A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
elvebåt

Ordførers hjørne - Ukeslutt #18 2018

Distriktsutvalg, møter med Norwegian og Widerøe, museumskafe, formannskap på GP, ordførertur, signert avtale med Fefo og elvesetting av de fem elvebåtene som er bygd i regi av Porsanger museum. Det har vært ei relativt travel, men variert og spennende uke.

I refleksjonen mot slutten av uka må jeg si meg stolt over å være ordfører i en kommune som har så mange ildsjeler som jobber sammen for å ta vare på og formidle kultur, natur og historie. Uten menneskene som brenner for sine små og store saker, ville samfunnet vårt vært fattig. I Porsanger får vi det til sammen! #porsangerleverer

Distriktsutvalget i Arbeiderpartiet

Arbeidet er i innspurten, og det skal ut til partiet på høring før det skal til sluttbehandling i landsmøtet våren 2019. Jeg er glad for at Arbeiderpartiet har satt denne dagsordenen, og håper på en klar og tydelig distriktsprofil fremover i partiet som alltid har hatt ambisjonen om å bygge hele landet.

Det har vært både spennende og lærerikt å få muligheten til å delta sammen med flinke folk fra hele landet. Samtidig har det gitt et godt innblikk i både utfordringer og muligheter i andre deler av landet. Å møte ordførere i Sogn og Fjordane og høre om deres erfaringer og utfordringer innenfor reiseliv tenker jeg har vært noe av det jeg i det praktiske arbeidet som ordfører tar med videre.    

Flyruter

Møtene med Widerøe og Norwegians ruteplanleggere ga ingen forhåpninger om en rask forbedring av rutetilbudet. Det hadde vi heller ikke forventet. Det viktige er at vi har etablert dialog og vi kommer til å holde dem orientert om det som skjer både på forsvarsfronten og reiselivsfronten. Det vil gi seg muligheter for et helt annet kundegrunnlag over Banak, og da tror jeg også selskapene er klare. Det som er trist er at regjeringens avgiftsøkninger de siste årene gjør det vanskelig for flyselskapene å bidra til en annen utvikling enn det vi ser i dag.    

Museumskafe

Norsk Folkemuseum er godt i gang med gjenreisningshus-prosjektet, som de nå har kalt Finnmark 1956. De planlegger åpning av husene 8. mai 2019, og orienterte et femti-talls interesserte gjester på museumskafé onsdag ettermiddag. Dette er en viktig del av etterkrigshistorien, og jeg blir like glad hver gang jeg møter den engasjerte og flotte gjengen fra Norsk Folkemuseum. De gjør en fantastisk jobb med å dokumentere denne viktige delen av historien.

muesumskafe.jpg

Formannskap på Garnisonen i Porsanger

Torsdag møttes formannskapet på Ikkastunet på Garnisonen i Porsanger. Der fikk vi en orientering om fremdriften av etableringen av Finnmark Landforsvar og Porsangerbataljonen. Første eskadron planlegges etablert i januar 2019, og det gjøres forberedelser i leiren for å tilrettelegge på en best mulig måte for dette. Jeg tenker fremdriften er god, og jeg er trygg på at de som er ansatt i staben til Finnmark Landforsvar følger opp på en god måte. Så får vi håpe de får tilfredsstillende arbeidsforhold og etter hvert også penger til å ruste leiren til dagens behov.  

Ut over dette behandlet vi ordinære saker. Sakspapirer og protokoll oppdateres fortløpende her. 

Disposisjonsavtale med Fefo

Ildskogmoen Industriområde er endelig klar til å igangsettes. Fredag signerte jeg en avtale for Porsanger kommune med Fefo. Vi får nå disposisjonsrett i området, og kan endelig iverksette etterlengtede infrastrukturtiltak for å tilrettelegge enda bedre for nærings- og industriutvikling.

Les mer her.

Ordførertur til Roddenes

Torsdag ettermiddag fikk vi en fantastisk Ordførertur til Roddenes. Dette var en del av Friluftslivets uke, og jeg må igjen takke Stabbursnes Naturhus for samarbeidet, og Almar Paulsen for god guiding i et område som har sine særegenheter og viser oss endringer i naturlandskapet flere hundre millioner år tilbake i tid. Spennende!  

Ordførertur 1

Se flere bilder fra turen her!

Følg Stabbursnes Naturhus og museum på Facebook.

Elvesetting av fem nybygde elvebåter

Lørdag elvesatte vi de fem elvebåtene som er bygget i regi av Porsanger museum, som en del av Kulturminnedagene 2018. I et strålende vær og med nærmere 200 oppmøtte, ble det et verdig og flott arrangement! Jeg må virkelig berømme daglig leder av Porsanger museum RDM, Riinakaisa Laitila, for et enestående engasjement for å få dette til. Samtidig er det utrolig flott at kurset fikk engasjerte deltakere, som representerte kvenforeningene i både Børselv og Lakselv. De har ferdigstilt fem flotte elvebåter med god veiledning av læremester Jouni Laiti. Prosjektet har også hatt fokus på bruk av det kvenske språket, og gjennom sommeren har flere hundre besøkt museumskafeene som har vært gjennomført i forbindelse med prosjektet.     

Søndag arrangerte Porsanger museum en historisk vandring til Tunturinkuoppa. Jeg anbefaler deg å følge Porsanger museum på Facebook, for å få med deg alt det spennende de drar i gang.

Se flere bilder i arrangementet på Facebook og følg Porsanger museum på Facebook.

Oppsummert må jeg dra konklusjonen om at vi har fantastiske kunnskapsmiljøer i og rundt Stabbursdalen Naturhus og Porsanger museum, med bred kunnskap om både natur, kultur og historie – et fantastisk utgangspunkt for å utvikle Porsanger som reisemål.

Neste uke

Porsanger museum inviterer til nytt arrangement onsdag, da blir det innvielsesfest i det restaurerte fjøset i Repokoski. Ut over dette har jeg satt av tid til å følge opp arbeidet med reisemålsutviklinga, som vi er godt i gang med.

Tips en venn Skriv ut