Da var årets Arktiske Matdager over, og mange av kommunens innbyggere har fått seg en eller flere hyggelige matopplevelser. De Arktiske Matdager har som formål å fremme informasjon om og bruk av lokale råvarer, såkalt "kortreist mat". På programmet for årets Arktiske Matdager sto alt fra teater, lansering av nytt brød til feiring av Samefolkets dag og Festbuffét.De Arktiske Matdager ønsker også å være en aktør i arbeidet med å ta vare på gamle mattradisjoner i kommunen. Alle råvarer til festbuffét og Historisk aften er innhentet fra lokale leverandører i Porsanger kommune. Dette viser at det allerede nå er en stor spennvidde i hvilke råvarer de lokale leverandørene kan levere.
Årets Arktiske Matdager ble åpnet mandag den 5. februar. Åpningsarrangementet var lagt til Lakselv bakeri`s utsalg på Mega i Lakselv. Der lanserte Lakselv bakeri et helt nytt brød som er utviklet etter gamle brødoppskrifter, bakes for hånd og er helt uten tilsetningsstoffer. Det ble under lanseringen delt ut smaksprøver av brødet med lokalt produsert pålegg til publikum. Lakselv bakeri satte også i gang en navnekonkurranse for det nye produktet. Mer om dette kan du lese her. Tirsdag den 6. februar var det i forbindelse med Samefolkets dag flere
arrangementer i Porsanger kommune. Blant annet hadde Lakselv videregåemde skole og Samisk språk- og kultursenter samarbeidet om et foredrag der Ole Henrik Magga var foredragsholder.
Også på Samefolkets dag var mat og mattradisjoner en sentral del av arrangementene. Samisk språk og kultursenter solgte tradisjonell møljemiddag med kamsemager, noe mange visste å sette pris på. Mer om arrangementer i Porsanger kommune denne dagen kan du lese her og her.
Også teater sto på programmet i år. I forbindelse med Riksteatrets oppsetning om Karius og Baktus, delte Arktiske Matdager ut smaksprøver på lokalt dyrkede gulrøtter og lokalt produsert krøkebærsaft til publikum.
Fredag og lørdag var det tid for det mange mener er "rosinen i pølsa" under Arktiske matdager - Festbufféene på Lakselv hotell. Roy Magne Berglund var årets hovedkokk, og han hadde satt sammen en variert meny med utgangspunkt i fantastiske råvarer fra leverandører i Porsanger.
Vi kan nevne Kald lutefisksalat, farsert lammebog, helstekte lammelår, friterte plukkfiskboller, fløterand med blåbærgelé m.m. I løpet av de 2 kveldene serverte Berglund, representanter fra Finnmark kokkemesterlaug og hotellets egen kjøkkensjef omkring 270 personer.
Tirsdag den 14. februar var det klart for årets siste arrangement - Historisk aften. Historisk aften var et samarbeidsarrangement mellom Porsanger museum, Porsanger bobliotek og Rydningen gård.
I år møtte 45 personer opp for å høre Hans Haagenruds foredrag om mattradisjoner i Finnmark. Haagenrud er forfatter av boken "Villmarksmat", og skal i år lansere den nye boken "Finnmarksmat".
Etter foredraget fikk publikum smaksprøver på tradisjonsmat, noe med ny vri. På bordet sto kalverullade med aioli i potetlefse, kaffeost med tørket elghjerte, kamsemage og torsk på terteskjell, råmelkspudding og kvannsaft.
For øvrig har lokale kaféer solgt middagsretter med lokale råvarer under de Arktiske Matdager 2007. Det rapporteres at det har vært meget god respons på dette tilbudet.
Hovedarrangementskomitéen har i år bestått av Elbjørg Karlstrøm fra Arctic Active, Marit Reiersen fra Porsanger Museum, Margit Mathisen fra Rydningen gård samt Ingrid Golten, Ann Britt Svane og Bente Moen fra Porsanger kommune.
Arrangementskomitéen er meget fornøyd med den oppslutning det har vært på arrangementene under årets Arktiske Matdager, og ønsker med dette å takke alle som har deltatt. De vil samtidig takke for alle positive tilbakemeldinger vi har fått. De varmer og gir inspirasjon til planlegging av nye arrangementer.