For mange er julebordstiden synonymt med et høyere alkoholinntak enn ellers. Om du kommer sulten og kanskje litt sliten hjem etter en kveld ute, er rådet fra Norsk brannvernforening å spise kald mat. Da unngår du å bruke komfyren, som er den hyppigste kilden til boligbranner i Norge.

-Alkoholpåvirkning og tretthet lar seg dårlig kombinere med matlaging på komfyr. Når personer er i et slikt modus, er det ofte etter å ha vært på steder med et helt annet støynivå enn de har hjemme hos en selv. Da er det lett å sovne mens man venter på at maten skal bli varm. Det kan være farlig, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

-Forskning viser også at evnen til å oppfatte brannvarsling reduseres betydelig når du sover i alkoholpåvirket tilstand. Risikoen for slike «pizzabranner» kan vi lett unngå om vi spiser nattmat på vei hjem eller lager kald mat hjemme. Mat oppvarmet i mikrobølgeovn kan også være et godt alternativ om natten, sier Kalheim.

Norsk brannvernforening har tidligere kartlagt forholdet mellom alkohol og brann.  Dette arbeidet er dokumentert i rapporten Alkohol og brann fra 2013. Her slås det fast at nær halvparten av de som omkom i brann i Norge, var påvirket av alkohol. Og de fleste av disse hadde selv forårsaket brannen, for eksempel ved å varme nattmat på komfyren. Noen utdrag fra rapporten:

  • 47 prosent av alle branndøde hadde alkohol i blodet
  • Minimum 54 prosent av de som omkom i brann med påvist alkohol i blodet, hadde selv forårsaket brannen
  • Hele 85 prosent av de omkomne med alkohol i blodet, var menn, med overvekt av de mellom 20-50 år
  • 70 prosent flere dødsbranner i helgene med alkoholpåvirkede ofre
  • 33 prosent av alle alkoholrelaterte dødsbranner, skyldes tørrkoking