Antall grågås som observeres i Porsanger har de siste 10 årene økt betraktelig. Grågåsa er gjenstand for konflikt ved at den medfører tap for bønder i kommunen som følge av beiteskader i jordbruksområder. Den utgjør også en fare for flysikkerheten pga. kollisjonsrisiko mellom fly og gjess på Lakselv lufthavn. Samtidig kan grågås være ønsket av andre, som jegere og eggsankere.

 

I 2019 startet Porsanger kommune sammen med norsk ornitologisk forening et kartleggingsprosjekt for gåsebestanden og deres forflytningsmønster i Porsanger kommune. Deler av arbeidet ble gjennomført i 2019 og utover i 2020, og forsetter i 2021. Arbeidet har gitt ny kunnskap om gåsa i Porsanger, bl.a. om gåsas døgnrytme og hvordan den unngår områder med mye menneskelig aktivitet på dagtid. Forskningsarbeidet danner videre grunnlag for vurderinger av forvaltningstiltak for området fremover.

Hensynssone for gås ved Seines

På sensommeren og tidlig høst samles større flokker i indre deler av Porsangerfjorden. Områdene rundt Kallokka, Skallenes og Seines utgjør på denne tiden viktige områder for gjess i Porsanger, der de beiter på frø, vannplanter og gress. Her kan de lett bli skremt vekk ved forstyrrelser, og trekke til konfliktområder som eksempelvis dyrkamark eller flystripa på Banak. Som konfliktdempende tiltak skal områdene rundt Seines derfor være et friområde for gjess. Det er viktig at turgåere i området holder seg langs stien på utsiden av gjerdet rundt flyplassen i stedet for å gå ut på strandengen på Seines, hvor gåsen skal kunne oppholde seg uten forstyrrelser. Særlig er det viktig å unngå at hunder springer løs og skremmer gåsen der den skal få være i fred. Ytterligere kanalisering av mennesker langs turstien bør unngås når større flokker oppholder seg i området i tidsrommet august-september.

 

Hensynssone Seines-liten.png