Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Velg språk: Bokmål Samisk
A A A

Suovvanjurggoniid beaivi

Galgá njurgot beljiin! Maŋŋebárgga juovlamánu 1. beaivvi lea Suovvanjurggoniid beaivi.

Alle bør bytte batteri og teste røykvarslerne tirsdag 1. desember. Røykvarsleren er det viktigste tiltaket for å redde liv og verdier dersom det begynner å brenne.

Hvert år rykker brannvesenet ut til cirka 1 700 boligbranner, i gjennomsnitt 33 branner hver uke. Desember er årets mest brannfarlige måned, og mellom jul og nyttår er det tre ganger flere branner enn en gjennomsnittlig uke ellers i året.

Nesten alle boliger har minst én røykvarsler, men mange fungerer ikke. Røykvarslere bør testes hver måned. Batteri skal byttes en gang i året, hvis ikke man har batteri med 10 års varighet eller røykvarslere som er tilkoplet det elektriske anlegget i boligen. Røykvarsleren må skiftes dersom den ikke piper etter batteribytte og testing.

Minstekravet er én røykvarsler i hver bolig, men det anbefales å montere flere, sammenkoblede røykvarslere. Ved brann vil dermed alle varslerne gi alarm, og det øker sjansen for at beboerne varsles i tide. Røykvarslere skal monteres i taket, minst en halv meter fra vegger og hjørner. Kontroller at de kan høres godt i alle soverom.
 

Språk Norsk - NorwegianSpråk Sami - Samisk