A A A
Kontrastverktøy Kontrastverktøy Språk Språk
 
Sprøyte

HPV-vaksine til gutter inn i barnevaksinasjonsprogrammet

Fra skoleåret 2018/2019 vil HPV-vaksine også til gutter legges inn i barnevaksinasjonsprogrammet.

Etter en anbefaling fra Folkehelseinstituttet har Stortinget besluttet at også gutter, på lik linje med jenter, skal få tilbud om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet i 7. klassetrinn. Tilbudet gjelder fra og med skoleåret 2018/2019.

Kunnskapen om at HPV kan forårsake kreft i livmorhalsen og ytre kjønnsorganer hos kvinner ble først etablert på 1900-tallet. Siden er det vist at HPV også kan forårsake andre former for kreft hos kvinner og menn. HPV-infeksjon kan gi kreft i munn, svelg og analt (endetarmsåpningen) hos begge kjønn, samt penis hos menn.

Forekomsten av kreft i munn og svelg blant menn er økende og rammer fire ganger så hyppig hos menn som hos kvinner. HPV-vaksine tilbys nå til begge kjønn og gir lik mulighet til individuell beskyttelse mot HPV-relatert kreft.

For jenter og gutter i alderen 9-14 år er to doser HPV-vaksine tilstrekkelig for å bli fullvaksinert. Vaksinedosene skal gis med minimum seks måneders intervall for å sikre beskyttende effekt. Folkehelseinstituttet anbefaler at gutter og jenter i 7. klasse tilbys vaksine til samme tid - en dose om høsten og en om våren.

Folkehelseinstituttet har startet arbeidet med å utarbeide informasjonmateriell til guttene, deres foreldre og til kommunehelsetjenesten. Det oppdaterte materiellet vil være tilgjengelig fra sommeren 2018.

Du kan lese mer om HPV og barnevaksinasjonsprogrammet på Folkehelseinstituttets nettsider.

 

 

Tips en venn Skriv ut