Denne høsten markeres frigjøringa av Øst Finnmark og vi markerer at det er 75 års iden tvangsevakueringa av Porsanger. På ulike arenaer ønsker vi å gi oss alle muligheten til å bedre å forstå vår fortid og samtid.

Lørdag 9 november markerer Mearrasiida, Porsanger museum og Porsanger kommune tvangsevakueringen i Billefjord og Lakselv. Dagen fylles med sterke historier fra tidsvitner om hvordan familier på ulike måter ble berørt den dramatiske høsten 1944 da Finnmark brant, husdyrene tvangsslaktet og folk ble tvunget til å forlate hjemmene sine. De startet på en reise de ikke visste hvor og hvordan skulle ende.

Trygve Nilsen i Olderfjord var 6 år da han og familien sammen med 1850 andre ble stuet ned i lasterommet på Carl Arp. Med halm som underlag, og ekstreme hygieneforhold ble folk alvorlig syke av dysenteri og difteri. Barn ble født om bord. Andre døde.  

Ingrid Sjøveian var 3-4 år, og rømte til fjells før tyskerne nådde å tvinge de sørover. Familien overvintret i Vuolajok, der de også ble boende etter krigen.

Møt Trygve og Ingrid, sammen med andre tidsvitner som forteller sin historie om den tøffe høsten og vinteren 1944 – 1945.

På seminaret i Billefjord fortelles det om transportskipet Carl Arp og andre transportmidler, og hvordan tvangsevakueringen var organisert fra sentrale myndigheters side.

Vi får også høre historien om general A D Dahl som frigjøringshelt og omstridt offiser.

General Arne Dagfinn Dahl (1894 – 1990) var mest kjent som sjef for Alta bataljon i slaget om Narvik i 1940. I januar 1945 ble Dahl sjef for Distriktskommando Finnmark. Etter kommandooverføringen flyttet han hovedkvarteret fra Tana til Skoganvarre.  Dette var forløperen for etableringen av Garnisonen i Porsanger.

 

Programmet 9. november

Mearrasiida/ Indre Billefjord

11.00 Evakueringsbåtene ”Carl Arp”, ”Adolf Binder” med flere, ved Roger Albrigtsen.

11:45 Pause (15 min.)

12:00 «Skrikende mangel på rom, klær og sko». Norge som flyktningmottak for de tvangsevakuerte fra Finnmark og Nord-Troms 1944/46, ved Heidi Stenvold, Gjenreisningsmuseet.

12:45 Pause (30 min.)

Tidsvitner forteller:

13:15 Min evakueringsferd med Carl Arp, og tida før og etter, ved Trygve Nilsen, Olderfjord.

13:45 Evakuering med familiens egen båt, ved Thorleif Sætrum, Kistrand.

14:15 Pause (15 min.)

14:30 Vi rømte til Finland, ved Dagny Larsen, Igeldas

15:00 Min Olderfjord-families evakueringshistorie, ved Marion Palmer.

15:30 Prat med spørsmål og kommentarer.

16:00 Salg av middag, kaffe og kaker.
----------------------------------------------------------------------

Kultursalen i Lakselv


17:30 Dørene åpnes. Æresvakter fra Garnisonen i Porsanger

I foajeen: Deportasjonsutstilling «Ingen premiering for overvintring» ved Interkommunalt Arkiv Finnmark, IKS. Salg av Arvid Pettersons bok: ”Deportering- eller flukt?”

Kl.18:00  Åpning

Ordfører Aina Borch ønsker velkommen.

Panelintervju av tidsvitner: Arvid Petterson, Trygve Nilsen, Eli Birkely Richardsen, Ingrid Sjøveian og Sverre Opdahl.

Kl. 19:15 Pause.

19:30   Foredrag om ”General A D Dahl, frigjøringshelt og omstridt offiser” ved tidligere GP offiser Tore Johansen.

Film: ”Tilbake for å takke”. Film om Ragnvald Benjaminsens reise tilbake til Smøla.

Kvelden bindes sammen av kulturinnslag ved Lakselv Blandakor, Tara Flåten Nicolaisen, Kathrine Bjørnbak og Porsanger kulturskole.

Enkel servering.