A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
4

Ordførers hjørne - Ukeslutt 23.11.2019

Denne ukas høydepunkt kom med SSB sine tall for befolkningsutviklinga. I Porsanger skriver vi 36 innbyggere i pluss fra årsskiftet til tredje kvartal, og det gir et ekstra løft til fremtidstrua! 

Vi noterer oss 3980 innbyggere, og det vil overraske meg om vi ikke runder 4000 innbyggere i 2020. Dessverre er det for Nord Norge svært alvorlig at befolkningsstatistikkene peker feil vei altfor mange steder.

Vi venter på bekreftelse på at SAS og forsvaret blir enige om å sette opp direkterute Oslo – Lakselv. Får vi det til, har vi kommet ett sted lengere i å styrke attraksjonskraften vår.

Når vi i tillegg har fått bekreftet at Statens vegvesen har snudd i sin anbefaling om å ta bort oppkjøringen i Lakselv, er det god grunn til optimisme.

At vi er i gang med å skifte gatelys og gjøre små utbedringer i Lakselv sentrum er slettes ikke dumt. Det skjer i grunnen mye bra som er verdt å glede seg over.  

Du finner mer informasjon om dette og annet på Porsanger kommune sin nettside. 

Snøscootermessa

Årets Scootermesse er den 30. i rekka, og det er bare å ta av seg hatten for ildsjeler som har stått på og utviklet et arrangement for store og små, og som er like dagsaktuell i dag som den gangen.

Jeg husker den gangen da, i den spede oppstarten, da scootermessa var i aulaen. Det var på sitt vis  nybrottsarbeid da. De som startet messa brukte et mulighetsrom i mørketida, da det normalt sett skjedde lite var folk klare for det dere hadde å by på.

Snø og vinter. Scootere og tilbehør. Med handel som mål ble det en kjærkommen møteplass. Etter hvert utviklet det seg og messa ble flyttet over i hallen. At ildsjelene fortsatt holder koken, står det stor respekt av.

Ildsjelene som stiller opp for å tilby oss denne supre møteplassen er selve symbolet på frivillighet og dugnadsglede. For når de bruker masse tid på scootermessa i november, så er det jo for å kunne bidra til merking og tilrettelegging for friluftsliv og scooterløypene våre fra sneen har lagt seg i desember til den forsvinner i mai.

Lærlinger

Opplæringskontoret for offentlig sektor har meldt om mange nye lærlinger, og jeg gleder meg til utdeling av fagbrev til neste år.

At Porsanger kommune og private bedrifter er seg bevisst sitt samfunnsansvar for å utdanne fagarbeidere er utrolig viktig for rekrutteringen av kompetente medarbeidere innen ulike sektorer.

For ikke å snakke om den enkelte, som har tilegnet seg kompetanse innenfor viktige fagområder som trengs for samfunnsbyggingen i kommunen vår og regionen.

Gratulerer til våre ferske helsefagarbeider Julia Torvik, Monica Skjellhaug, Zeinab Rezaee og Ida Mikalsen. Gratulerer også til Julie Elena Bønå som har bestått fagprøven i institusjonskokkfaget.

Følg Opplæringskontoret på Facebook.

Ungdom i Fokus og ungdomsråd

Endelig er vi i gang med enda mer Ungdom i Fokus! All ære til de voksne som er med og bidrar til en ungdomskveld på Centralen i uka. Dette er et etterlengtet tilbud, som mange ungdommer har benyttet seg av. Tirsdag møttes ungdommen i aulaen for fysisk fostring. Torsdag denne uka startet de på prosjekt Pepperkakebygda Porsanger.

De «frie» representantene til ungdomsrådet ble valgt torsdag denne uka, og i neste uke innkalles de til første møte. Jeg ser frem til å følge arbeidet i Ungdomsrådet og heier på de som er valgt til å jobbe for ungdommenes sak i Porsanger: Silje Solheim, Tobias Dagsholm Johansen, Linnea Eliassen,  Ariel Marie Nilsen Myeheim, Julie Andrea Evensen, Christina Olasdatter Mikalsen, Jan Robert Mikalsen, Janna Alva Mori Esaiassen, Sarah Karita Mikalsen Guttorm og Viktor.

Du finner mer om ungdomsrådet på Porsanger kommune sin nettside. 

KS Troms og Finnmark

For egen del er jeg stolt og ydmyk. Sammen med 10 andre dyktige politikere er jeg valgt inn i det nye fylkesstyret for KS Troms og Finnmark og skal representere kommunene på KS sitt landsting i februar. Et spennende oppdrag i ei krevende tid for kommunesektoren.

Følg KS Finnmark på Facebook. 

Kriseøvelse Nordkapp, Lebesby og Porsanger

Tirsdag 12 november møttes den kommunale kriseledelsen i Lebesby, Nordkapp og Porsanger til øvelse i Lakselv sammen med fylkesmannens beredskapsavdeling, politi, sivilforsvar og røde kors. Vi har sammen utarbeidet en ROS analyse av ulykke med turistskip i vårt havnedistrikt og vi øvdre på et scenario der Hurtigruta fikk motorhavari utenfor Sværholt. Evakueringsmottak og ivaretakelse av pårørende samt mediehåndtering var sentrale temaer for oss i Porsanger. Ved en krise er ordførers oppgave å håndtere media.Øverst i skjemaet

Mitt lokalsamfunn og Ungt Entreprenørskap

Også i år har jeg hatt lærerhatten på, og jobbet sammen med 4. klassene på Lakselv barneskole om temaene lokalsamfunn, medbestemmelse og plan på oppdrag for Ungt Entreprenørskap Finnmark. Tusen takk til elevene i 4a og 4b, som bidro til at dagene ble til stor inspirasjon for ordføreren.

Minnemarkering tvangsevakueringa

Høsten og vinteren var mild og mange mente Vårherre var med de tusener som overvintret i gammer og huler i påvente av at krigsherjingene skulle ta slutt. Lidelsene var likevel enorme. Etter lange og tunge krigsår var de krigstrøtte og slitne, det sterke folket lengst nord i landet.

I begynnelsen av november 1944 gikk ordren om at folkene i Porsanger og Finmark skulle evakueres. Husene ble brent, husdyr nedslaktet og de som ikke hadde egen skyss ble tvangsevakuert eller deportert med to store skip - Adolf Binder som startet sin reise i Hamnbukt og Carl Arp fra østkaia i Billefjord. 8. november seilte skipene ut fjorden med mer enn 3000 mennesker stuet sammen i trange lasterom med så kummerlige hygieneforhold at mange ble alvorlig syke og døde.

Lørdag 9. november møtte vi tidsvitner og foredragsholdere som tok oss med tilbake i tid, for å gi oss et bilde av hva de opplevde. Trygve Nilsen, Dagny Larsen, Torleif Sætrum, Arvid Petterson, Ingrid Sjøveian, Eli Birkely Richardsen og Sverre Opdahl var blant de som delte sine sterke historier, om den tøffe tida og om gleder og sorger som lærte folket i nord å stå oppreist og sammen når den tøffeste krisa rammet.

Jeg tror det er slik at vi mennesker må forstå hvor vi kommer fra for å forstå oss selv og hvor vi skal. Vi må forstå fortida for å forstå tida vi lever i og hvorfor vi opptrer som vi gjør. Jeg tror historien følger oss om vi snakker om den eller ikke. For mange ble dessverre taushet en måte å overleve traumene krigen påførte våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre.

Vi har ikke mer tid å miste. Vi trenger at historiene fortelles slik at vi aldre glemmer og slik at vi fortsetter å arbeide for fred i verden. Historien lever gjennom menneskene når den fortelles og deles.

Jeg har delt mitt videoopptak av tidsvitnenes historier på Youtube.

Neste uke

Tirsdag deltar vi på høring om forsvarets langtidsplan i Tromsø. Se mer om arbeidet med langtidsplanen her. Torsdag er det formannskap. Sakene til behandling finner du her. Fredag er det oppstart av ungdomsråd. 

Da gjenstår å ønske alle ei riktig god helg og uke :)