I en pressemelding fra Norsk brannvernforening heter det:

 

-Med økende brannfare i skog og mark er det viktig at folk respekterer det generelle bålforbudet, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening. 

 

Den økende brannfaren skyldes at skogbunnen mange steder er i ferd med å tørke opp etter vinteren. Samtidig er ikke våren kommet langt nok til at vegetasjonen har rukket å bli grønn.

 

-På denne tiden av året skal det ofte ikke mer enn en liten gnist eller sigarettglo til for å antenne gammelt gress, planterester og kvister som ligger på bakken, understreker Kalheim.

 

 

For å unngå unødig travle tider for landets brannvesen ber han folk opptre forsiktig ved bråtebrenning og unngå bruk av åpen ild i skog og skogmark. Uforsiktig omgang med ild, som for eksempel bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til branner i skog og mark. Så mange som ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Andre årsaker er gnister fra jernbane og lynnedslag.

 

-Lynnedslag får vi ikke gjort så mye med, men det bør være mulig å få redusert antall gress- lyng og skogbranner som følge av menneskelig aktivitet. Det forutsetter at folk som ferdes i naturen viser respekt både for bålforbud og brannlovgivningen generelt, fremholder Kalheim.