LODDERÀIDALAS …quot; HIMMELSTIEN

EN VANDRING GJENNOM DET SAMSIKE HIMMELROMMET

 Bilde av stjernebilde

Sola, månen, stjernene og nordlyset har alltid vært en viktig del av samisk kultur. I dag er en del av kunnskapen og fortellingene om dem i ferd med å bli glemt. Det er viktig at folk i nord kjenner til forestillingene som har blitt til i de områdene de bor. Lodderàidalas/Himmelstien er en utstilling som tar deg med på en vandring gjennom det samiske himmelrommet.

 

Stjerner er ikke bare fjerne gasskuler. Til alle tider har de fylt mennesket med undring. Små, blinkende lys i stadig bevegelse har gitt opphav til bilder og fortellinger fylt av spenning og dramatikk. Stjernene hjalp også folk til å finne fram i mørket. Ved hjelp av stjernene kunne man anslå hva slags tid det var på døgnet. Nyttig i et vinterland med lang mørketid!

 

På stjernehimmelen så folk ting de kjente fra sin egen hverdag. Det samiske området er stort og langstrakt, derfor er stjernebildene og historiene om dem ulike fra sted til sted. Der folk ved kysten så fiskere i en båt så folk i innlandet noe annet.

 

Utstillingen er produsert av Sàmiid Vuorka-Dàvvirat/De samiske samlinger i Karasjok. Den består av 15 kunstverk i ulike størrelser som er produsert av kunstneren Sissel Horndal. Musikken til utstillingen er laget av Johan Sara Jr.

 

Porsanger Museum og Stabbursnes Naturhus viser utstillingen på Naturhuset i perioden: 6. …quot; 24. november.

 

Åpningstider: tirsdag 12-15, onsdag 12-20, torsdag 12-15

Pris: kr 50,- (inkluderer inngang i hele Naturhuset).

 

Åpning av utstillingen: søndag 6. november klokka 1300 v/Herman Klemetsen

Underholdning v/Billefjord Sjøsamiske oppvekstsenter

 

Arrangører av utstillingen er: Porsanger Museum og Stabbursnes naturhus