UTVALGT KULTURLANDSKAP

 

Hva er utvalgt kulturlandskap?

Utvalgt kulturlandskap er en utmerkelse som Staten har gitt til noen få eksklusive områder i Norge på bakgrunn av verdier de innehar. Utmerkelsen er foreløpig tildelt 22 områder i Norge og kun ett i Finnmark; Goarahat og Sandvikhalvøya på vestsiden av Porsangerfjorden. Gjennom bruk og skjøtsel av områdene ønsker en å bevare verdiene i området.

 

Hvorfor er Goarahat og Sandvikhalvøya tildelt utmerkelsen utvalgt kulturlandskap i jordbruket i Finnmark?

 I området finnes et unikt samspill mellom naturgitte forhold, forfedrenes kultur -og naturspor, og linje frem til dagens bruk og skjøtsel av området, og ressurser i lokalbefolkningen. Det første politiske vedtak om tilslutning er fra 06.03.2008. Området Goarahat og Sandvikhalvøya ble først innlemmet i september 2012.

 

Hva følger med utmerkelsen?

Med utmerkelsen følger en stolthet over verdiene i egen lokal kultur og næring, en formidlingsverdi for nåtid og fremtid og unike muligheter til fortsatt arbeidsplasser og aktivt lokalsamfunn i området.

Med utmerkelsen følger en synliggjøring lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, som kan gi ytterligere næringsutviklingsmuligheter basert på kultur- og naturverdiene i området.

Med utmerkelsen følger ikke vern og ingen ekstra lover og forskrifter. De begrensninger som ligger på området kommer som følge av lover og regler som gjelder uavhengig av utvalgt kulturlandskap eller ikke.

Med utmerkelsen følger en lokal styring av mål og tiltak i området ut fra lokalbefolkningens ønsker, og statlige midler og drahjelp til å få gjennomført disse.

 

Forvaltningsplan for området

I alle sammenhenger er det viktig å ha en plan for det man jobber med.  For området Goarahat og Sandvikhalvøya er det under utarbeiding en forvaltningsplan som fylkesmannen har sendt på  høring  til grunneierne. Planforslaget inneholder en faktadel som beskriver verdiene i området og en tiltaksdel som beskriver foreslåtte tiltak for området basert mye på et folkemøte i oktober 2013. Prosessen lokalt er nylig startet og det vil derfor være behov for å justere planverket under veis slik det er vanlig i alle planverk.

 

Lokal styring av prosessen

I det lokale arbeidet har det vært viktig å ha en åpen dialog med lokalbefolkningen.  Området har et rikt foreningsliv og siden oppstart i september 2013 har alle lag og foreninger i området vær invitert til åpne møter ca. en gang pr måned.  På disse møtene har svært mange av de lokale lag og foreninger vært representert og kommet med mye konstruktive innspill. Det har særlig vært lagt vekt på å se på tiltak som kan gi fellesgode til hele lokalbefolkningen og for tilreisende. Imidlertid ser Porsanger kommune at den enkelte grunneier burde vært bedre informert om prosessen på et tidligere tidspunkt,dette tar kommunen selvkritikk på. Porsanger kommune vil søke å rette dette opp fremover i prosessen.

 

Eksempel på fellesgoder som kan følge av utmerkelsen

Åpent kulturlandskap, åpning og merking av stier, formidlingsverdi av kultur og næring for lokalbefolkningen og andre besøkende,   kulturminnevandringer og arrangement, økt lokal matproduksjon og annen næringsutvikling, stolthet over å være en del av området og å ha området i Porsanger kommune

 

Prosessen videre

Utvalgt kulturlandskap er et arbeid som ledes av Fylkesmannen i Finnmark,(  landbruksavdelingen ) med bistand fra Porsanger kommune. Det legges opp til  at  Forvaltningsplanen og videre prosess skal behandles politisk i Porsanger kommune etter ny høringsfrist som er satt til 15. februar 2014.

 

 

 

Teknisk sjef