Trond GiskeFrivillighetsregisteret vil føre til at det blir enklere å kartlegge hvilke frivillige lag og foreninger som fins i kommunene. Alle opplysninger som blir registrert i registeret vil være offentlige, med unntak av fødselsnummer.

Frivillighetsregisteret er et register for frivillige organisasjoner i Norge som skal bedre og forenkle samhandlingen mellom frivillige organisasjoner og offentlige myndigheter. Registrering i dette registeret er et krav for deltakelse i Grasrotandelen av spillemidlene.


Forutsetningen for å motta grasrotmidler er at organisasjonen driver lokal aktivitet, og er registrert i Frivillighetsregisteret som selvstendig juridisk enhet på lokalnivå.

Frivillige organisasjoner som har rett til å motta grasrotmidler kan fra 1. desember og ut 2009 melde seg gratis inn i Frivillighetsregisteret. Vi har gjort en avtale om at Norsk Tipping vil betale kostnadene for de frivillige grasrotberettigede organisasjonene som skal registrere seg i Frivillighetsregisteret, sier kulturminister Trond Giske.

Selv om det åpnes for registrering fra 2. desember, vil ikke saksbehandlingen starte opp før 5. januar 2009. Dette er på grunn av koblingen registrering i Frivillighetsregisteret har til den kommende ordningen ”Grasrotandelen”. Registrering i Frivillighetsregisteret er et krav for deltakelse i Grasrotandelen. Gjennom Grasrotandelen vil det bli mulig for spillere hos Norsk Tipping å gi inntil 5 % av sin spillinnsats til en lokal organisasjon spilleren ønsker å støtte.

Registrering i Frivillighetsregisteret skjer fortrinnsvis elektronisk via www.altinn.no , men det er også muligheter for registrering via papirblankett.
 
Papirblankettene er tilgjengelige fra og med uke 51, og kan bestilles fra Brønnøysundregistrene på www.brreg.no . Det er bare stiftelser som bruke papirblanketten for å registrere seg.
 
Fakta om Frivillighetsregisteret:  
  • er et register for frivillige organisasjoner i Norge
  • er opprettet etter initiativ fra frivillig sektor
  • er lagt til Brønnøysundregistrene og blir forvaltet av Enhetsregisteret
  • Formålet med Frivillighetsregisteret:
    • Forbedre og forenkle samhandling mellom frivillig virksomhet og offentlige myndigheter
    • Styrke og bevare grunnlaget for frivillig virksomhet
    • Legge til rette for forskning og statistikk
    • Bedre grunnlaget for utforming av det offentliges politikk i forhold til frivillig virksomhet
  • All informasjon i registeret vil være offentlig, med unntak av fødselsnummer
  • Eksempler på informasjon som vil være tilgjengelig fra registeret:
    • Organisasjonsnummer, organisasjonsform, adresse- og kontaktinformasjon, informasjon om hva slags virksomhet organisasjonen driver, opplysninger om rolleinnehavere m.m.
Du finner mer informasjon om Frivillighetsregisteret på www.brreg.no/frivillighet  eller ved å ta kontakt på Brønnøysundregistrenes opplysningstelefon 75 00 75 00