den orienteringen vi fikk fra Avinor tror jeg ikke den blir kortet ned til 1200 meter. Samtidig er det utenfor vår kontroll når beslutningen skal fattes, vi har bare mulighet til å påvirke. Forsvaret, cruise-næringa og olje- og gassindustrien er de viktigste premissleverandørene og må definere sine behov for å opprettholde dagens drift. Samtidig er det viktig at vi som kommune gjør vårt for å sikre god informasjon og et best mulig beslutningsgrunnlag. I løpet av januar vet vi hva som skjer videre.

Mye henger sammen, og flyplassen vår har en sentral rolle i Finnmark sitt utviklingspotensiale. Samhandling med fylkeskommunen og andre kommuner blir derfor også viktig for oss fremover. For meg som ordfører blir det derfor ekstra viktig å snakke med andre ordførere, stortingspolitikere og fylkespolitikere for å sikre en best mulig prosess rundt større prosjekter som snuhavn, rullebane, forsvar og RKSN. Med vår beliggenhet midt i Finnmark har vi et potensiale for å bli det naturlige kommunikasjonsnavet i Finnmark.

Jeg vil for øvrig oppfordre de som er interessert i å følge ordfører til å like ordfører-sida mi på Facebook.

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk